Pätkivä puhelu voi aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä myös onnettomuuspaikalla, vaikka hätäpuhelut on Suomessa turvattu eräänlaisen ohituskaistan avulla.
Katri Huhtala ajoi tiistaina Mikkelistä kotiinsa Puumalaan. Kantatie 62 on tuttu, sillä perheyrityksen toimipisteet ovat Puumalassa ja Mikkelissä.
Reilun 70 kilometrin taipaleen puolivälissä Huhtala näki tieltä ulos ajautuneen auton ja ilman ulkovaatteita värjöttelevän nuoren miehen tien vierellä. Auton turvatyynyt olivat lauenneet.
Huhtala etsi autolleen turvallisen pysähdyspaikan, soitti hätäkeskukseen ja palasi jalan kolaripaikalle.
– Puhelu katkeili, mutta he soittivat minulle takaisin. Sama toistui, kun ambulanssista soittivat minulle matkalla onnettomuuspaikalle.
Hätäpuhelu valitsee parhaan verkon
Hätäpuhelut on Suomessa haluttu turvata, ja puhelu ohjautuu aina siihen verkkoon, joka alueella parhaiten toimii. Silti Mikkelin ja Puumalan rajaseudulta soitettu puhelu hätäkeskukseen katkeili.
Heikentyneistä matkapuhelinyhteyksistä on raportoitu eri puolilta Suomea syksyn aikana.
– Katvealueita on toki aina, mutta tällaista ilmiötä emme ole havainneet. Puheluita katkeilee aika lailla sama määrä joka päivä, Hätäkeskuslaitoksen kehittämispäällikkö Seppo Hopearuoho sanoo.
Hän arvioi, että päivittäin muutamia puheluita katkeaa. Hätäkeskuspäivystäjä soittaa takaisin, jos kyse on hätätilanteesta.
Pätkivä puhelu ja tärisevä autettava
Katri Huhtala on aiemmin työskennellyt hoitoalalla ja arvelee olevansa tottunut kiperiin tilanteisiin. Silti hetket kolaripaikalla olivat raastavia.
– Piti samaan aikaan yrittää kuunnella toimintaohjeita puhelimessa ja selvittää miten uhrille oli käynyt. Hän seisoi puhelin kädessään ilman ulkovaatteita ja tärisi
Auttamista vaikeutti myös yhteisen kielen puute. Uhri ei puhunut sen paremmin suomea kuin englantiakaan.
– Hän oli ilmeisesti thainkielinen. Hän yritti omalla puhelimellaan saada kiinni suomea osaavan veljensä, mutta hänkään ei saanut yhteyttä.
Onnellinen loppu päättyi halaukseen
Huhtala ja onnettomuuden uhri menivät Huhtalan autoon odottamaan ambulanssia. Siellä Huhtala muodosti puhelimellaan wifi-verkon, jonka kautta uhri sai lopulta yhteyden veljeensä. Hänen tulkkauksensa avulla tilanne selkeni.
– Oli onni, ettei uhri ei ollut pahemmin loukkaantunut. Tilanne oli karmea, sillä en voinut jättää häntä paikalle ja lähteä etsimään parempaa puhelinyhteyttä.
Lopulta tilanne laukesi, kun uhri pääsi ambulanssin kyytiin ja hoitoon.
– Lähtiessään nuori mies vielä halasi minua.
Alueen kuuluvuusongelmat eivät tulleet Huhtalalle yllätyksenä.
– Olen oppinut tunnistamaan Puumalan ja Mikkelin välillä paikat, jossa puhelu katkeaa ja osaan varoittaa vastapuolta. Näihin ongelmiin on jo niin turtunut, etten osaa sanoa, onko ongelma viime aikoina kasvanut.