sunnuntai, 19 toukokuun

Kemijärven Kalkonniemestä on löydetty myös nauloja ja puun palasia, jotka vahvistavat tulkintaa muinaisesta kalmistosta.

Kemijärven Kalkonniemestä viime vuoden pääsiäisenä löydetyt vainajat on radiohiiliajoitettu ja tulokset viittaavat keskiaikaan.

– Toinen vainajista ajoittuu 95,4 prosentin todennäköisyydellä 1400-luvun lopusta 1600-luvun alkupuolelle ulottuvalle aikahaarukalle. Toinen vainajista sen sijaan ajoittuu 95,4 prosentin todennäköisyydellä 1300-luvun alusta 1400-luvun alkuun ollen tukevammin keskiaikainen, kertoo Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela tiedotteessa.

Kuuselan mukaan yksittäisiin ajoituksiin on kuitenkin suhtauduttava kriittisesti.

– Nyt on ajoitettu kaksi vainajaa, joiden konteksti ei ole arkeologisesta näkökulmasta täysin ‘steriili’. Joka tapauksessa yllättävän vanhoiltahan nuo nyt vaikuttavat, hän sanoo.

Nauloja ja jälkiä arkuista

Kuusela on saanut poliisin aineistot tutkittavakseen. Poliisin havaintojen perusteella paikalla on tehty kaksi hautausta, mikä selittäisi vainajien mahdollisen ikäeron.

– Lisäksi poliisi teki löytöjä ja muita havaintoja, jotka edelleen vahvistavat tulkintaa kalmistosta. Löytöinä talletettiin takonauloja, jotka vaikuttavat arkkunauloilta, minkä lisäksi vainajien ympärillä havaittiin puujäännöksiä, jotka viitannevat myös arkkuihin, Kuusela päättelee.

Oletettu kalmisto sijaitsee Kemijärven säännöstelyn kuluttamalla hiekkaisella niemellä. Kalkonniemi on vuodesta 2023 alkaen ollut suojeltu kiinteänä muinaisjäännöksenä.

Hautoja on ehkä vielä lisää

Lapin maakuntamuseo suunnittelee yhdessä Oulun yliopiston kanssa kohteen jatkotutkimuksia.

Kuuselan mukaan kiireellisintä on selvittää, onko kulumisvaarassa olevalla alueella enemmänkin hautoja. Elokuussa 2024 alue maatutkataan yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa.

– Tarkoituksena on selvittää ensin maahan kajoamattomin menetelmin, onko alueella todella enemmänkin hautoja ja sijoittuuko niitä riskialueelle, Kuusela kertoo.

Kaivaustutkimusta kesällä 2025

Kaivaustutkimusta on suunniteltu alustavasti kesälle 2025.

Jo tänä keväänä Lapin maakuntamuseo laserkeilaa Kalkonniemen törmän. Sen tarkoituksena on aloittaa kohteen kulumisen seuranta.

Kuusela muistuttaa kemijärveläisiä kärsivällisyydestä.

– Kohde varmasti kiinnostaa, mutta omavaltaisia ‘tutkimuksia’ ei kenenkään pidä ruveta tekemään. Kohteelle on nyt tehty tutkimusohjelma, jonka mukaan edetään. Arkeologia on kärsivällisyyttä vaativa laji, Kuusela vetoaa.

Jaa.
Exit mobile version