perjantai, 11 lokakuun

KIOVA Kuvittele, että istut bussissa matkalla kaupunkiin. Kun on aika astua ulos bussista, taivaalta putoaa kranaatti.

Tämä on nyt siviilien todellisuutta Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa, jossa venäläiset ovat alkaneet jahdata ihmisiä kauko-ohjattavilla drooneilla.

– Tapauksia on paljon, melkein päivittäin. Pelkästään syyskuussa Mavic-drooneista tiputettiin 2700 kranaattia, kaupungin sotilastiedottaja Aleksander Tolokonnikov sanoo Ylelle.

Mavic on lennokki, joka kykenee kantamaan kranaatin tai jopa miinan. Niiden käyttö on yleistä rintamalla.

Herson oli kokenut kovia jo ennestään Venäjän hyökkäyssodan alettua. Kaupunkia koetteli Venäjän miehitysaika, Kahovkan padon räjäytyksen aiheuttama tulva sekä jatkuva tykistötuli kaupunkiin. Puolitoista viikkoa sitten venäläiset iskivät tykistöllä kaupungin keskustassa olevalle torille. Iskussa kuoli kuusi ihmistä.

Ihmisten jahtaaminen drooneilla on kuitenkin jopa venäläisten mittapuulla suorastaan sairasta. Kuusi on kuollut ja 148 loukkaantunut ilmasta pudotettujen kranaattien seurauksena pelkästään syyskuussa, Tolokonnikov kertoo.

Paikalliset ovat alkaneet kutsua ilmiötä ”ihmissafariksi”.

– He tiputtavat kranaatteja bussipysäkeille ja bussien katoille. Lisäksi he pudottavat miinoja, jotka he yrittävät naamioida tunnistamattomiksi, Tolokonnikov sanoo.

Venäläiset ovat julkaisseet somessa ilmasta kuvattuja videoita Hersonista. Niissä näkyy, kuinka droonit pudottavat kranaatteja esimerkiksi siviiliautosta ulos astuvan ihmisen niskaan.

Alla olevassa X-viestipalvelun julkaisussa on venäläisten drooneistaan Hersonissa kuvaamaa videomateriaalia. Video voi järkyttää.

– He eivät halua palata tyhjin käsin. Kun he eivät löydä sotilaita, he pudottavat räjähteet siviilien päälle. Sitten he hakevat uuden kranaatin ja palaavat toivoen, että paikalle osuisi sotilas, Tolokonnikov sanoo.

Hersonin keskustassa sijaitsevan draamateatterin johtaja Oleksandr Knyga sanoo venäläisten olevan suorastaan vainoharhaisia.

– He kirjoittavat kanavillaan terrorisoivansa siviiliväestöä, kunnes paljastamme heille ukrainalaissotilaiden asemia, Knyga sanoo.

Hän kertoo mahdollisen syyn venäläisten lisääntyneelle terrorille: venäläisiä sotilaita on korvattu drooneja lennättävillä nuorukaisilla.

Knyga kertoo kuulleensa miehitetyllä vastarannalla olevilta tutuiltaan, että venäläisten läsnäolo alueella on vähentynyt. Sotilaat on mahdollisesti siirretty Kurskin alueelle, jonne Ukraina hyökkäsi kaksi kuukautta sitten.

Yle tapasi Knygan Hersonissa helmikuussa. Tuolloin lähistölle osui kranaatti:

Knyga kertoo tapauksesta, jossa drooni jahtasi talon pihassa käyskennellyttä vuohta. Kun iäkäs nainen astui ulos talostaan katsomaan, miksi vuohi käyttäytyi rauhattomasti, drooni pudotti kranaatin. Vuohi repesi palasiksi, mutta mummon henki säilyi.

– Voin vain kuvitella, miten nämä epäihmiset katsovat monitoria ja hekottavat, Knyga sanoo.

Drooneja on hankala torjua

Hersonin kaupungin erottaa miehitetystä Hersonian alueesta leveä Dniprojoki.

Tolokonnikov sanoo, että ukrainalaisten on vaikea estää kranaatteja kantavia drooneja lentämästä kaupunkiin.

– Elektroninen häirintä ei tehoa Mavic-drooneihin. Myöskään venäläiset eivät voi estää meidän Maviceja lentämästä heidän asemiinsa. Toistaiseksi niitä voidaan ampua alas vain haulikolla, Tolokonnikov sanoo.

Tolokonnikov kertoi Ylelle Hersonissa viime helmikuussa, että venäläisten iskut Hersoniiin olivat yksinkertaisesti kosto siitä, että Ukraina onnistui vapauttamaan kaupungin.

Hän ei näe mitään sotilaallista syytä eikä järkeä venäläisten toimille. Jos venäläisten tavoitteena on tyhjentää kaupunki siviileistä, niin myös Ukrainan armeijan olisi helpompi tehdä vastatoimia.

– En näe muuta syytä kuin verenhimon. Heidän tavoitteenaan on yksinkertaisesti tappaa mahdollisimman monta ukrainalaista, Tolokonnikov sanoo nyt.

Ennen sotaa vesimeloneistaan tunnetussa Hersonissa asui noin 300 000 ihmistä, nyt enää 64 000. Suurin osa kaupunkiin jääneistä on vanhuksia, joilla ei ole muuta paikkaa, minne mennä, Tolokonnikov kertoo.

– Hermostuneisuus kaupungissa on lisääntynyt. Ihmiset katsovat koko ajan taivaalle ja yrittävät havaita droonin, Tolokonnikov sanoo.

Tolokonnikovin mukaan jatkuvan uhan alla eläminen muuttaa ihmisiä, ja kaupunkilaisten todellisuus on muuttunut. Hänen mukaansa eurooppalaisten voi olla hankala ymmärtää sitä.

Jaa.
Exit mobile version