Ensimmäiset kirjeet ulkomailla asuville kansaneläkkeen saajille on jo lähetetty.
Kuluvan ja ensi kuun aikana moni ulkomailla asuva saa Kelalta postia, jossa kerrotaan kansaneläkkeen maksamisen mahdollisesta lopettamisesta.
Muutos koskee sekä vanhuus- että työkyvyttömyysperusteisia kansaneläkkeitä. EU- ja Eta-maiden lisäksi kirjeitä on postitettu Sveitsiin ja Iso-Britanniaan.
– Kirje on lähetetty tiedoksi, että tällaista lakimuutosta ollaan valmistelemassa. Ei tule sitten yllätyksenä, jos joudutaan eläke keskeyttämään 1. helmikuuta 2025, sanoo Kelan etuuspäällikkö Päivi Kuivasniemi.
Suurin osa ulkomaille maksetuista kansaneläkkeistä on pieniä, alle 200 euron eläkkeitä. Eniten niitä ovat saaneet yli 65-vuotiaat naiset.
Pienuudestaan huolimatta kansaneläke voi olla monille ulkosuomalaisille elintärkeä tuki. Esimerkiksi lapsia ja kotia hoitaneen puolison työeläkekertymä voi puuttua kokonaan tai olla hyvin pieni.
– Olemme saaneet eri maista yhteydenottoja. Viimeksi keskustelimme ruotsinsuomalaisten kanssa, jotka olivat kovin huolissaan tästä hallituksen esityksestä, joka on nyt eduskunnassa käsittelyssä, kertoo Suomi-seuran toiminnanjohtaja Tina Strandberg.
Ulkosuomalaisten etujärjestössä toivotaan nyt lisää aikaa päätöksen valmisteluun.
– Suomi-seuran ehdotus on se, että tulisi vielä laajemmin kartoittaa, minkälaisia vaikutuksia hallituksen esityksellä on. Ja esityksen käsittelyn aikataulua tulisi nyt pidentää, toteaa Strandberg.
Monissa maissa kansaneläkkeen maksaminen jatkuu
Hallituksen esityksen mukaan vajaalla 16 000 ulkomailla asuvalla kansaneläkkeen saajalla ei ole Suomesta lainkaan työeläkettä. Käytettävissä olevien tietojen perusteella suurimmalla osalla näistä henkilöistä on kuitenkin eläketuloa ulkomailta.
Muutoksen myötä muun muassa Ruotsissa katkeaisi kansaneläke 16 600:lta, Virossa runsaalta 2300:lta ja Saksassa 1500 suomalaiselta.
Espanjassa kansaneläkkeen maksatuksen katkaisu koskisi 540:tä ihmistä.
Sosiaaliturvasopimusten ansiosta kansaneläkkeiden maksatus jatkuisi Chilessä, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa.
Huomattavaa myös on, että muutos koskisi vain kansaneläkkeitä.
Senkin saa toki jälleen maksuun, jos muuttaa takaisin Suomeen.
Sen sijaan ulkomaille ei korvaavia avustuksia ole luvassa.
– Pitää selvittää asuinmaasta, että voiko hakea jotain muuta tukea. Suomesta muuta tukea ei voi ulkomaille maksaa, muistuttaa Kuivasniemi.