sunnuntai, 13 lokakuun

Kahden kerrostalon rakentaminen tyssäsi Joensuussa rakennusyhtiön konkurssiin. Nyt puikoissa on uusi rakennuttaja, joka lupaa pelastaa arvotalot.

Nosturin ilmestyminen työmaalle on harvoin uutinen, mutta Joensuun Penttilänrannassa on kerrostalotyömaa, johon kohdistuu poikkeuksellista mielenkiintoa.

Kaupungin paraatipaikalle Pielisjoen varteen uhkasi jäädä kaksi keskeneräistä kerrostaloa rakennusyhtiön konkurssin takia.

Elokuussa joensuulainen rakennusyrittäjä Jarmo Heikkinen osti talot tontteineen ja perusti uuden rakennuttajayhtiön viemään työn loppuun.

Kerrostalojen rungot ehtivät olla säiden armoilla lähes kaksi vuotta.

Nyt työt ovat käynnistyneet uudelleen, ja kysymys kuuluu, vieläkö rungoista voi rakentaa turvallisia ja laadukkaita asuintaloja.

Rakenteet kestäneet hyvin kastumisen

Joensuun kaupungin rakennusvalvonta asetti rakennustöiden aloittamisen ehdoksi ulkopuolisen kuntokartoituksen.

Vastaava mestari Jari Frimodig rakennuttajayhtiö Ylisoutajasta kertoo, että kartoituksessa oli mukana kaksi insinööritoimistoa, A-insinöörit ja Granlund.

Frimodigin mukaan tulokset olivat odotusten mukaiset, sillä runkorakenteissa ei ollut kosteudelle altista puuta tai villaa.

– Betoni ja tiiliharkot ovat kestäneet hyvin sääolot. Tutkimuksissa ei havaittu mitään, mikä vaarantaisi turvallisen asumisen, Frimodig sanoo.

Kostuneet rakenteet vaativat kuitenkin kunnon kuivattamisen.

Lisäksi edessä on pienimuotoisia purkutöitä. Osa tiilistä vaihdetaan, joitakin viemäröintejä korjataan ja sähkötöitä puretaan.

Rakenteiden kuivattamiseen varattu koko kevät

Rakennuttajayhtiön toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen kertoo, että urakan aikataulutuksessa on kiinnitetty huomiota kosteudenhallintaan.

Tavoitteena on saada kerrostalojen vesikatot valmiiksi alkuvuoteen mennessä. Sen jälkeen runkoja kuivatetaan koko kevät, tarvittaessa pidempään.

Kuivumista seurataan rakenteisiin asennettavilla kosteusantureilla. Mittauksista vastaa ulkopuolinen yritys.

– Olen työurani aikana vaatinut lukuisia kertoja rakenteiden huolellista kuivattamista. Nyt täytyy tehdä niin kuin on itse saarnannut, Heikkinen sanoo.

Hän on tehnyt lähes 40 vuoden uran perustamassaan Heikkinen Yhtiöissä, joka on erikoistunut lattiapäällysteisiin.

Viime keväänä Heikkinen myi urakointiyhtiönsä ruotsalaiselle Inarea-konsernille.

Markkinat ratkaisevat, tuleeko taloihin omistus- vai vuokra-asumista

Penttilänrannan kerrostalojen on määrä valmistua kevät–kesällä 2026.

Jarmo Heikkinen kertoo, että asuntomarkkinoiden tilanteesta riippuu, tuleeko taloihin omistus- vai vuokra-asuntoja.

Kerrostaloissa on yhteensä 50 huoneistoa.

Heikkinen ei ole paljastanut, kuinka paljon hänen sijoitusyhtiönsä maksoi konkurssipesälle kiinteistöistä. Myös rakennushankkeen tarkka kustannusarvio valmistuu vasta myöhemmin.

Konkurssiin mennyt rakennusyhtiö sai alunperin rakennusurakan voitettuaan Joensuun kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun. Tuolloin rakennusyhtiö maksoi kolmen kerrostalon rantatontista 1,3 miljoonaa euroa.

Jaa.
Exit mobile version