maanantai, 23 syyskuun

Kehukouluttaja Kaisa Vuorisen mukaan pienelläkin kehulla voi saada aikaan myönteisen kierteen.

Ihminen on laumaeläin ja siksi kehun saaminen vastaa jopa yhteen ihmisen perustarpeista: se tekee ihmisen näkyväksi, kertoo filosofian tohtori ja kouluttaja Kaisa Vuorinen. Kun kuulee toisen kehuvan itseään, saa vahvistuksen siitä, että on toisille merkityksellinen.

Myönteiset tunteet, joita kehukin voi saada aikaan, parantavat vuorovaikutusta. Tämän takia Vuorinen kannustaa kehumaan myös hyvin pienistäkin asioista. Kaisa Vuorinen kouluttaa palautteen antoa ja toisten kehumista ja puhuu kehulihasten treenaamisesta. Hänellä on rohkaiseva viesti myös kehumista arkaileville:

– Meidän kulttuurissamme ei ole vaaraa, että kehuisi liikaa.

Kehumista voi opetella aloittamalla pienestä ja itselle sopivalla tavalla. Kaisa Vuorinen kehottaa kokeilemaan kehumista erilaisissa vuorovaikutustilanteissa: voit kehua töissä kollegaa tai esihenkilöä, kotona puolisoa tai lasta, kaupassa kassatyöntekijää tai ravintolassa tarjoilijaa. Jos kasvokkain kehuminen tuntuu liian vaikealta, voi aloittaa lähettämällä viestin tai julkaisemalla julkisen palautteen.

– Nuorisolle tekstarilla lähetetty kehu voi jopa lisätä läpimenon todennäköisyyttä.

Esimerkkinä erityisen merkityksellisestä kehusta, jonka Kaisa Vuorinen on itse saanut, hän kertoo muiston uransa alusta.

– Aloittaessani erityisopettajana uudessa koulussa 2010-luvun alussa olin viettämässä ensimmäistä työpäivääni jännittynein tunnelmin. Harrastimme silloin kollegani Anssi Iivosen kanssa yhtä aikaa koripalloa ja hän kertoi kaikille, miten oli nähnyt minun vahvuuteni työn ulkopuolella koripallokentällä. Tämä kehu, joka tuli täysin yllättäen ja vilpittömästi, uusien ihmisten edessä, tuntui valtavan arvokkaalta ja antoi minulle ikään kuin siivet aloittaa rohkeasti uuden työyhteisöni kanssa.

Musiikinopettajan kannustus teki Ilonista artistin

Kerro meille elämäsi kehusta!

Käytämme jakamianne kehuja uudessa artikkelissa. Voit jättää nimimerkin, jos et halua omaa nimeäsi näkyviin. Tarvitsemme kuitenkin nimen ja yhteystiedon julkaistavia sitaatteja varten.

Mikä kehu muutti elämääsi tai vaikutti sinuun syvästi?

Mikä kehu oli ja miksi se oli sinulle merkityksellinen juuri silloin? Kuka sinua kehui ja millaisessa tilanteessa? Sinun ei tarvitse kertoa kehujan nimeä, mutta olisi hyvä, jos käy ilmi, oliko hän esimerkiksi opettajasi tai seurustelukumppani tai muu.

Antamiasi tietoja käytetään vain journalististen sisältöjen tekemiseen, ja niitä käsittelevät vain näiden sisältöjen tekijät. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille.

Kehujen merkityksestä keskustellaan Hyvin sanottu keskustelufestivaalilla 27.9.2024 klo 14.30 alkaen. Katso kakiskielinen Kehu, joka muutti minua – Berömmet som förändrade mig -keskustelu Yle Areenasta suorana tai tallenteena.

Jaa.
Exit mobile version