maanantai, 28 lokakuun

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen Soiten aluevaltuusto on erottanut aluehallituksen puheenjohtajiston äänin 34–23.

Käytännössä kyse oli aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innasen (kesk.) asemasta, mutta lainmukaisesti tarkastelussa oli koko puheenjohtajisto.

Tilapäisen valiokunnan mukaan aluehallituksen puheenjohtajan yhteistyö niin viranhaltijoiden kuin muiden poliittisten ryhmien suuntaan kangerteli talouskriisin selvittelyssä.

Pohjaesitys oli tilapäisen valiokunnan esitys siitä, että valtuusto päättää todeta aluehallituksen puheenjohtajiston menettäneen luottamuksen ja erottaa puheenjohtajiston sekä tarkastaa ja hyväksyy pykälän välittömästi kokouksessa. Esitys sai 34 ääntä.

Hannu Kippo (kd.) esitti, että aluehallituksen puheenjohtajisto nauttii valtuuston luottamusta.

Kipon esitystä kannattivat äänestykseen Pentti Haimakainen, Sakari Telimaa, Matti Kalliokoski, Manolis Huuki, Timo Sillanpää, Anna Nurmi-Lehto, Hanna-Lea Ahlskog, Marlen Timonen ja Linda Hagström. Äänestyksessä Kipon esitystä kannatti 23 valtuutettua.

Valtuusto valitsi aluehallitukselle samassa kokouksessa myös uuden puheenjohtajiston: uusi puheenjohtaja on Tapio Pajunpää (kesk.), 1. varapuheenjohtaja Arto Alpia (kesk.) ja 2. varapuheenjohtaja Kristiina Teerikangas (sd).

Innanen kertoi tuoreeltaan, ettei aio tyytyä päätökseen.

Lisää: Sari Innanen näkee erottamisessaan ennakkotapauksen: ”Valoisalla mielellä kohti hallinto-oikeutta”

Vilkasta keskustelua, asiallisuudesta kiitosta

Innanen jääväsi itsensä kokouksen alussa ja siirtyi seuraamaan keskustelua salin taaimmaiselle riville.

Kokouksessa käytettiin runsaasti puheenvuoroja sekä erottamista vastaan että puolesta.

Tilapäisessä valiokunnassa jäsenenä ollut ja eriävän mielipiteen jättänyt ​Virpi ​A​li-Haapala (kd.) sanoi, ettei tilapäinen valiokunta kuullut riittävästi osapuolia ja valiokunnan esteellisyys herättää kysymyksiä selvityksen luotettavuudesta.

​Tilapäistä valiokuntaa hän piti asenteellisena: osa jäsenistä oli saattanut lukita mielipiteensä ennen käsittelyä. Hallituksen puheenjohtajaa koskevat puoltavat ja positiiviset asiat jätettiin vähälle.

Tilanteeseen on ollut välttämätöntä puuttua tehokkaasti ja riittävästi tilanteeseen. Tässä suhteessa Innasen toiminta on Ali-Haapalan mielestä ollut esimerkillistä.

Lisäksi hallitus teki päätöksensä yksimielisesti, joten on ollut kohtuutonta, että syy vieritettiin täysin Innasen harteille.

Pentti Haimakainen (kok.) esitti, että valtuusto päättää antaa puheenjohtajalle huomautuksen ja toteaa, että hallituksen puheenjohtajisto nauttii hallituksen luottamusta.

Haimakaisen esitystä kannattivat muun muassa Sakari Telimaa (kok.) ja Marlen Timonen (r.).

Hannu Kippo (kd.) esitti, että todetaan puheenjohtajiston nauttivan luottamusta ilman Haimakaisen esityksen sisältämää huomautusta. Timo Sillanpää (ps.) kannatti esitystä, samoin Hanna-Lea Ahlskog (kd.)

Myöhemmin Haimakainen muutti esitystään poistamalla siitä huomautuksen. Haimakaisen esitystä kannattaneet siirtyivät kannattamaan Kipon esitystä, joten äänestyksessä oli vain kaksi esitystä.

Innaselle myös kiitosta

Marlen Timonen korosti Innasen koulutusta ja kokemusta ja sanoi, ettei tämän kaltaisia kyvykkyyksiä kasva joka maakunnassa. Hänen mukaansa kyse on keskustan sisäisestä kiistasta eli siitä, että puolue rankaisee Innasta tämän toimittua keskustan omia sääntöjä vastaan.

Valiokunta on Timosen mukaan ampunut yli ja ohi maalin. Hän toivoi myös kaikkien äänestävän oman näkemyksensä mukaan, ei puolueen.

Hän sanoi myös asian olevan niin mielenkiintoinen, että hallinto-oikeus varmasti ottaa asian käsiteltäväkseen.

– Nahkurin orsilla tavataan.

Mauri Peltokangas (ps.) kehui sitä, miten hyvin Innanen on edustanut maakuntaa yhteydenotoissaan esimerkiksi eduskuntaan ja hallintovaliokuntaan päin. Hän toivoi luottamusta puheenjohtajistolle.

Risto Koljonen (sd) ihmetteli valiokunnan työskentelyyn kohdistunutta kritiikkiä ja myös Innasen johtamisen saamaa kiitosta. Tämä ei Koljosen mukaan ole tukenut alaistaan eli toimitusjohtajaa, vaikka onkin varmasti toiminut hyvin esimerkiksi eduskunnan suuntaan.

Timo Pärkkä (kesk.) muistutti, ettei valtuusto ole oikeussalissa, vaan poliittisen päätöksenteon äärellä.

Kai-Eerik Känsälä odotti, että Innanen olisi jättänyt itse puheenjohtajuuden.

– Demokratia on sitä, että yhdessä tehdään päätöksiä ja niiden mukaan toimitaan. Demokratiassa toimiminen ei ole yksilölaji. Tämä ei ole tuomioistuin, tässä on kyseessä se, että onko luottamusta.

Hän muistuttaa, ettei tilapäisen valiokunnan perustamisesta päättänyt keskusta, vaan valtuusto.

Kipon esitystä kannattanut Anna Nurmi-Lehto (kok.) sanoi, että Innanen on toiminut talouskriisin alusta lähtien tehokkaasti ja hallituksessa on ollut hyvä työskennellä. Nurmi ei kokenut kriisin aikana kiireen tuntua hallituksessa. Hänen mielestään olisi ollut hyvä, jos tilapäinen valiokunta olisi kuullut koko hallitusta.

Tilapäisessä valiokunnassa ollut Margita Lukkarinen (r.) ihmetteli, ovatko kaikki puheenvuoroja pitäneet olleet samoissa kokouksissa. Valiokunnan työ on ollut hänestä avointa ja toisten mielipidettä arvostavaa. Hän kiistää, että valiokunnassa olisi ollut ennakkoasenteita tai esteellisyyttä.

Hän sanoo, että Innanen on pätevä ja kokenut, mutta sellaisellekin voi sattua ja tapahtua.

Veikko Laitila (kesk.) pitää lakikirjan, poliisin ja vastaavien esiin nostamista kokouksessa taitavana, toisten äänestyspäätökseen suunnattuna piilovaikuttamisena. Hän sanoi myös, että irtisanoutumiset ovat tulleet Soitelle kalliiksi.

Yllätyssuuri alijäämä laukaisi ongelmat

Hyvinvointialueen viime vuoden alijäämä paljastui tammikuun lopulla yllättäen yli kaksi kertaa luultua suuremmaksi. Aluehallitus aloitti nopeasti tilanteen selvittelyn ja korjaavat toimenpiteet.

Hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi erosi tämän seurauksena vedoten luottamuspulaan. Valiokunnan kertomuksesta käy ilmi, että aluehallituksen aloittamissa viranhaltijoiden kuulemisissa valmisteltiin viranhaltijoiden henkilöperusteista irtisanomista ja lisäksi Innanen pyrki sivuuttamaan Korkiakoski-Västin asioiden valmistelussa.

Kokemansa luottamuspulan lisäksi Korkiakoski-Västi sanoo jääneensä johtajan roolissaan yksin.

Valiokunta arvostelee Innasen johtamistaitoja

Innasen erotusprosessi käynnistyi, kun aluevaltuuston suurin valtuustoryhmä keskusta esitti kriisikokouksessaan omalle puheenjohtajalleen epäluottamusta.

Valiokunta päätyi syyskuussa, puolen vuoden selvitystyön jälkeen, ehdottamaan Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajiston erottamista. Päätös ei ollut yksimielinen, vaan syntyi äänestyksen jälkeen äänin 5–2.

Valiokunta arvostelee Innasen johtamistaitoja ja katsoo yhteistyön poliittisten ryhmien kanssa olleen heikkoa sekä prosessista tiedottamisen harkitsematonta.

Innanen on valiokunnan mukaan suuren alijäämän selvittyä hätiköinyt toimenpiteiden valmistelussa ilman laajempaa poliittista osallistamista.

Hän oli valiokunnan mukaan myös käyttänyt talouskriisissä moitittavia keinoja, kuten irtisanomisella uhkaamista. Valiokunta katsoo myös, että Innanen ei vienyt aluehallituksen päätettäväksi yksityiskohtia, joista viranhaltijoita piti kuulla.

Jaa.
Exit mobile version