Vantaan kaupunginjohtaja käytti otto-oikeuttaan ja siirsi hankinnan uudelleen puntaroitavaksi.
Vantaan kaupunki pysäyttää runsaasti keskustelua herättäneen aikuisten pyöräilykurssin hankinnan.
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen kertoo käyttäneensä kaupunginjohtajan otto-oikeutta ja siirtäneensä asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.
Ennen sitä Timonen sanoo selvittäneensä hankinnan tarpeellisuutta, volyymiä ja vaihtoehtoja.
– Kun hankintaan tulee vain yksi tarjous, se herättää aina kysymyksiä, että minkälainen hankinta se on, Timonen sanoo.
Kaupungin johto kiinnitti asiaan huomiota jo viime viikolla. Julkisuudessa käyty keskustelu kurssin 130 000 euron hinnasta nopeutti prosessia, Timonen myöntää. Koulutuksesta ovat aiemmin kirjoittaneet muun muassa Ilta-Sanomat ja Iltalehti.
Kaupunginjohtaja näkee silti, että pyöräilytaidottomien aikuisten pyöräilykurssille on tarvetta Vantaalla.
– Pyöräily on kansalaistaito, joka jokaisen olisi hyvä osata.
Asiaa ei ehkä vielä käsitellä seuraavassa Vantaan kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 7. huhtikuuta.
Yhden kurssin hinta alle 1 300 euroa
Kaupunki etsii nyt järkevintä ja kustannustehokkainta tapaa opettaa ihmisille pyöräilyä, sillä siihen Vantaa haluaa kannustaa asukkaitaan.
Todennäköisimmät mahdollisuudet ovat, että kurssia ei toteuteta lainkaan tai siitä järjestetään uusi kilpailutus uusilla ehdoilla. Sekin on mahdollista, että asia etenee hankintasopimukseen asti yhden saadun tarjouksen pohjalta.
Vantaan kaupungin päätös koskee Helsingin seudun polkupyöräilijöiden eli Hepon julkisessa tarjouskilpailussa antamaa tarjousta.
– Meille sopii oikein hyvin, että Vantaan kaupunki käsittelee asian uudelleen. Jäämme odottamaan lopputulosta, Hepon toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi sanoo.
Tarjouksen hinta on 32 050 euroa ja sillä järjestetään 25 aikuisten pyöräilykurssia yhden kauden aikana.
Päätöksessä on huomioitu kaksi vuotta ja kaksi optiolisävuotta. Siitä syntyy julkisuudessa esitelty summa, vajaat 130 000 euroa.
Yhden kurssin hinta on näin ollen vajaat 1 300 euroa.
Hepo on järjestänyt vastaavia kursseja ennenkin. Kurssien nimi oli alun perin maahanmuuttajien pyöräilykurssit.
Suurin osa osallistujista on ollut maahanmuuttajataustaisia naisia, mutta niille on osallistunut myös miehiä ja myös kantasuomalaisia.
Kurssille saattaa hakeutua myös henkilöitä, jotka eivät ole syystä tai toisesta oppineet lapsena pyöräilemään tai ovat kaatuneet pyörällä eivätkä uskalla pyöräillä, Heposta kerrotaan.
Muokattu 31.3.2025 klo 16.45: Lisätty Hepon toiminnanjohtaja Henni Ahvenlammen kommentti Vantaan päätökseen sekä faktalaatikko.