lauantai, 21 syyskuun

Lappeenrannan kaupunki on jatkanut sopimustaan nykyisen ravintolayrittäjän kanssa huolimatta häneen kohdistuneesta hyväksikäyttöepäilystä.

Lappeenrannan kaupungilla on vaikeuksia päättää ravintola- ja kokouspalveluidensa kilpailutuksesta.

Kyse on isosta kokonaisuudesta, jossa haetaan yrittäjää hoitamaan kaupungintalossa sijaitsevaa ravintolaa ja kokoustarjoiluja sekä orkesterin ja teatterin väliaikatarjoiluja. Yrittäjän valitseminen on edennyt hitaasti, ja nyt päätös on jälleen viivästynyt suunnitellusta.

Kaupunginjohtaja Tuomo Sallisen mukaan syynä sopimuskumppanin valinnan hitauteen on yhdeltä tarjouskilpailuun osallistuneelta yritykseltä tarvitut lisäselvitykset. Hän ei mainitse yritystä nimeltä.

Yle on aiemmin kertonut vakavasta rikosepäilystä, joka kohdistuu palvelukokonaisuutta tällä hetkellä hoitavaan Kolme Kiveä Ravintolat -nimiseen yritykseen.

Yrittäjää syytetään ihmiskaupasta

Kolme Kiveä Ravintoloiden yrittäjän Pan Yilein toimintaan liittyy useita viranomaisten toteamia epäselvyyksiä.

Vuonna 2021 Pan Yilei sai syytteen ihmiskaupasta. Syyte koskee yrittäjän Lappeenrannassa omistamassa ravintola Tang Capitalissa tapahtunutta epäiltyä kiinalaisen työntekijän hyväksikäyttöä. Syytettä on tarkoitus käsitellä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa lokakuussa.

Kerroimme toukokuussa, että osa yrityksen työntekijöistä on havainnut Pan Yilein huijanneen ja käyttäneen alaisiaan hyväksi myös muulloin kuin syytteen kohteena olevassa tapauksessa. Iso osa yrityksen työntekijöistä irtisanoutui.

Kesäkuussa työsuojeluviranomainen havaitsi tarkastuskäynnillä ravintola Tang Capitalissa puutteita ulkomaalaisten työntekijöiden työaikakirjauksissa.

Samantyyppinen ongelma tuli esiin myös vuotta aiemmin työsuojeluviranomaisen tarkastuksessa yrityksen nyt jo sulkeutuneessa ravintolassa. Tuolloin Yilei on viranomaisen mukaan korjannut puutteen määräaikaan mennessä.

”Aikataulun venyminen on perusteltua”

Lappeenrannan kaupungin aiempi ravintolapalveluiden sopimuskausi päättyi viime vuoden lopulla. Siitä lähtien kaupunki on jatkanut yhteistyötä Kolme Kiveä Ravintoloiden kanssa lyhyissä pätkissä ja osin suullisen sopimisen perusteella.

Uuden sopimuskauden valmistelu eteni kevään aikana niin, että kaupunki pyysi palveluiden järjestämisestä kiinnostuneilta yrityksiltä tarjouksia kesäkuun 10. päivään mennessä. Tuolloin kaupungin tavoitteena oli, että uusi sopimuskausi alkaisi elokuussa.

Kesän aikana aikataulu muuttui, ja kaupunki kertoi päätöksenteon venyvän syksyyn. Nyt uuden ravintolapalveluiden tarjoajan valinta on viivästynyt jälleen.

Hankintajohtaja Aki Fihlmanin mukaan asia oli tarkoitus saada kaupunginhallituksen päätettäväksi tänään maanantaina, mutta esitys ei edelleenkään ole valmis.

Kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen pitää ravintolayrittäjän valintaprosessin venymistä hyväksyttävänä.

– Aikataulun venyminen on täysin perusteltua, sillä yhden kilpailutukseen osallistuneen tarjoajan toimittamiin tietoihin liittyi seikkoja, jotka vaativat lisäselvitystä. Tarvittaessa tiedotamme lisäselvityksen aiheuttaneesta seikasta myöhemmin hankintaprosessin päätösvaiheessa, Sallinen toteaa.

Kolme Kiveä Ravintolat on vuokralaisena kaupungintalon ravintolan tiloissa. Alun perin tilojen vuokrasopimus on kirjattu päättyväksi elokuun lopussa, mutta kaupunginjohtaja Sallisen mukaan vuokrasopimusta on jatkettu nyt niin, että se päättyy viimeistään 19. lokakuuta.

Jaa.
Exit mobile version