lauantai, 5 lokakuun

Kaupan liiton toimitusjohtajan mielestä kiinalaisten halpakauppojen kanssa täytyy toimia nopeasti. Koko Euroopan kauppa-ala on pitänyt viime aikoina kovaa ääntä asiasta.

Kuva: AOP

Kaupan alan etujärjestö kiittelee EU:n aikeita asettaa tuontitulli kiinalaisille halpakaupoille. Tuontitulliaikeista kertoi Financial Times.

FT:n lähteiden mukaan Euroopan komissio poistaisi nykyisen 150 euron tuontitullittomuuden rajan EU:n ulkopuolelta tehdyille verkko-ostoksille.

Kaupan liiton toimitusjohtajan Kari Luodon mielestä toimia kaivataan pikaisesti, sillä alan tilanne on muuttunut selvästi viime aikoina.

Hän mainitsee nimeltä kiinalaiset alustajätit Temun ja Sheinin, jotka ovat kasvaneet vauhdikkaasti, mutta eivät noudata samaa sääntelyä kuin eurooppalaiset kilpailijat.

– He ovat monessa asiassa vapaamatkustajina. Jos puhutaan vaikkapa tuottajavastuuseen liittyvistä jätehuoltomaksuista, niin hehän eivät maksa muovi- tai kartonkipakkauksista minkäänlaisia jätemaksuja, Luoto sanoo.

Kaupan liiton tilastojen mukaan digiostaminen väheni viime vuonna, minkä lisäksi kotimaisten verkkokauppojen osuus kokonaismyynnistä laski.

Digiostot kiinalaisista verkkokaupoista lisääntyivät kuitenkin lähes kolmanneksella.

Tuoteturvallisuuden valvomiseen kaivataan lisää resursseja

Eurooppalaiset kauppajärjestöt ovat viime aikoina pitäneet voimakkaasti ääntä kiinalaisista halpakaupoista.

Kaupan liitto julkaisi viime kuussa Euroopan muiden kauppajärjestöjen kanssa aiheesta yhteisen vetoomuksen.

Järjestöjen mukaan tilanne on tällä hetkellä epäreilu, sillä kiinalaisyrityksiä ei koske sama sääntely kuin eurooppalaisia. Kilpailuedun lisäksi tämä aiheuttaa järjestöjen mielestä tilanteen, jossa vaaralliset tuotteet voivat päätyä myyntiin.

Luodon mukaan tänä vuonna voimaan tuleva uusi tuoteturvallisuusasetus on hyvä askel, mutta lisää resursseja tarvitaan.

– Suomessa ja EU:n sisämarkkinoilla toimivien yritysten täytyy noudattaa tiettyä standarditasoa tuoteturvallisuudessa esimerkiksi sähkölaitteiden ja käytettävien kemikaalien kohdalla. Yhtä lailla pitäisi valvoa EU:n ulkopuolelta tulevia tuotteita, jotta ne olisivat samalla tasolla, Luoto sanoo.

Eri maiden viranomaiset valvovat EU-alueella myytäviä tuotteita, ja periaatteessa kaikkiin tuotteisiin pätevät samat turvallisuusvaatimukset. Käytännössä kiinalaisjättien toiminnan ja tuotteiden valvominen on kuitenkin vaikeaa.

Yle ei tavoittanut kiinalaisyrityksiä kommentoimaan aihetta.

Jaa.
Exit mobile version