Ykkösaamussa vieraillut Antila arvioi, etteivät etuuksien muutokset ole johtamassa hyvinvointivaltion romahtamiseen tai rapautumiseen.
Valtion leikatessa menojaan myös keskustelu Kansaneläkelaitoksen maksamista etuuksista on vilkasta.
Tämä on ymmärrettävää, sillä Kela maksaa vuodessa erilaisia etuuksia noin 16 miljardin euron verran.
Euromääräisesti suurimpia, miljardiluokan eriä ovat muun muassa sairauskuluihin, työttömyysturvaan, asumistukeen ja kansaeläkkeisiin liittyvät maksatukset.
Vaikka etuuksiin on tulossa muutoksia, mistään romahduksesta ei kuitenkaan Kelan pääjohtaja Outi Antilan mukaan ole kyse.
Muutoksia edessä, romahtamista ei
– Tällä hetkellä Kelassa ei ole havaittavissa sellaista, että hyvinvointivaltion voitaisiin sanoa romahtavan tai rapautuvankaan, mutta totta kai muutoksia on ja asiakasmäärätkin jonkun verran nousevat, sanoo TV1:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut Antila.
Vaikka hallituksen aiemmin suunnittelema yksityislääkärien kelakorvauksen nosto nykyisestä kolmestakymmenestä viiteenkymmeneen euroon ei ole toteutumassa, niin 65 vuotta täyttäneille on avautumassa mahdollisuus päästä yleislääkäritasoiselle yksityislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun hinnalla.
– Tässä tapauksessa on ajateltu kokeilla ryhmällä. He voivat valita niistä yleislääkäreistä, jotka tekevät Kelan kanssa sopimuksen. Eli tämä perustuu sopimukseen ja siellä on hintakatto, Antila sanoo.
65 vuotta täyttäneille uusi mahdollisuus
Kaikkien tietyn ikärajan ylittäneiden valitseminen tietyin ehdoin kokeiluun johtuu muun muassa siitä, että alueelliset kokeilut on herkästi tulkittu perustuslain vastaisiksi.
Antila tyrmää puheet turhasta vastaanotoilla juoksemisesta ja katsoo että lääkärissä käymiselle on aina syy.
– Mitä nopeammin ihminen pääsee lääkärille, niin useimmiten se säästää erikoissairaanhoidon kustannuksia. Eivät ihmiset siellä käy ilman syytä, Antila painottaa.
Kelalla on toimeenpanijan rooli myös toimeentulotukien tiukentumisessa, mikä on johtanut tuhansien suomalaisten kehotuksiin etsiä halvempia asuntoja.
– Meidän piti sitten lähettää kaikille rajat ylittäville asukkaille se viesti, Antila sanoo.
Sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuus on ollut pitkään keskustelun aiheena. Antila kuitenkin muistuttaa, että pelkkä etuuksien yhdistäminen ei riitä, vaan palveluiden ja tuen on kuljettava käsi kädessä.
Kelan pääjohtaja Outi Antila jää eläkkeelle ensi keväänä. Hän on ensimmäinen sitoutumaton pääjohtaja, ja hänen mielestään Kela tarvitsee jatkossakin ammattijohtajan, joka pystyy viemään eteenpäin suuria muutoksia.
Kelan palveluksessa on Antilan mukaan noin 8 000 henkilöä.
– Kyllä Kela isona työpaikkana tarvitsee ammattijohtajan, Antila toteaa.