perjantai, 20 syyskuun

”Milloin me kaikki aloitamme katsomaan Gilmoren tyttöjä uudelleen tänä vuonna?”

Näin kysyy Tiktokissa käyttäjä @serenapaiege. Hänen videonsa on saanut yli 160 000 tykkäystä.

Gilmoren tytöt on listattu useasti paitsi parhaaksi syksyllä katsottavaksi televisiosarjaksi, myös lohtusarjaksi, jonka pariin toistuvasti palataan.

Sarjan tunnelmalliseen maailmaan voi sukeltaa, kun sarjan kaikki seitsemän kautta julkaistaan Yle Areenassa 11. syyskuuta.

– Lohtusarjoja katsotaan nimensä mukaisesti silloin, kun tarvitaan lohtua tai piristystä tai halutaan rentoutua, kertoo Yle Areenan asiakkuusasiantuntija Anne Hyvärilä.

Pörröisistä takeista, lämpimistä huiveista ja höyryävistä kahvikupeista tunnettu yhdysvaltalaissarja on sekoitus komediaa ja draamaa. Siinä seurataan äidin ja tyttären, Lorelai ja Rory Gilmoren elämää Stars Hollow’n idyllisessä pikkukaupungissa.

Kaksikon tarina sai alkunsa vuonna 2000, kun sarjan ensimmäinen jakso julkaistiin.

”Sarjan katsominen on hyvinvointiteko”

Porvoolainen Karoliina Nygård, 35, aloitti tämän vuoden Gilmoren tyttöjen katsomisrupeaman viime viikolla. Se on kahdeksas kerta, kun Lorelai ja Rory Gilmore astelevat hänen syksyynsä.

Nygård kuvailee sarjaa turvalliseksi lohtusarjaksi. Hänen listaansa kuuluvat myös lohtusarjoina nähdyt Sinkkuelämää, Frendit sekä Täydelliset naiset.

– Jos on paha mieli, ne lohduttavat. Jos on hyvä mieli, ne lisäävät hyvää mieltä. Ja jos käy elämässä läpi jotain, niin yleensä aina löytyy jonkinlaista tarttumapintaa siihen omaan tilanteeseen. Ne ovat kuin lämpimiä halauksia, Nygård kuvailee.

Gilmoren tytöistä hän löytää samastuttavia hahmoja. Esimerkiksi päähahmo Lorelaita hän kuvailee täydellisen epätäydelliseksi.

– Hänellä on huonoja piirteitä, kuten meillä kaikilla on. Vaikka somessa kirjoitellaankin, että hän on huono ja vastuuton äiti. Mielestäni hän on ihana, sekoileva, elää hetkessä, tekee huonoja valintoja ja ponnistaa taas jaloilleen, Nygård kuvailee.

Sosiaalisessa mediassa ja erityisesti Tiktokissa törmääkin tällä hetkellä useisiin Gilmoren tyttöjä käsitteleviin sisältöihin. Nygård näkee videot ja keskustelun yhteisöllisenä tapana seurata sarjaa.

– Jos on yksinäinen tai vähän hukassa, niin sarjat ovat sellainen juttu, jotka ovat ja pysyvät. Sarjan katsominen on hyvinvointiteko, hän tiivistää.

Lohtusarjat näkyvät useissa suoratoistopalveluissa

Suosittuja, lohtusarjoina pidettyjä sarjoja löytyy parhaillaan useiden suoratoistopalveluiden valikoimista. Sinkkuelämää -jaksoja voi katsoa muun muassa Netflixistä ja Viaplaystä. How I met Your Motheria taas näkee Prime Videosta sekä Disney+-palvelusta.

Frendit on esimerkki sarjasta, jonka jaksoja katsotaan yhä uudelleen ja uudelleen. Yksi näkemys suosiolle on, että sarja on kestänyt aikaa, vaikka se on yli 20 vuotta vanha.

Lista jatkuu useilla rakastetuilla sarjoilla kuten Skam, Gossip Girl, The Office,Täydelliset naiset, Greyn anatomia, OC…

Suomalaisista sarjoista samankaltaisen aseman on saavuttanut esimerkiksi Uusi päivä sekä useat vanhat kotimaiset sarjat kuten Karjalan kunnailla, Pirunpelto ja Metsolat. Kotimaiset sarjat löytyvät Yle Areenasta.

Lohtusarjat eivät vaadi täyttä keskittymistä

Lohtusarjat tarjoavat katsojilleen kevyttä, tuttua ja turvallista katsottavaa, Yle Areenan asiakkuusasiantuntija Anne Hyvärilä kertoo.

Jaksojen juonenkäänteet ovat sarjojen tosifaneille jo tuttuja, sillä niiden pariin palataan kerta toisensa jälkeen.

– Vetovoima on nimenomaan tuttuus. Katsoja tietää tarkkaan mitä sarjalta saa, hän kertoo.

Lohtusarjojen lomassa voikin siis esimerkiksi siivoilla, tehdä ruokaa tai selailla puhelinta, kun juoneen ei tarvitse enää keskittyä samalla tavalla kuin ensimmäisillä katselukerroilla.

Toisaalta sarjojen hyvät henkilöhahmot ja koukuttavat juonenkäänteet saavat katsomaan vielä yhden jakson lisää.

Lohtusarjoille onkin Hyvärilän mukaan tyypillistä jaksojen suuri määrä tai useammat tuotantokaudet, mikä mahdollistaa kiintymisen eri henkilöhahmoihin.

Katsotko joitakin sarjoja aina uudestaan? Mikä on oma lohtusarjasi? Voit keskustella aiheesta alla.

Jaa.
Exit mobile version