Tätä ei usein tapahdu. Mäntsälässä toimiva valtava datakeskus on avannut ovensa ryhmälle toimittajia ja kuvaajia.
Nebiuksen eli entisen Yandexin tarkoituksena on esitellä tekoälyn kehittämiseen suunniteltua huippumodernia laitostaan.
Yandexia ja sen hakukonetta kuvataan usein Venäjän googleksi. Toimittajakierroksen yhtenä tehtävänä onkin vakuuttaa, että Venäjälle ulottuvat juuret on katkaistu.
Nebiuksen infrastruktuuripäällikkö Andrey Korolenko kuitenkin pohtii hyvän tovin ennen kuin vastaa kysymykseen, onko yhteinen historia Yandexin kanssa haitaksi nykyiselle Nebiukselle.
Mäntsälän datakeskuksen 60 000 prosessoria voivat yhdessä muodostaa yhden Euroopan tehokkaimmista kaupallisista supertietokoneista.
– Se on haaste, ei ongelma, hän lopulta muotoilee Ylen haastattelussa.
Katso tästä Korolenkon reaktio ja koko vastaus kysymykseen, onko yhteisestä historiasta Yandexin kanssa haittaa:
Korolenko saa vastata kysymykseen usein, sillä datakeskukset ovat luottamusbisnestä. Eikä Yandex-tausta ehkä herätä luottamusta, kun puhutaan arvokkaan datan käsittelystä ja säilyttämisestä.
Yandex kertoi muutama vuosi sitten, että eri Venäjän viranomaiset vaativat siltä puolen vuoden aikana 15 000 kertaa tietojen luovuttamista. Pyyntöihin oli suostuttava lähes aina.
Lisäksi hakukoneyhtiö Yandexin johtaja Tigran Khudaverdyan ja Hollantiin perustetun emoyhtiö Yandex N.V:n toimitusjohtaja Arkadi Volozh ovat tai ovat olleet EU:n pakotelistoilla. Yandexia yhtiönä ei ole otettu pakotteiden piiriin.
Datakeskuksen ydin ovat huippunopeat prosessorit, joita käytetään mm. tekoälyn kehittämiseen.
Nebius pitää luottamuksenosoituksena sitä, että amerikkalainen Nvidia myy sille huippuprosessorejaan.
On ymmärrettävää, että lännen markkinoille tullut emoyhtiö Yandex N.V. pyrki katkomaan yhteydet Venäjälle. Uuden yhtiön tilanne helpottui, kun Yandexin perustajajäsen ja Yandex N.V.:n toimitusjohtaja Arkadi Volozh otettiin keväällä pois pakotelistalta.
Moni ulkomainen yritys ei ole päässyt poistumaan Venäjältä, koska maan hallinto ei ole antanut lupaa myydä yhtiön toimintoja Venäjällä. Sen sijaan Yandex onnistui viime heinäkuussa myymään Venäjän-toimintansa venäläiselle sijoittajaryhmälle. Samalla hollantilaisyhtiö Yandex N.V.:n nimi muutettiin Nebius Groupiksi.
Venäjän toimintojen myynnistä Nebius sai 5,4 miljardia dollaria (4,9 miljardia euroa). Tätä rahaa käytetään nyt muun muassa datakeskuksen kolminkertaistamiseen Mäntsälässä. Rahaa käytetään myös Eurooppaan rakennettaviin aivan uusiin datakeskuksiin sekä alan muiden toimijoiden yhteisiin kohteisiin.
Nebius aikoo sijoittaa Euroopan tekoälykehittämiseen yhteensä miljardi euroa ensi vuoden puoliväliin mennessä.
Jätti-investointi Mäntsälään
Lähikuukausina aloitettava laajentaminen Mäntsälässä tarkoittaa käytännössä datasalirakennusten kasvattamista, mutta ennen kaikkea siellä hyrisevien prosessorien määrän lisäämistä.
Tavoitteena on kasvattaa huipputehokkaiden prosessorien määrä 60 000:een. Yhtiön mukaan sen jälkeen liikevaihto voi nousta miljardiin dollariin.
Datakeskusta päivitetään uusilla palvelimilla. Laajentuminen lisää myös sähkönkulutusta hurjasti.
Nykyinen noin 20 megawatin huipputeho nousee 75 megawattiin.
Tämä vastaa kuudesosaa esimerkiksi Loviisan ydinvoimalan yhden reaktorin tehosta.
Mäntsälän datakeskuksen asiakkaina on muun muassa chat-robotteja kehittävä Mistral AI, tekoälyä lääkekehitykseen soveltava Genesis Therapeutics ja tekoälyä suunnittelijoille rakentava Recraft.
Mäntsälän supertietokone tekoälyn kehittämisen ytimessä
Uudet asiakkaat eivät Korolenkon mukaan useimmiten kysy Nebiuksen historiasta venäläisen Yandexin kanssa. Enemmän kiinnostaa se, mitä palvelua Nebius voi tarjota.
– Asiakkailla on valtavaa kysyntää meidän kaltaisille tuotteille ja resursseille. Se on tärkein kiinnostuksen kohde.
Asiakkaille on merkitsevää se, että laajennuksen jälkeen sen saleissa hyrisevät Nvidian H200 ja H100 prosessorit. Jo ennen laajennusta Nebius sanoo olevansa Euroopan johtavia laskentatehoa kaupallisesti tarjoavia yhtiöitä.
Vuonna 2015 Mäntsälään valmistuneet konesalit palvelivat alun perin Yandexin hakukonetta.
Nyt konesalien palvelimia on uusittu ja uusitaan edelleen. Korolenko esittelee mielellään uusinta palvelinkaappia, jonka hinta vastaa ”muutamaa Lamborghinia”.
Tällaisia palvelinkaappeja halleissa on riveissä toista sataa. Yhdessä ne muodostavat kokonaisuuden, josta sopii käyttää määritelmää ”supertietokone”.
Korolenko korostaa haastattelussa painokkaasti, että nykyisellä Mäntsälän datakeskuksen omistajalla ei ole mitään tekemistä Venäjän kanssa. Nebiuksen toimitusjohtaja Volozh pääsi pois pakotelistalta viime keväänä.
– On itsestään selvää, että Arkadin (Volozh) poistaminen pakotelistalta oli meille erittäin tärkeää. Tämä hyvä päätös auttoi meitä paljon, Korolenko sanoo.
Datakeskus lämmittää kaupungin, mutta on myös riski
Nebiuksen konesali on valtava sähkön kuluttaja, mutta myös hukkalämmön tuottaja. Mäntsälässä pari tuhatta kaukolämpökotitaloutta lämpiää konesalin lämmöllä.
Pari vuotta sitten tämän riippuvaisuuden riskit kävivät toteen.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan talvella 2022 EU-pakotteet johtivat siihen, että Yandex ei pystynyt maksamaan sähkölaskujaan. Paikallinen sähkönjakelija, Mäntsälän sähköyhtiö Nivos, katkaisi laitokselta sähköt toissa vuoden keväällä.
Datakeskuksen kaareva seinä kätkee taakseen valtavan ilmanvaihtojärjestelmän.
Suomen viileä ilmasto on rahanarvoinen etu. Oikeassa lämpötilassa palvelimet toimivat tehokkaimmin.
EU:n pakotelistalle joutunut yhtiön toimitusjohtaja Tigran Khudaverdyan erosi. Yandexin sähköt palautettiin runsaan kolmen kuukauden kuluttua.
Katkos sattui onneksi kesäaikaan, mutta silti Mäntsälässä jouduttiin turvautumaan varalämmöntuotantoon. Vain hiukan aikaisemmin oli onneksi hankittu pellettilämpölaitos konesalin ongelmien varalta.
– Kyllä siinä jouduttiin vähän kiirehtimään, muistelee Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl.
Nyt Nebiuksen datasalista ihan kaikki hukkalämpö ei edes mahdu kaupungin kaukolämpöverkkoon. Kaupunki käy naapurikuntien kanssa neuvotteluja voisiko lämpöä hyödyntää nykyistä laajemmin lähialueella.
Ahlin mukaan Nebiuksen laajennuksen lisäksi Mäntsälässä keskustellaan myös toisen datakeskuksen tulosta kaupunkiin.
– Meillä on vahva sähköverkko ja meillä on rakennusvalmiita tontteja, Ahl listaa.
Ne ovat datakeskuksille kaksi ehdotonta edellytystä. Kolmas houkutin on Suomen ilmasto, joka tarjoaa ilmaista jäähdytystä huippuprosessoreille.