1990-luvun lamavuosina Suomeen levinneen karaoken suosio jatkuu vahvana. Rakkaaseen harrastukseen haetaan lisäpotkua kursseilta, joilla parannetaan myös vanhoja laulukoehaavoja.
– Laulaminen, se musiikki ja siihen heittäytyminen. Siinä on se juttu, hehkuttaa lahtelainen Tarja Valmela karaokeharrastuksensa peruskiviä.
Valmela on tullut Itä-Hämeen opistoon Hartolaan, kehittämään laulamistaan Pete Nikulaisen vetämälle viikonloppukurssille.
– Tällaisen lyhyen kurssin aikana ehdin antamaan vinkkejä muun muassa fraseeraukseen, lauluvalintoihin ja tulkintaan. Kovin syvälle meneviä asioita ei saada aikaiseksi, vaan pääosa työstä tehdään kotona, kertoo Nikulainen, joka on ammatiltaan musiikin opettaja.
Karaoke saapui Suomeen laman kynnyksellä, 1990-luvun alussa. Se levisi kulovalkean tavoin ja kansan syvät rivit hullaantuivat siihen.
Lamavuosina karaoken menestys vain kasvoi, sillä pienimmänkin baarin omistajalla oli varaa palkata karaokeisäntä tai -emäntä tuomaan elävää musiikkia laman runteleman kansan iloksi.
Karaokelle ennustettiin lyhyttä elinkaarta, mutta siitä on tullut osa suomalaista viihdekenttää ja se on saanut uskollisia ja asialleen omistautuneita harrastajia.
Kalja ei kuulu karaokeen
Suomesta löytyy jo kolme vuosikymmentä karaokea harrastaneita musiikin ystäviä. Osalla harrastus on lähtöisin vieläkin kauempaa.
– Minä tykästyin tähän jo 1970-luvulla, kun kuljin laivoilla Ruotsiin työkeikoille. Kari Tapion Bella Capri oli se vakiobiisi, jota lauloin, muistelee heinolalainen Tapsa Suuronen karaokeharrastuksensa alkua.
Suurosen karaokeharrastus oli välillä tauolla, mutta se sai uutta potkua nelisen vuotta sitten muuton myötä. Heinolasta löytyi paljon aktiivisia karaokeharrastajia, joiden kanssa lauletaan monena päivänä viikossa.
– Kalja ei kuulu karaokeen, vaan me kokoonnumme nimenomaan laulamaan, vakuuttaa Suuronen.
Tarja Valmela oli lapsena ja nuorena laulanut monissa kuoroissa ja hurahti karaokeen, kun kotiin tuotiin karaokelaitteet.
– Meillä oli silloin pieni lapsi ja karaoke avasi uuden maailman, kun sain laulaa kotona ja lapsikin oli mukana.
Sekä Valmela että Suuronen ovat tulleet karaokekurssille selvät tavoitteet mielessään.
– Toivon saavani täältä vinkkejä äänenmuodostukseen ja laulamiseen, esiintymiskokemusta ja uusia ystäviä, sillä täällä on mahtavaa porukkaa, jota yhdistää intohimo musiikkiin ja laulamiseen. Pitkän tähtäimen unelmana on päästä jonain päivänä bändin kanssa keikalle tanssilavalle, luettelee Valmela.
– Laulan mielelläni Souvareita ja Kari Tapion lauluja sekä 50- ja 60-lukujen nostalgisia kappaleita. Niitä laulaessa voi yleisöstä nähdä, menikö se perille. Minun päämääräni on pystyä paremmin tulkitsemaan näitä lauluja, pohtii Suuronen.
Karaoke on laastari laulukoehaavoille
Moni suomalainen on takavuosina saanut parantumattomia sielun haavoja entisajan laulukokeissa, joita inhottiin ja pelättiin.
– Tarina menee niin, että laulukokeessa mentiin siihen harmonin viereen ja kaverit naureskelivat jo ennen kuin alettiin laulaa. Opettaja saattoi tokaista suorituksen perään, että olipa se kaunis runo, tai ei sinusta ikinä laulajaa tule. Olen kuullut tämän tarinan todella monta kertaa, huokaisee Pete Nikulainen.
Julkinen nöyryytys on ollut monelle syy olla vuosikausia laulamatta. Karaoken myötä moni lapsena nöyryytetty aikuinen on löytänyt musiikin uudestaan ja kokeneella opettajalla on omat keinonsa auttaa arkaa laulajaa ensimmäisen kynnyksen yli.
– Jos kynnys on todella korkea, niin otetaan kaveri mukaan ja lauletaan yhdessä. Laulun pitää olla niin tuttu, että ei tarvitse miettiä, onko sävellaji oikea, tai tuleeko laulun sanoissa yllätyksiä, sanoo Nikulainen.
Nikulainen hurahti karaokeen 1990-luvun lopulla. Ruotsin laivalla saatu karaokekokemus vei miehen mennessään.
– DJ sanoi, että seuraavaksi lavalle tulee Pete ja minä ajattelin, että ahaa! Siellähän on kaima, mutta hän tarkoittikin minua. Pöytäseurue oli ilmoittanut minut salaa laulamaan. Kappale oli Ressu Redfordin Älä mee ja illan päätteeksi DJ kutsui minut uudelleen lavalle ja ojensi samppanja pullon ja suklaarasian, koska olin hänen mielestään illan paras!