perjantai, 1 marraskuun

Urheilijat puhuvat usein siitä, kuinka kisojen jälkeen on tyhjä olo. Sama ongelma voi vaivata myös penkkiurheilijoita, sanoo asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.

Tässäkö tämä oli?

Näin voi moni miettiä mielessään, kun takana on vilkkaampi urheilukesä kuin pitkiin aikoihin: ensin yleisurheilun EM-kisat, sitten jalkapallon EM-kisat ja vielä kirsikkana kakun päällä olympialaiset.

Tämän viikon jälkeen monella penkkiurheilijalla voi olla tyhjä olo – eikä mikään ihme. Kyseessä kun on ihan oikea psykologinen ilmiö.

– Hermosto ja aivot ehtivät tottua siihen, että koko ajan tapahtuu innostavia asioita. Kun se loppuu, välittäjäainemyrskystä toipumisessa voi kestää 1-2 viikkoa, kertoo asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.

Sama pätee monenlaisiin elämäntapahtumiin, oli sitten kysymys festivaaleille osallistumisesta, naimisiinmenemisestä tai urheilukilpailujen intensiivisestä seuraamisesta.

Tyhjyyden tunne ei ole pelkästään huono asia, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Sen voi ajatella myös olevan arvokasta, että tunnistaa elämässään huippukohtia ja rauhallisempia ajanjaksoja.

– Näin kahden vuoden välein järjestettävät olympialaisetkin tuntuvat erityiseltä, sanoo Mertanen.

Älä täytä liian äkkiä tyhjää oloa

On hyvä muistuttaa itseään siitä, että vaikka tyhjyyden kokemus voi olla epämukavakin tunne, se on kuitenkin luonnollinen tunne. Siitä ei mene rikki. Joissain määrin sen sietäminen kuuluu elämään. Jokaisella tunteella on oma tärkeä viesti ja tehtävä.

– Tyhjälle ololle ja haikeudelle voi hyvin antautua ja muistella menneitä tapahtumia. Haikeuden voi antaa tehdä rauhassa työtä, Mertanen sanoo.

Pohdi kokemuksen merkitystä itsellesi

Olympialaisten seuraaminen voi ottaa paljonkin aikaa, mutta se voi myös antaa paljon. Urheilukisojen jälkeen on ihan terveellistä katsoa koosteita, jutella tuttavien, kaverien tai työkaverien kanssa ja jakaa kokemuksia. Ja pohtia, mitä urheilukisojen seuraamisesta voisi tuoda omaan arkeensa.

– Urheilukisojen seuraaminen tuo parhaimmassa tapauksessa ihmisiä yhteen ja lujittaa sosiaalisia suhteita. Kisoja katsellessa voi myös innostua jostain urheilulajista ja alkaa itsekin harrastaa sitä, Mertanen kertoo.

Jos tyhjän olon tai masentuneisuuden tunne jatkuu pidemmän aikaa, kuten viikkoja, on siitä hyvä puhua esimerkiksi luotettavan läheisen tai ammattilaisen kanssa.

Apua kannattaa hakea varsinkin silloin, jos omat keinot yrittää pärjätä vaikean olon kanssa ovat itselle vahingollisia.

Jaa.
Exit mobile version