Oman liikuntatavoitteen julkistaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tuo suoritukseen positiivista painetta.
Oululainen Eerik Viljamaa, 30, tympääntyi tynnyrimäiseen olemukseensa. Hän pudotti vuosia sitten painoaan tuntuvasti, mutta se on hiipinyt takaisin.
– Pari päivää ennen uuttavuotta ajattelin asettaa itselleni haasteen: miljoona askelta sadassa päivässä. Se kuulosti hyvältä, sehän on vain 10 000 askelta päivässä, hän sanoo.
Somessa julkistettavilla liikuntahaasteilla sekä tavoitellaan itselleen jotain hyvää että haetaan sopivaa positiivista painetta.
– Asian julkisuus pakottaa mukavasti toimimaan. Olisin ennemmin vaikka poistanut Instagramin kuin tunnustanut siellä epäonnistuneeni, sanoo Viljamaa.
Toimistotyötä tekevänä miehenä tuo 10 000 askelta ei kuitenkaan tule itsestään. Työpäivän aikana askeleita tulee ehkä vain 3 000, joten loput on kerättävä asiasta tehden.
UKK-instituutin vanhempi tutkija Pauliina Husu sanoo, että ei ole olemassa vain yhtä kaikille sopivaa tavoitetta: yhdelle sopii viisituhatta, toiselle viisitoista tuhatta askelta päivässä. Tärkeintä on sovittaa itselleen sellainen tavoite, joka tuntuu mielekkäältä, sopii omaan arkeen ja tuottaa hyvää oloa.
Husun mielestä yksilöllisyys on kaiken keskiössä. Jotkut motivoituvat haasteista, toisia pitää liikkeellä tavoitteen julkistaminen.
– Joskus riittää, kun tavoitteen kirjaa itselleen ylös tai sanoo ääneen lähipiirilleen. Jo silloin siihen sitoutuminen vahvistuu, hän sanoo.
Huippupäivänä yli 25 000 askelta
Eerik Viljamaan haaste ei lähtenyt liikkeelle kaikkein reippaimmassa muodossa.
– Ensimmäisenä päivänä kävin kävelyllä pienissä krapuloissa uudenvuoden vieton jälkeen. Sen jälkeen on tuntunut koko ajan paremmalta, hän sanoo.
Vauhti on ollut niin hyvä, että miljoonaan askeleeseen hän ei tarvinnut sataa päivään. Siihen riitti 82 päivää.
Juhlimisen jälkeiset nihkeät päivät ja infektiotaudit sekä penikkatautikivut ovat välillä hidastaneet Viljamaan tahtia, mutta toisina päivinä hän on ottanut enemmän askelia. Huippupäivänä tuli yli 25 000 askelta.
Jos joinakin päivinä askeleet eivät ole meinanneet täyttyä, on hän kiertänyt kotonaan sohvaa ympäri muutaman tuhannen askeleen verran.
Kävelemisestä on tullut hyvä olo niin fyysisesti kuin henkisesti: enää ei ota päähän niin kuin joskus aikaisemmin.
– Yleinen resilienssi stressiä vastaan on kasvanut huomattavasti. Esimerkiksi töissä hommat eivät ole helpottuneet, mutta nautin nyt eri tavalla töiden tekemisestä. Myös unen laatu on parantunut ja kiinnostus muuhun liikuntaan lisääntynyt, Viljamaa listaa.
Myös hänen tempauksestaan inspiroituneet ihmiset ovat antaneet haasteelle hyvää vauhtia.
”Kymmenen kertaa parempi fiilis”
Askeleet mittasi urheilukello. Puntaria Viljamaa ei omista, mutta ennen vuodenvaihdetta mitattu 112 kilon elopaino on pudonnut ainakin 105 kiloon.
– Ulkoisesti huomaan, että tynnyri on lähtenyt pois ja höllyvät ovat lähteneet palamaan, hän sanoo.
Se oli tavoitekin.
Viljamaan liikuntahaaste on helposti lähestyttävä: ei monimutkaista ohjelmaa, ei liikuntakeskusjäsenyyttä eikä varustehankintoja. Samalla on tullut tutuksi säännöllisen somesisällön tuottaminen.
– Ei normaalilla ihmisellä ole mahdollisuutta käydä verikokeissa tai mittauttamassa itseään. Olen edennyt puhtaasti fiilispohjalta. Ja jos fiilis on kymmenkertaistunut parempaan suuntaan, on suunta ollut oikea, hän sanoo.