Keskusta panostaisi vaihtoehtobudjetissaan itäiseen Suomeen ja perheisiin, ja peruisi hallituksen kotitalousvähennyksen ja arvonlisäverotuksen korotukset.
Oppositiopuolue keskusta julkaisi vaihtoehtobudjettinsa tänään.
Vajaan 40 sivun vaihtoehtobudjetista löytyy muutamia keskustalle tuttuja avauksia.
Keskusta perustaisi Itä-Suomeen oman erityistalousalueen, johon muuttava saisi opintolainahyvitystä, sähköverotus olisi alueellisesti kevennettyä ja investoivat yritykset vapautettaisiin määräaikaisesti yhteisöverosta.
Tutusti he myös tukisivat kotimaista tuotantoa ja yrittäjyyttä, eikä perheiltä leikattaisi, vaan vanhempainetuuksia ehdotetaan verovapaiksi.
Suurituloisimmat voisivat keskustan esityksen mukaan maksaa sen sijaan korkeampia varhaiskasvatusmaksuja.
Lisää veroja keskusta keräisi purkamalla rahapelimarkkinoiden monopolia siirtymällä rahapelaamisessa lisenssimalliin. Arpajaisveroa keräämällä lisätuottoa tulisi noin 250 miljoonaa euroa, ja samoin yhteisöveroa kertyisi enemmän myös peliyhtiöiltä.
Tupakkaveroa keskusta korottaisi reilusti kerralla eikä vähän kerrallaan, mikä toisi valtion kassaan 130 miljoonan euron lisätulot.
Keskusta pitäisi kotitalousvähennyksen tämän vuoden tasolla, ja tuplaisi yksinasuvien kotitalousvähennysoikeuden.
Eläköityville työntekijöille keskusta alentaisi tuloverotusta: alimman eläkeiän saavuttaneet saisivat keskustan ehdotuksen mukaan 20 prosenttia työtuloista kokonaan verovapaaksi, mikä kannustaisi jatkamaan pidempään työelämässä.
Uusi veroja: krääsävero ja turismivero
Ranskan mallin mukaisesti pikamuodille, ja Kiinan halpatavaratuonnille keskusta ehdottaisi ympäristöveroa, jota se kutsuu budjetissaan krääsäveroksi tai Temu-veroksi.
Lisäksi keskusta kieltäisi ultrapikamuotiyritysten kuten Sheinin ja Temun mainonnan verkossa.
Vastaavasti keskusta keventäisi uudelleenkäytettävien tuotteiden verotusta, kuten vaatteiden ja kenkien korjauspalveluiden sekä käytettyjen tuotteiden arvonlisäveroa.
Kokeilunomaisesti keskusta ehdottaisi halukkaille kunnille ulkomailta tuttua turismimaksua, jolla kunnat voisivat kehittää matkailua ja paikallista matkailuinfraa.
Ehdotuksessa esimerkkinä on neljän euron maksu yötä kohden. Esimerkiksi viime vuonna Lapissa rekisteröitiin keskustan mukaan yli 3,3 miljoonaa yöpymistä, jolloin turismiveron tuotto olisi Lapin kunnille 13 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialueet saisivat keskustalta lisää aikaa alijäämän kattamiseen, sillä sen mielestä hallituksen aikataulu ja tavoitteet hyvinvointialueiden omille säästöille ovat epärealistiset.