Päijäthämäläiskunnassa kipuillaan valtarakenteen murenemista, kun myös kansliapäällikön tehtävä lakkaa. Poliittinen soppa kiehuu kuumana.
Päijät-Hämeessä sijaitseva Kärkölän kunta tekee ensi heinäkuussa historiaa, kun se siirtyy pormestarimallista takaisin kunnanjohtajamalliin. Koskaan aiemmin yksikään suomalaiskunta ei ole luopunut vuonna 2006 hyväksytyn kuntalain mukaisesta, käyttöön ottamastaan pormestarimallista.
Reilun 4 000 asukkaan Kärkölä siirtyi pormestarimalliin vuonna 2018. Tehtävään nostettiin sitoutumattomien Kärkölä-ryhmästä ääniharava Markku Koskinen. Hän sai jatkokauden, kun nykyinen valtuusto valittiin vuoden 2021 kuntavaaleissa.
Valta Kärkölässä onkin ollut jo vuosia kahden miehen hyppysissä: Koskisen ja kansliapäällikkö Jouni Niemisen. Hän on entinen Kärkölä-ryhmän valtuutettu. Nyt tämä valtarakenne on murentumassa, eikä se tapahdu kivuttomasti.
Maanantaina kunnanvaltuusto teki kunnan organisaatiota ja toimintaa ohjaavaan hallintosääntöön muutoksen. Näin toteutui jo helmikuussa valtuustossa tehty linjaus pormestarimallista luopumisesta.
Pormestari on vaaleilla valittu luottamushenkilö, joka Kärkölässä on hoitanut myös kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtäviä. Pormestarimallissa kansliapäällikkö on kunnan ylin viranhaltija.
Kunnassa muhiikin jo kuuma poliittinen soppa juuri kansliapäälliköstä.
Kansliapäällikön kohtalo puhuttaa
Virkasuhteista kunnanjohtajaa tukee tavallisesti hallintojohtaja. Kärkölässä valtuusto päättikin maanantaina myös kansliapäällikön viran lakkauttamisesta ja hallintojohtajan viran perustamisesta.
Kokouksessa puhetta johtanut valtuuston 1. varapuheenjohtaja, Kärkölä-ryhmän Päivi Aaltonen kummeksuu ratkaisua.
– En ehkä ymmärrä ihan sitä, miksi se pitää muuttaa. Helmikuun kokouksessa valtuusto päätti, että kansliapäällikköön hallintomallin muutos ei vaikuta. Siinä mielessä oli vähän yllättävää, että tämmöinen esitys tuli.
Muutosta esitti valtuustossa Santeri Nousjoki (kok.). Hänen mukaansa muutostarve johtuu siitä, että tulevalle kallispalkkaiselle kunnanjohtajalle olisi jäänyt kovin vähän tehtäviä, jos kansliapäällikkötehtävä säilyisi nykyisellään.
Samalla valtuusto päätti laittaa hallintojohtajan tehtävän avoimeen hakuun.
– Tehtävää ei suoraan tarjottaisi nykyiselle kansliapäällikölle sisäisenä siirtona, vaan näen, että perusteet ovat riittävät avoimeen hakuun. Siihen pystyvät hakemaan sekä nykyinen kansliapäällikkö että muut hakijat, sanoo Nousjoki.
Aaltonen on toista mieltä:
– Jouni Nieminen on ollut hyvä kansliapäällikkö ja hänelle tarjotaan ilman muuta hallintojohtajan paikkaa jatkossa. Toivotaan, että hän myös sen ottaa vastaan.
Pormestari hämmentää somessa soppaa
Varmaa on ainakin se, että uusi kunnanjohtaja tulee Kärkölän veronmaksajille palkkakuluiltaan kalliimmaksi kuin nykyinen pormestari. Suomen pienipalkkaisin kuntajohtaja Koskinen on kuitannut pestistään vain 3 248 euron kuukausipalkkaa.
Hän kuitenkin omistaa puutuoteyhtiö Koskisen oy:tä ja kuittasi viime vuonna lähes puolitoista miljoonaa euroa ansio- ja pääomatuloja.
Pormestari Markku Koskinen ei ollut valtuuston kokouksessa paikalla. Hän otti muutokseen kantaa Facebookissa päivityksessä, jonka hän teki lähes kuudentuhannen jäsenen Kärkölässä tapahtuu -ryhmässä.
Päivityksessä Koskinen kiittelee kansliapäällikkö Jouni Niemistä tasapuolisesta ja keskustelevasta toiminnasta ja kritisoi valtuuston ratkaisua päätökseksi, joka ei edistä kuntalaisten etua. Hänen mukaansa ”laittomuuksiin johtavat päätökset eivät edistä kunnan tilannetta”.
Pormestari ennakoi siis mahdollista riitaa mahdollisesta laittomasta irtisanomisesta.
Katso huhtikuussa 2024 julkaistulta videolta, millaista on pormestarin työ Kärkölässä.
Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki kertoo yleisellä tasolla, että kun virka lakkaa, niin viranhoitaja lähtökohtaisesti irtisanotaan. Sitten työnantaja arvioi, onko työntekijälle tarjota muuta työtä, joka soveltuu hänen kokemukseensa ja kykyihinsä.
– Näissä tilanteissa joudutaan miettimään, että jos perustetaan samaan aikaan jonnekin muualle jokin virka, niin onko se sellainen, mitä kunnan tulisi hänelle tarjota ensisijaisesti ennen irtisanomista.
Myllymäki pitää mahdollisena, että Kärkölän hallintojohtajan virkaa pitää tarjota kansliapäällikölle.
Kärkölä joutui selvittelemään pormestarimalliin siirtymisen toteutusta hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus totesi lopulta päätöksessään, että pormestarimalliin sai siirtyä kesken valtuustokauden.
Nähtäväksi jää, sujuuko pormestarimallista lähteminen ilman oikeustoimia.
Markku Koskinen ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle. Jouni Niemistä ei keskiviikkona onnistuttu tavoittamaan useista yrityksistä huolimatta.
Muokattu 15.11.2024 kello 15.33: Täsmennetty jutun toista virkettä pormestarimallista luopumisesta lisäämällä sanat ”vuonna 2006 hyväksytyn kuntalain mukaisesta”.