maanantai, 20 toukokuun

Tänä vuonna inarinsaamen- ja pohjoissaamenkieliset selostukset kuullaan Yle Areenan lisäksi myös Ruotsin SVT:n suoratoistopalvelussa.

Ruotsin Malmössä järjestettävät Euroviisut selostetaan Yle Areenassa yhtä aikaa pohjoissaamen ja inarinsaamen kielillä nyt kolmatta kertaa. Ensimmäinen semifinaali järjestetään tiistaina ja siinä esiintyy myös Suomi.

Saamelaiset on ainoa alkuperäiskansa, joka saa nauttia viisuselostuksista omalla kielellään. Pohjoissaamea puhuu Suomessa noin 2000 ja inarinsaamea 300–400 ihmistä.

Tänä vuonna Ylen toimittajien Aslak Palton pohjoissaamen- ja Heli Huovisen inarinsaamenkieliset selostukset kuullaan myös Ruotsin yleisradion SVT:n suoratoistopalvelussa.

– Euroviisut ovat kerran vuodessa, ja tapahtuma on aivan erilainen kuin mikään muu, Aslak Paltto toteaa.

Paltto ja Huovinen ovat seuranneet tiiviisti Euroviisujen harjoituksia Helsingin Pasilasta.

– Suomen edustaja Windows95man oli niin hauska, että nauroimme koko esityksen ajan. Kenraaleissa myös kaikki sudenkuopat on kaivettu ja selostukset hiottu kuntoon, Paltto mainitsee.

– Olo on innostunut ja odottava. Koskaan ei tiedä, mitä suorassa lähetyksessä tapahtuu, Heli Huovinen toteaa.

Kääntämisessä omat haasteensa

Palton mukaan Euroviisujen ”saamentamisessa” on omat haasteensa. Kaikille sanoille kun ei löydy välttämättä saamenkielistä vastinetta.

– Esimerkiksi Suomessa puhutaan ”viisuista”, Ruotsissa ”melloista” ja Norjassa viisut ovat ”melodi kramp”. Mutta kun alamme käyttää tiettyä sanaa, kuulijat kyllä ymmärtävät, mistä on kysymys, Paltto uskoo.

Hän kertoo, että välillä käännöksissä täytyy turvautua sanakirjaan, mutta useimmiten hankalista ilmaisuista selviää kiertämällä.

– Suorassa lähetyksessä ei kannata lähteä tekemään suoraa sanakäännöstä.

Palton mukaan yleisölle voi kertoa suoraan, jos ei tiedä sopivaa käännöstä ilmaukselle.

– Meillä Ylellä on myös saamenkielinen chatti, johon yleisö voi osallistua ja antaa vaikkapa käännösvinkkejä.

Suora saamenkielinen lähetys on seurattavissa Yle Areenassa. Myös Ruotsin kappale nähdään ja kuullaan tiistain semifinaalissa, mutta Ruotsi pääsee suoraan finaaliin, koska se voitti viisut viime vuonna.

Tästä linkistä pääset tiistaina seuraamaan ja kuuntelemaan suoraa saamenkielistä lähetystä lähetystä. Lähetys alkaa kello 22.

Toinen semifinaali kisataan torstaina. Silloin lavalla nähdään muun muassa Norja.

Finaali on lauantaina 11.5.2024. Lähetys alkaa klo 21.

Jaa.
Exit mobile version