torstai, 4 heinäkuun

Maa- ja metsätalousministeriössä pidetään selvänä, että kaikista kaatoluvista eteläisessä Suomessa tullaan valittamaan. Sari Essayahin (kd.) toiveesta kiintiö tehtiin silti.

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut uuden, aiempaa suuremman metsästyskiintiön karhuille Suomessa.

Kiintiön mukaan karhuja saisi tappaa tulevalla metsästyskaudella 224 kappaletta, mikä on 44 enemmän kuin vuotta aiemmin. Poronhoitoalueella kiintiö on 70 ja poronhoitoalueen ulkopuolella 154 karhua.

Käytännössä jälkimmäistä kiintiötä tuskin hyödynnetään. Syynä on korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös, jonka mukaan lähes kaikki karhunmetsästys muualla kuin poronhoitoalueella on laitonta.

Uusi kiintiö luotiin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) pyynnöstä. Essayah kertoo toivovansa, että karhuja voitaisiin yhä metsästää koko maassa.

– KHO:n ratkaisu asettaa luvat entistä tarkempaan syyniin perusteluiden osalta. Vahva toive kuitenkin on, että karhukannan onnistunut hoito voisi Suomessa jatkua, Essayah kommentoi Ylelle sähköpostin välityksellä.

Karhunkaatolupien lopullisesta määrästä ja kohdentamisesta päättää hakemusten perusteella Suomen riistakeskus. Ministeriön erityisasiantuntija Jussi Laanikari pitää selvänä, että jokaisesta luvasta, jonka keskus myöntää poronhoitoalueen ulkopuolelle, tullaan valittamaan oikeuteen.

KHO:n mukaan perusteet, joilla karhunkaatolupia on Suomessa perinteisesti myönnetty, ovat pääosin ristiriidassa Euroopan Unionin luontodirektiivin kanssa.

Karhukanta on kasvanut

Luonnonvarakeskus arvioi, että Suomessa elää runsaat 2 100 karhua. Määrä on kasvanut yhdessä vuodessa noin viidenneksellä.

Kannan voimistumista selittää muun muassa se, että karhuja metsästettiin vuonna 2022 merkittävästi aiempaa vähemmän. Ministeriön mukaan pyyntilupien lisääminen ei haittaa karhukannan kehitystä.

Poronhoitoalueella karhunmetsästyksen tavoitteena on vähentää karhun aiheuttamia vahinkoja. Muualla Suomessa metsästyksen perusteena on ministeriön mukaan karhun ihmisarkuuden säilyttäminen.

Karhun metsästyskausi alkaa 20. elokuuta.

Juttua muokattu 2.7. klo 11.42: Oikaistu otsikon ja leipätekstin virheellinen tieto, jonka mukaan kiintiö olisi ennätyksellisen suuri.

Jaa.
Exit mobile version