keskiviikko, 9 lokakuun

Toimeentulotukea saavan asumiskulut eivät saa enää ylittää kuntakohtaista enimmäisrajaa. Vuokranantajien mukaan edullisia asuntoja löytyy, mutta alueiden välillä on eroja.

Petra Ketonen,

Linnea Pitkänen

Kohtuuhintaisia asuntoja on Suomessa melko paljon, arvioi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson. Kelan tiukka linja voi kuitenkin lisätä pienten ja halvempien asuntojen kysyntää ja nostaa vuokria.

Selvitimme tätä juttua varten edullisten vuokra-asuntojen tarjontaa viidessä isossa kaupungissa.

Yle kertoi aiemmin, että yli 25 000 toimeentulotukea saavaa kotitaloutta on saanut Kelalta kehotuksen etsiä halvempaa asuntoa.

Taustalla on huhtikuun alussa voimaan tullut lainmuutos. Kela ei enää jousta kuntakohtaisista enimmäisrajoista ilman erityistä perustetta, kun se myöntää perustoimeentulotukea asumismenoihin.

Pääkaupunkiseutu erottuu

Kela voi myöntää yksineläjän asumismenoihin toimeentulotukea enimmillään 715 euroa kuussa. Tämän kokoiset menot hyväksytään Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla.

Tampereella kuukauden asumismenot saavat olla lähes 590 euroa, Turussa 540 euroa, Jyväskylässä vajaat 530 euroa ja Oulussa noin 520 euroa.

Vertasimme Kelan maksimirajoja Vuokraovi.comin asuntotarjontaan. Hakuehtona oli, että asunto on vapaa tai vapautuu viimeistään 8. marraskuuta.

Kävi ilmi, että varsinkin Helsingissä tarjontaa on. Vapailla markkinoilla oli lähes 240 yksinasujalle sopivaa asuntoa. Sen sijaan Tampereella asuntoja oli alle 90.

Vuokranantajat: Halvempien asuntojen kysyntä kasvaa

Yksityisiä vuokranantajia ja asuntosijoittajia edustava Suomen Vuokranantajat seuraa vuokra-asuntojen kysyntää ja tarjontaa sekä vuokrien hintoja. Järjestön ekonomistin Eemeli Karlssonin mukaan kohtuuhintaisia ja Kelan raameihin sopivia asuntoja on yleisesti ottaen kohtuullisen paljon.

Alueellisia eroja kuitenkin on.

– Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla tarjonta on lisääntynyt muutamassa vuodessa merkittävästi. Se koskee myös kohtuuhintaisia asuntoja. Tampereella taas 2020-luvun alussa oli runsaasti tarjontaa, mutta se on vähentynyt voimakkaasti tämän vuoden puolella, Karlsson sanoo.

Esa-Petteri Holkko, 31, on etsinyt halvempaa asuntoa puolen vuoden ajan. Katso videolta, mitä hän kertoo tilanteestaan:

Kun Yle kysyi aiemmin alle 30-vuotiaiden kokemuksia vuokra-asunnon hausta, monet vastanneista kertoivat Kelan rajoihin sopivan asunnon saamisen olevan vaikeaa.

Halvempia asuntoja ei joko ole tai esimerkiksi maksuhäiriömerkintä estää useimpien asuntojen saamisen.

Karlssonin mukaan työttömyys, toimeentulotuen asiakkuus tai maksuhäiriömerkintä ei ole enää esteenä vuokraamiselle.

– Aikaisemmin vuokralaiset jonottivat asuntoihin. Nykyään he voivat enemminkin shoppailla asuntoja ja käydä näytöissä. Sen seurauksena vuokranantajat ovat lähteneet tinkimään.

Jos luottotiedot puuttuvat, vuokranantaja voi esittää isompaa vakuuttaa esimerkiksi rahana tai henkilön antamaa takausta.

Karlsson arvioi, että Kelan tiukka linja voi lisätä pienten ja halvempien asuntojen sekä kimppakämppien kysyntää. Se taas voi olla vuokralaiselle huono uutinen, sillä kasvanut kysyntä voi nostaa vuokria.

Juttua muokattu 9.10.2024 kello 12:42: Ensimmäisen faktalaatikon otsikkoa ”Katso tästä tarkat enimmäisrajat viidessä kaupungissa” täsmennetty muotoon ”Katso tästä perustoimeentulotuen asumismenojen tarkat enimmäisrajat viidessä kaupungissa”.

Jaa.
Exit mobile version