sunnuntai, 19 toukokuun

Välikysymyksen jättäjät moittivat hallitusta näivettävästä talouspolitiikasta ja vaatimattomista kasvutoimista.

Keskusta ja Liike Nyt ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen, jossa ne syyttävät sitä näivettävästä talouspolitiikasta.

Puolueet pitävät hallituksen kehysriihessä sopimaa kolmen miljardin sopeuttamispakettia mittaluokaltaan oikean kokoisena, mutta moittivat hallitusta ennen kaikkea vaatimattomista kasvutoimista.

Keskustan Markus Lohi kuvaili tiedotustilaisuudessa, että Suomen julkinen talous on surkeassa jamassa eivätkä suomalaiset luota talouteen tai yritykset tulevaisuuteen.

– Se näkyy siinä, että ei uskalleta kuluttaa eikä investoida Suomeen.

Puolueet penäävät kunnon kasvutoimia

Välikysymyksen jättäjien mukaan Suomeen tarvittaisiin voimakas kasvupaketti.

– Hallitus on nostanut pöytään leikkuulaudan, mutta kyllä sen kylkeen olisi pitänyt viimeistään nyt lujasti lyödä myös se investointinyrkki, keskustan Eeva Kalli sanoi.

Kallin mukaan erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kasvutoimet loistavat poissaolollaan eikä keskusta ole vakuuttunut hallituksen kyvystä ratkoa osaajapulaa.

– Hallitus esittää nyt paniikkipakettia, josta puuttuvat riittävät kasvun eväät.

Liike Nytin Harry Harkimo otti esimerkkejä ulkomailta. Harkimo sanoi, että Ruotsi, Saksa ja Ranska satsaavat voimakkaasti kasvuun.

– Meidän on satsattava kasvuun. Muuten tämä maa näivettyy.

Keskusta ja Liike Nyt jälleen kimpassa välikysymyksessä

Puolueet moittivat hallitusta myös joidenkin kehysriihessä sovittujen toimien kohdentumisesta.

Keskusta arvosteli esimerkiksi arvonlisäveron korotuksia liiallisiksi.

– On selvää, että näin rajut korotukset ovat vahingollisia kasvulle ja työlle. Ne nostavat tuotteiden ja palvelujen hintaa sekä heikentävät siten niiden kysyntää, Kalli sanoi.

Välikysymyksen jättäjien mukaan hallitus elää lisäksi ”rinnakkaistodellisuudessa” hyvinvointialueiden rahoituksen suhteen.

Keskusta ja Liike Nyt tekivät yhdessä välikysymyksen myös maaliskuussa, tuolloin hallituksen aluepolitiikasta.

Eduskunnassa on käsitelty tällä viikolla kaikkien oppositiopuolueiden tekemää välikysymystä sairaaloiden alasajosta. Hallituksen ja sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) luottamuksesta äänestetään tänään perjantaina.

Jaa.
Exit mobile version