maanantai, 7 lokakuun

Orpon hallituksen säästötoimet iskevät suoraan julkisen terveydenhuollon asiakkaiden kukkaroon.

Erikoissairaanhoidon asiakasmaksu voi nousta 45 prosenttia. Kuva: Riikka Niutanen / Yle

Orpon hallitus on osana valtion talouden säästöjä vähentänyt hyvinvointialueiden rahoitusta ensi vuodelta yhteensä 150 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialueet saavat kerätä vastaavan summan asiakasmaksuina. Toisin sanoen valtion menoja siirretään asiakkaiden maksettavaksi.

Hallitus päätti viime torstaina korottaa maksimisummaa, jonka hyvinvointialueet saavat kerätä asiakkailtaan.

Keski-Suomen hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet arvioi, että Keski-Suomessa summa olisi noin seitsemän miljoonaa euroa. Se on jo huomioitu ensi vuoden talousarvioesityksessä.

– Tulemme esittämään asiakasmaksuihin vastaavanlaisia korotuksia, sanoo Tollet.

Enimmillään terveyskeskuksessa käynnin hinta voi nousta noin viidellä eurolla, eli 28 euroon. Sairaalan poliklinikkamaksua saa korottaa jopa 20 eurolla liki 70 euroon.

Viime kädessä asiakasmaksun määrästä päättää hyvinvointialueen valtuusto. Käytännössä vaihtoehtoina on joko nostaa asiakasmaksuja tai etsiä vastaavat säästöt joistakin toiminnoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut aiemmin, että asiakasmaksujen nostaminen vaikuttaa etenkin pienituloisiin.

Tollet sanoo, että hyvinvointialueet voivat omalla päätöksellään pienentää tai jopa poistaa maksun asiakkailta, jotka eivät niitä kykene maksamaan.

– Me voimme tietyissä tapauksissa jättää maksun perimättä, jos se aiheuttaa henkilölle merkittävän taloudellisen haasteen, hän kertoo.

Jaa.
Exit mobile version