Ruuan hintataso on asettunut noin 20 prosenttia korkeammalle tasolle kuin missä oltiin talvella 2022 ennen inflaation kiihtymistä.
Minna Pantzar,
Samuli Huttunen,
Kasper Viita
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Joulukalan ja -kinkun voi saada tänä vuonna juhlapöytään hiukan viime joulua halvemmalla, mutta jälkiruoka varsinkin kahvin ja suklaan muodossa tulee olemaan paljon kalliimpaa.
Tämä selviää Ylen ruokakoneesta, jonka pohjana ovat Tilastokeskuksen marraskuun hintakehitystiedot.
Kahvin ja kaakaon hinnat ovat kallistuneet hurjaa tahtia jo pitkin vuotta ja marraskuussa nousuksi kirjattiin molemmille noin 20 prosenttia.
Piparitaikinan pohjana oleva voi on kallistunut viime vuodesta 1,7 prosenttia. Sen sijaan sokeri on halventunut vajaan prosentin ja vehnäjauho lähes neljä prosenttia.
Porkkana- ja lanttulaatikoiden pohjana olevien juuresten hinnat ovat myös laskeneet parin prosentin verran.
Eniten hinta on kuitenkin laskenut kaalilla lähes 7 prosenttia, joten ehkäpä jouluantimien rippeistä voisi tehdä tänä vuonna kaalilaatikon.
Ruuan hintakehitys on joka tapauksessa rauhoittunut tänä vuonna selvästi verrattuna pariin edelliseen vuoteen.
– Nyt hinnat ovat kutakuin samalla tasolla kuin vuosi sitten, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg Pellervon taloustutkimuksesta.
Korkeimmillaan ruuan hinta oli maaliskuussa 2023, tästä tasosta on tultu alaspäin parin prosentin verran.
Verrattuna aikaan ennen inflaation kovinta kiihtymistä ruoka maksaa nyt noin viidenneksen enemmän.
Tasokorotus vaikuttaa myös pysyvältä.
– Selvä tasokorotus on tullut. Hinnat ovat päätyneet keskimäärin parikymmentä prosenttia aiempaa korkeammalle tasolle ja tuo nousu tuli käytännössä vuosien -22 ja -23 aikana, sanoo Forsman-Hugg.
Ensi vuonna ruuan hinta keskimäärin taas hieman nousee arvioi Forsman-Hugg.
– Näin arvioimme, mutta puhutaan siis hyvin maltillisesta hintakehityksestä. EU:ssa keskimäärin ruuan hinta on noussut Suomea enemmän. Jos katsotaan EU:n keskiarvoa, siellä ei ole käyty miinuksen puolella keskimäärin ollenkaan.
Inflaatio vie konvehtirasiat joulupöydästä
Inflaatio puolestaan hieman hidastui. Kuluttajahintojen vuosimuutos oli Tilastokeskuksen mukaan 1,0 prosenttia marraskuussa. Lokakuussa inflaatio oli 1,1 prosenttia. Inflaation hidastuminen lokakuusta marraskuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja sähkön hinnan laskusta.
Suomalaiskotien joulutunnelmaa latistaa kuitenkin tänä vuonna muukin kuin se, että konvehtirasiasta joutuu pulittamaan lähes neljänneksen viimevuotista enemmän, sanoo Aktian pääekonomisti Lasse Corin.
– Työttömyys ja työttömyyden uhka on yhä kasvussa ja se on suurin syy suomalaiskotien pääosin mollivoittoiseen jouluun.
Corinin mukaan pienet positiiviset merkit paremmasta eivät vielä riitä läheskään kaikkien joulumieltä parantamaan.
– Vaikka ostovoima on jo palkansaajilla parantunut, niin se ei lohduta, jos työpaikka uhkaa mennä tai on jo mennyt alta. Korkojen laskutkin ovat vasta alkaneet auttaa velkaisia kotitalouksia.
Vuoden päästä tunnelma lienee useimmilla jo paljon parempi, sanoo Corin.
– Meillä on vähemmän työttömiä ja ostovoiman paraneminen on jatkunut, mikä osaltaan ottaa kiinni tuota korkealle jäänyttä ruuan hintaa. Myös he, joilla on velkaa, varmasti kyllä vuoden päästä huomaavat, että palkasta jää selvästi enemmän rahaa ruoka- ja lahjaostoksiin.