perjantai, 25 lokakuun

Kaupunginhallitus on kaupunginjohtajan lailla nostamassa tuloveroa, vaikkakin selvästi maltillisemmin. Kokkola-tuki säilyy lakkautuslistalla.

Kuvituskuva. Lastenhoidon kuntalisä eli Kokkola-tuki pysyy lakkautuslistalla, sitä kaupunginhallitus ei ole säästämässä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolan talous on kellahtamassa kaksi miljoonaa alijäämäiseksi kaupunginhallituksen talousarviomuutosten jälkeen. Kaupunginhallituksen talousarvioesitys onkin selvästi kaupunginjohtajan esitystä höllempi.

Suurimman loven talouteen on tuomassa se, että kaupunginhallitus ei halua kiristää tuloveroa yhtä paljon kuin kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, kokoomuksen Juha Puurula esitti kaupunginhallituksen keskiviikkoisessa kokouksessa tuloveron kiristämistä 0,3 prosenttiyksikköä. Vastaesityksen tehnyt Risto Koljonen (sd.) esitti puolestaan jopa 0,6 prosenttiyksikön korotusta, jolla tulovero nousisi 9,5:een.

Äänestyksessä Puurulan esitys voitti Koljosen esityksen äänin 9–3.

Mattilan esittämä puolen prosenttiyksikön kiritys loivenee siis 0,3 prosenttiyksikköön. Näin tuloveroa nostettaisiin 8,9 prosentista 9,2:een. Se tuo 2,15 miljoonan euron loven käyttötalouteen. Mattila jättikin veronkirityksen loiventamiseen sekä myös talousarvioon erivän mielipiteen.

Lastenhoidon kuntalisä eli Kokkola-tuki pysyy lakkautuslistalla, sitä kaupunginhallitus ei ole säästämässä. Tuki on ollut 300 euroa kuussa lastaan kotona hoitaville.

Investointilistalle Marinkaisten päiväkoti

Investointilistalle kaupunginhallitus äänesti Lohtajan Marinkaisten päiväkodin. Se tuo menoja kolmelle vuodelle.

Päiväkotitilojen suunnitteluun esitti varattavaksi ensi vuodelle 100 000 euroa sosiaalidemokraattien Risto Koljonen.

Lisäksi varajäsen, keskustan Jorma Kauppila, esitti, että päiväkodin rakentamiseen varataan 500 000 euroa vuodelle 2026 ja miljoona euroa vuodelle 2027.

Investointi meni läpi äänin 9–1.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää rahaa nuorten kesätyöllistämiseen ja edustusurheilun tukemiseen. Nämä tuotiin määrärahalisäyksinä kaupunginjohtajan budjettiesitykseen.

Keskustan Oliver Pietilä esitti 50 000 euron lisärahaa edustusurheilun tukemiseen. Ehdotus hyväksyttiin äänin 7–4.

Lopullisesti ensi vuoden budjetista päättää kaupunginvaltuusto.

Jaa.
Exit mobile version