tiistai, 8 lokakuun

Koronapandemian aikana käsidesin käyttö yleistyi julkisissa tiloissa, mutta nykyään sitä on tarjolla harvemmin.

Julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa ja kauppakeskuksissa, saisi näkyä enemmänkin koronapandemian ajalta tuttuja käsidesipisteitä.

Tätä mieltä on ylilääkäri Mari Kanerva Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan infektioiden torjuntayksiköstä.

Paras tapa puhdistaa kädet on pestä ne vedellä, sillä käsidesi ei tee selvästi likaisista käsistä puhtaita.

Käsihuuhteella on silti paikka tiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Kauppoihin tullaan monenlaisista paikoista ja niin, ettei käsien pesemiseen ole välttämättä ollut mahdollisuutta.

– Sanoisin, että käsihuuhteelle olisi hyvä paikka esimerkiksi kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla, jossa tuotteita hipelöidään käsin, Mari Kanerva sanoo.

Aina on kuitenkin muistettava, ettei puolihuolimaton käsidesin käyttö paranna käsihygieniaa. Jos hommaan ryhtyy, se pitää hoitaa kunnolla.

– Käsidesiä pitää ottaa riittävä määrä eli noin kolme millilitraa kouraan. Pitää pyörittää siinä sormenpäät hyvin, levittää aine käsiin ja lopuksi hieroa niin kauan, kunnes se kokonaan kuivuu, muistuttaa Kanerva.

Osassa kaupoista käsidesiä on

Tartuntatautilaki ei enää velvoita kauppiaita huolehtimaan käsihygieniasta, joten läheskään kaikki kaupat eivät käsidesiä tarjoa.

Osa on kuitenkin jatkanut korona-ajalta tuttua tapaa. Esimerkiksi useassa S-ryhmän myymälässä käsidesit ovat käytössä sisääntuloissa, salaattibaareissa ja buffet-tarjoilun yhteydessä.

– Käsidesien käyttöä arvioidaan paikallisesti myös asiakastarpeen mukaan, sanoo ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi S-ryhmän marketkaupasta.

Moni K-ryhmän kauppa tarjoaa asiakkaille ilmaista käsihuuhdetta. Useimmin huuhdetta löytyy isoista kaupoista.

Koronapandemian aika näkyy kaupan alalla vielä muissakin asioissa.

– Irtokarkkihyllyillä namuja valitaan muovisilla kauhoilla, jotka menevät sitten pesuun, ja moni yrittää pitää edelleenkin etäisyyttä muihin asiakkaisiin, K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki luettelee.

Käsihygienia on perusvelvollisuus

THL:n asiantuntija Jaana-Marija Lehtinen sanoo, että hengitystieinfektioiden tartunnan estämisessä tärkeintä on pestä käsiä, erityisesti aina kotiin tultaessa ja esimerkiksi kylään mentäessä. Kaupan käsihuuhteet ovat toki hyvä lisä.

Lehtinen kantaa mukanaan myös omaa käsihuuhdepulloa.

– Desinfioin kädet esimerkiksi ennen ravintolassa syömistä. Käytän omaa huuhdetta myös tilanteessa, jossa on tunne, että kädet pitäisi pestä, mutta siihen ei ole mahdollisuutta.

Käsihuuhdetelineellä on ylilääkäri Mari Kanervan mielestä julkisissa tiloissa paikkansa pelkästään jo siksi, että se muistuttaa hyvän käsihygienian tärkeydestä.

– On kauppiaalta tyylikäs huolenpidon ele asiakkaalle, kun käsidesiä on saatavana.

Hyvän käsi- tai yskimishygienian merkitys ei koskaan vanhene. Niiden tärkeyttä korostaa edelleen myös THL, vaikka kansallista suositusta ei enää ole.

– Hyvän käsihygienian noudattaminen on jokaisen kansalaisen perusvelvollisuus, Kanerva sanoo.

Jaa.
Exit mobile version