Mökkien lyhytaikainen vuokraaminen voidaan nykylain mukaan tulkita laittomaksi samalla tavalla kuin paljon puhuttanut Airbnb-toiminta.
Mökin jatkuva, lyhytaikainen vuokraaminen voi olla laitonta samalla tavalla kuin Airbnb-vuokraus, jonka laillisuudesta on viime aikoina käyty kiivasta keskustelua.
Omaa mökkiä ei saa täysin vapaasti vuokrata eteenpäin, koska laki kieltää rakennuksen käyttämisen kaavan vastaiseen käyttötarkoitukseen. Yksityiset mökit ovat lähtökohtaisesti kaavoitettu vapaa-ajanasunnoiksi, ei majoituskäyttöön.
Lisäksi oman mökin vuokraaminen ventovieraalle vaatii paloturvallisuuden osalta erityishuomioita.
Laki on sama, olipa kyse sitten kerrostalosta, omakotitalosta tai mökistä.
– Asia voisi tulla rakennusvalvonnan arvioitavaksi esimerkiksi, jos asunto lyhytkestoisesti ja toistuvasti luovutetaan toisen käyttöön, eikä huoneistoa käytä itse lainkaan, Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen sanoo.
Esimerkiksi Oulu, Tampere ja Seinäjoki ovat linjanneet, että lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan ei saa käyttää asuntoja, joita ei ole tarkoitettu siihen.
Uhkasakko mahdollinen
Rakennusten käyttötarkoituksen mukaista käyttöä valvoo kaupunkien rakennusvalvonta. Käytännössä rike käy ilmi vasta, kun joku tekee ilmoituksen.
Lyhytvuokrauksesta ei ole selkeää, yhtenäistä lakia.
Tavallisesti kaupunki tulkitsee Rakennustarkastusyhdistyksen Topten-kortiston avulla, onko huoneiston pääkäyttötarkoituksena majoitustoiminta.
– Tunnusmerkistö on esimerkinluonteinen, eikä siitä voi tarkasti määritellä, kuinka monen tunnusmerkeistä tulee täyttyä. Eli suoraa vastausta kortti ei anna, vaan tulkinta-apua, selvittää Vaasan vt. rakennustarkastaja Juha Jääskeläinen.
Jos kaupunki toteaa, että asuntoa on käytetty käyttötarkoituksen vastaisesti, se voi määrätä majoitustoiminnan lopetettavaksi ja uhkasakon. Jos vuokraaja kokee tulkinnan vääräksi, voi asia edetä oikeuteen.
Lakiuudistuksesta toivotaan selkeyttä
Lyhytvuokrausta koskeva lainsäädäntö ei ole viime aikoina muuttunut. Syy keskustelulle ja kaupunkien linjauksille on Hienosen mukaan ilmiön yleistymisessä ja siinä, että ohjeilla on pyritty paikkaamaan puutteellista lainsäädäntöä.
Nyt valmistelussa on rakentamislain muutos.
– Lakiin halutaan täsmällisempi määrittely sen osalta, minkä verran asuntoa voi lyhytkestoisesti luovuttaa, jotta kokonaisuus selkeytyisi, Kiinteistöliiton Virpi Hienonen sanoo.
Lakiehdotus sai keväällä 150 lausuntoa. Osan mielestä se oli liian salliva, toisten mielestä rajoitti lyhytvuokrausta liikaa. Ministeriö palautti lain jatkovalmisteluun.
Haaste myös paloturvallisuudelle
Kiinteistöliitto saa ajoittain ilmoituksia lyhytvuokraukseen liittyvistä järjestyshäiriöistä tai turvattomuuden tunteesta, joka syntyy naapurien jatkuvasta vaihtumisesta.
Lyhytvuokraaminen on haaste myös paloturvallisuuden näkökulmasta.
Majoitusrakennuksessa on esimerkiksi oltava kaksi tavallista poistumistietä eli ovea. Asuinrakennuksessa toinen poistumistie voi olla ikkuna tai parveke.
– Lisäksi käsisammuttimien ja uloskäyntien on oltava merkittyinä, sillä lyhytaikaiset majoittujat eivät ole perillä vieraan asunnon paloturvallisuudesta, riskinhallintapäällikkö Linus Östman Pohjanmaan pelastuslaitokselta huomauttaa.
VisitVaasan toimitusjohtajan Max Janssonin mukaan lyhytvuokraukselle on tarvetta, mutta turvallisuusasioiden on oltava kunnossa.
– Nykyään asuminen on osa matkailuelämystä, ja tarvitsemme kaikkia majoitusmuotoja. Uskon, että tulevaisuudessakin löytyy varmasti ratkaisu niille, jotka aidosti haluavat vuokrata asuntoja.