lauantai, 19 lokakuun

Haminan Energian on pakko myydä sähkö- ja kaukolämpöverkkonsa, koska epäonnistuneet LNG-kaasuliiketoimet ovat vieneet yhtiön vaikeuksiin. Kaupunki ei halua enää rahoittaa yhtiötä.

Haminan Energian myynnin taustalta paljastui erikoinen kytkös.

Haminan Energian hallituksen puolueettomuudesta on noussut epäilys, kun yhtiö viime viikolla ilmoitti myyvänsä sähkö- ja kaukolämpöverkkoyhtiönsä Capman Infra -sijoitusrahastolle.

Haminan Energian hallituksen jäsenellä Jan Montellilla on kytkös Haminan Energian myymien yhtiöiden ostajaan CapMan Infraan. Montell on hallituksen puheenjohtaja Skarta Energy -yhtiössä, jonka pääomistaja CapMan Infra on.

Montell on itse ollut Haminan Energian hallituksessa valmistelemassa ja päättämässä myyntiä Capman Infra -sijoitusrahastolle.

Jan Montell katsoo, että hänelle ei ole kuitenkaan syntynyt eturistiriitaa kauppoja valmisteltaessa ja niistä päätettäessä.

– En ole CapManin palkkalistoilla tai heidän bonusjärjestelmissään. Skarta Energyssä olen nimenomaan puolueettomana hallituksen puheenjohtajana, koska Skartassa on myös toinen vahva osakas, Nyab oyj, Montell sanoo.

Tuskin esteellinen

Kuntaliiton johtavan lakimiehen Pirkka-Petri Lebedeffin mukaan Jan Montell ei luultavasti ole ollut esteellinen päättämään Haminan energian tytäryhtiöiden myynnistä, vaikka hänellä onkin kytkös ostajayhtiöön Capman Infraan.

Tämä johtuu siitä, että esteellisyyssäännöt osakeyhtiölaissa ovat lievemmät kuin kuntahallintoa koskevassa lainsäädännössä.

– Näillä tiedoilla tässä ei mielestäni välttämättä täyty osakeyhtiölaissa mainittu hallituksen jäsenen esteellisyysperuste. Esteellisyys syntyisi, jos henkilöllä olisi oleellista henkilökohtaista etua kaupoista, jotka olisivat vielä myyjäyhtiön edun vastaista. Jos näin ei ole, hän ei ole esteellinen, Lebedeff sanoo.

Haminan Energian ongelmat alkoivat osaltaan tappioita tuottaneista lng-liiketoimista. Kuvassa Haminan lng-terminaalin kaasusäiliö. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Myöskään Haminan energian hallituksen puheenjohtaja Tarja Tikkanen ei katso, että Jan Montell olisi ollut esteellinen yhtiön tytäryhtiöiden myynnissä.

– Hän toimii Skarta Energyssä hallituksen puheenjohtajana, mutta emme ole katsoneet, että tästä aiheutuisi esteellisyyttä, koska ostajana ei ole tämä yhtiö vaan CapMan Infra, Tikkanen sanoo.

Kuntapäättäjät eivät tienneet kytköksestä

Haminan keskeiset päätöksentekijät eivät näytä olleen tietoisia Jan Montellin kytköksestä CapMan Infra sijoitusyhtiöön. Sekä kaupunginjohtaja Ilari Soosalu että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd.) ilmoittivat Ylelle, että he eivät ole tienneet asiasta.

Katso videolta, mitä Haminan kaupunginjohtaja vastasi toimittajalle.

Kaupungin omistajaohjauksesta vastaavan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Pakkanen (ps.) kieltäytyi kommentoimasta asiaa Ylelle.

– Asia ei kuulu kaupungin toimivaltaan vaan on yhtiön asia, Pakkanen perusteli kieltäytymistään sähköpostiviestissä.

Sekä Soosalu että Erkkilä ilmoittivat Ylelle hankkivansa lisää tietoa asiasta.

Myynti herättää vastustusta

Verkkoyhtiöiden myynti on herättänyt vastustusta Haminassa. Asiaa vastustava verkkoadressi on kerännyt jo lähes neljäsataa allekirjoitusta.

Vastustuksen taustalla on, että Hamina on myymässä keskeistä osaa kunnallisesta infrastruktuurista yksityiselle sijoitusrahastolle.

Jaa.
Exit mobile version