lauantai, 18 toukokuun

Rivitalon pihaan tulviva maavesi aiheuttaa kahnausta asukkaiden, energiayhtiön ja kaupungin välillä Jyväskylässä. Vastuut hulevesien järjestämisestä aiheuttavat usein kiistoja.

Jyväskyläläisen rivitalon pihaan alkoi tulvia vettä pääsiäisenä. Hulevesi purkautuu yhä kahtena purona betonisen tukimuurin saumauksesta rinteessä sijaitsevalle tontille.

Vesi- ja energiayhtiö Alva peruskorjasi alueella viemäriputkia helmi-maaliskuussa.

Maavesi on asukkaiden mukaan ohjautunut aikaisemmin jätevesiputkissa, mutta tiivistyksen jälkeen se ei pääse enää kulkeutumaan niihin. Myös kaupugin katupäällikkö vahvistaa epäilyn.

Nyt hulevesi valuu ohjaamattomana.

– Varaston lattialle on kertynyt runsaasti vettä ja myös asfaltti on painunut pihassa. Vettä virtaa koko ajan lisää asfaltin alle, kertoo taloyhtiön asukas Marko Räisänen.

Asukkaat ovat olleet yhteydessä Alvaan, mutta energiayhtiön mukaan hulevedet kuuluvat kaupungille.

Jyväskylän kaupunki pesee myös kätensä ongelmasta.

– Siellä on kyse maaperässä liikkuvista vesistä, joiden kulkuun ja määrään kaupunki ei ole vaikuttanut. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan vastuu hulevesistä kuuluu kiinteistölle, sanoo katupäällikkö Tuula Smolander Jyväskylän kaupungilta.

Hulevesien vastuunjako ongelmallista

Kiinteistöliiton lakiasiantuntijan mukaan vastuu hulevesistä ei ole aina yksinkertainen.

Sulamis- ja sadevedet aiheuttavat liitolle paljon kyselyjä varsinkin keväisin.

Hulevedet kuuluvat sille kiinteistön omistajalle, jolla ne muodostuvat. Kuitenkin myös kaupungilla voi olla vastuunsa, jos esimerkiksi ilmenee vaikeuksia saada muiden tonttien omistajia huolehtimaan hulevesistään.

– Vaikkapa rinnetontilla kiinteistön omistaja voi vaatia kunnalta alueelle hulevesisuunnitelmaa tai hulevesijärjestelyä, jolloin kunta voi määrätä kiinteistön omistajat huolehtimaan hulevesistään, sanoo lakiasiantuntija Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

Jyväskyläläisen taloyhtiön salaojat on kuvattu kaksi vuotta sitten, ja asukkaiden mukaan ne ovat kunnossa. Seuraavaksi he aikovat turvautua lakiasiantuntijoiden apuun.

Yläpuolella on kaupungille kuuluva maa-alue. Myös Alvan osuus vahinkoon mietityttää asukkaita.

– On kyllä turhauttavaa. Olemme yrittäneet olla yhteistyökykyisiä, mutta kukaan ei auta. Meillä ovat isot remontit edessä varastotiloissa ja pihan uudelleen asfaltoinnissa, Räisänen kertoo.

Jaa.
Exit mobile version