maanantai, 20 toukokuun

Museoviraston erikoisasiantuntijan mukaan Lappeenrannan kaupunki ei riko lakia, vaikka se jättää peruskorjaamatta suojeltuja rakennuksia.

Elli Sormunen,

Emma Kilpinen

Lappeenrannan kaupunki on keksinyt uuden keinon säästää rahaa.

Säästökikkana kaupunki haluaa jättää sr-1 -suojelumerkinnällä suojeltuja koulu- ja kirjastorakennuksia korjaamatta.

Tämä koskee lakkautusuhan alla olleita Kaukaan ja Lönnrotin koulua sekä Lauritsalan ja Nuijamaan kirjastoa. Lönnrotin kouluun tehdään sisäilmaparannuksia, mutta muuten korjaustöitä ei tehdä. Kaukaan kouluun taas otetaan oppilaita suuremmalta alueelta, jolloin oppilasmäärä pysyisi tarpeeksi korkeana.

Rakennukset ovat välttävässä tai tyydyttävässä kunnossa. Toiminta näissä rakennuksissa jatkuu niin pitkään kuin rakennusten kunto sen sallii.

Kaupunginvaltuusto päätti asiasta eilen maanantaina.

Kunnossa pidetään

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlundin (kok.) mukaan suojeltuja rakennuksia pidetään asianmukaisessa kunnossa.

– Kyllä rakennuksia sillä tavalla kunnossa pidetään, että ne säilyvät suojelurakennuksina edelleen.

Grönlundin mukaan esimerkiksi kattoa ei lähdettäisi rakennuksissa vaihtamaan, vaikka siihen olisikin tarvetta.

Lauritsalan kirjaston tapauksessa Grönlund kertoo, että esimerkiksi sisäilmaongelmaa ei lähdettäisi ratkomaan, jos niitä ilmenisi. Tuolloin toiminta päättyisi rakennuksen sisällä, mutta rakennus pysyisi tyhjänä paikallaan.

Asemakaavamuutoksella on mahdollista poistaa suojelumerkintä kokonaan. Tällaisia toimia ei Grönlund kerro olevan suunnitteilla.

Asiaan voi puuttua

Museoviraston erikoisasiantuntijan Timo Kantosen mukaan suojeltuja rakennuksia ei voida jättää mätänemään ilman kunnostustoimenpiteitä.

Kaupunki ei riko lakia sillä, ettei se tee peruskorjauksia. Laki rikkoutuu silloin, jos rakennuksen kunto menee huonoksi, eikä sitä hoideta.

– Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan suojeltuja rakennuksia täytyy pitää asianmukaisessa kunnossa. Jos rakennuksia jättää huoltamatta, tulee siihen ajan myötä vaurioita, jotka vaativat toimenpiteitä.

Kantosen mukaan rakennusten kunnon täytyy olla sellainen, että niiden suojeluarvo pysyy. Esimerkiksi vesikaton, ovien ja ikkunoiden asianmukainen kunto on säilytettävä.

Jos rakennus jätetään hoitamatta asianmukaisesti, voi silloin kunnallinen rakennusvalvonta tehdä korjausehdotuksen. Lappeenrannan kaupungille voi jättää vikailmoituksia esimerkiksi sähköisen lomakkeen kautta.

Kantonen kertoo, että hän on nähnyt uransa aikana suojeltuja koulurakennuksia, jotka on jätetty rappeutumaan. Tällaisiin rakennuksiin hän on törmännyt esimerkiksi Pohjois-Suomessa. Koulut ovat olleet sellaisia kohteita, joissa on ollut sisäilma tai kosteusvaurioita.

Jaa.
Exit mobile version