lauantai, 18 toukokuun

Britannia aikoo lähettää turvapaikanhakijat Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Suomen hallitus pyrkii vaikuttamaan siihen, että eurovaalien jälkeen seuraavan Euroopan komission työohjelmaan sisältyy turvapaikanhaun ulkoistaminen kolmansiin maihin.

Näin arvioi sisäministeri Mari Rantanen (ps.) A-studiossa keskiviikkona.

– Alkaa olla jo eurooppalaista valtavirtaa, että turvallisten kolmansien maiden mahdollisuuksia etsitään, selvitetään ja haetaan.

Rantasen mukaan Suomi käy EU:ssa keskusteluja omien avaintavoitteidensa pohjalta. Hallitus haluaa edistää turvallisten, kolmansien maiden käyttöä turvapaikanhakuun ja suojeluun.

Ministeri Rantanen ei halunnut ottaa kantaa siihen, mihin kolmanteen maahan EU:n pitäisi turvapaikanhakijat ohjata.

– Onhan meillä muitakin turvallisia paikkoja maailmassa kuin Eurooppa. Tarkoitus on estää nimenomaan Eurooppaan tuloa. Jos ihmisellä jossain Afrikan maassa hätä, niin eikö hänelle riitä se, että hän jossain toisessa Afrikan maassa voi hakea suojelua ja saada suojelua.

Suomessa viimeksi perussuomalaiset ovat nostaneet eurovaaliohjelmassa tavoitteeksi, että EU siirtyy turvapaikkapolitiikassaan Britannian tapaan Ruanda-malliin.

Ohisalo: Oikeisto poimii äärioikeiston keinoja

Britannian parlamentti hyväksyi tiistaina Ruanda-lain. Kiistelty laki sallii maahan saapuneiden turvapaikanhakijoiden lennättämisen Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Myönteinen päätös antaisi turvapaikanhakijalle oikeuden jäädä vain Ruandaan, ei paluuta Britanniaan.

Pääministeri Rishi Sunak on puolustanut lakiehdotusta sillä, että se tarjoaa pelotevaikutuksen Britanniaan suuntaaville turvapaikanhakijoille.

Entinen sisäministeri, vihreiden kansanedustaja Maria Ohisalo on pettynyt Britannian päätökseen, joka ei vastaa ihmisoikeussopimusten velvoitteita. Hän arvelee, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin lausuu oman käsityksensä linjauksesta aikanaan.

– Britannia on tähän asti ollut oikeusvaltio, demokratia, jossa kunnioitetaan oikeusvaltioperiaatteita. Nyt poliitikot ovat kävelleet näiden yli.

– Tämä trendi on leviämässä eurooppalaisittain laajemmin, koska perinteikäs oikeisto pelkää äärioikeiston nousua kevään eurovaaleissa ja alkaa poimia äärioikeiston kaltaisia keinoja. Sama Britanniassa, Ohisalo lausuu.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version