lauantai, 21 syyskuun

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan myös poliisien yksityisviestit nauttivat luottamuksen suojaa. Irtisanottu viestitteli äärioikeistolaisia viestejä kirjoittaneen poliisin kanssa.

Marjatta Rautio,

Olli-Pekka Toivanen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta yksityisten Whatsapp-viestien vuoksi irtisanotun komisarion erottamisen.

KHO katsoo ennakkopäätöksessään, että poliisilaitoksella ei ollut lakiin perustuvaa oikeutta hyödyntää yksityisviestejä irtisanomismenettelyssä. Irtisanomisen tueksi ei esitetty muuta perustetta kuin viestien sisältö

KHO huomauttaa, että poliisimies ja viestinnän toisena osapuolena ollut toinen poliisimies eivät saattaneet viestejään ulkopuolisten tietoon.

KHO:n mukaan poliisien keskinäiset viestit kuuluivat perustuslailla turvattuun oikeuteen luottamuksellisesta viestinnästä.

Viestit paljastuivat rikostutkinnassa

Whatsapp-viestit tulivat ilmi Helsingin poliisilaitoksella työskennelleeseen ylikonstaapeliin kohdistuneessa rikostutkinnassa.

Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta irtisanottua komisariota ei epäilty rikoksesta, mutta laitos sai tiedon hänen ylikonstaapelille lähettämistään viesteistä.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos katsoi, että komisario ei nauttinut Whatsapp-viesteissään esittämiensä näkemysten perusteella tehtäviensä edellyttämää luottamusta. Viestien sisältö on salattu irtisanomispäätöksen julkisesta versiosta.

Rikosepäilyn kohteena olleen Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelin viestit olivat äärioikeistolaisia ja rasistisia. Hän viestitteli useamman poliisin ja siviilien kanssa.

KHO: Irtisanottuun ei kohdistunut rikosepäilyä

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisarioon ei kohdistunut rikosepäilyä silloin, kun yksityisviestien sisältö tuli ilmi eikä häneen liittyvää esitutkintaa aloitettu muutoinkaan.

KHO:n mukaan poliisilain ja poliisin hallinnosta annetun lain säännöksistä ei ollut kohtuudella ennakoitavissa, että toista henkilöä koskevassa esitutkinnassa pakkokeinoin ilmi tulleet yksityisviestit voisivat tulla irtisanotun komisarion työnantajan tietoon.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin toteaa, että poliisin ”on tullut olla selvillä poliisin vapaa-ajallekin ulottuvasta käyttäytymisvelvollisuudesta”.

Professori: Selkeä kannanotto KHO:lta

– Tämä ei ole yllätys. Pidän hyvänä, että KHO:lta tuli selkeä kannanotto hyödyntämiskieltoon, sanoo rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen.

Tolvanen muistuttaa, että poliisi on tehtäviensä vuoksi erityisen tarkkailun alla, ja merkittävä määrä virkamiesten kurinpitomenettelyistä kohdistuu poliisiin. Tämä on Tolvasen mukaan hyvä muistaa yksityisviestejä kirjoittaessa.

– Jos sopimattomat yksityiset viestit tulevat laillisella tavalla esimiestahon tietoon, ne voivat johtaa kurinpitomenettelyyn, Tolvanen huomauttaa.

Poliisipäällikkö: Lähtökohtana paluu entiseen tehtävään

Irtisanomisen kumoaminen tulee voimaan heti. Kaakkois-Suomen poliisilaitos ottaa yhteyttä komisarioon ja selvittää, koska hän voisi palata töihin, sanoo poliisipäällikkö Ari Karvonen.

Komisario työskenteli valvonta- ja hälytyssektorilla ennen irtisanomistaan.

– Lähtökohtaisesti hän palaa entisiin tehtäviinsä. Meillä on varmaan muitakin tehtäviä tarjolla, mutta se keskustelu käydään myöhemmin.

Karvonen ei kommentoi tässä vaiheessa sitä, onko komisariolla nyt poliisilaitoksen luottamus.

– Minun ja apulaispoliisipäällikön tehtävä on käydä päätös läpi ja arvioida, mitä päätös tarkoittaa luottamuksen kannalta, Karvonen sanoo.

Irtisanomisen syynä oli äärioikeistolaisten näkemysten aiheuttama luottamuspula.

Taustalla laaja äärioikeistotutkinta

Poliisien keskinäinen viestittely paljastui laajassa tutkinnassa, joka kohdistui turvallisuusalan äärioikeistoverkostoon. Ryhmä kutsui itseään Vihti-Karkkila suojeluskunnaksi.

Tutkinnan kohteena olleista poliiseista yksi sai syytteen virkasalaisuuden rikkomisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli luovutti ryhmälle salaisia tietoja kymmeniä kertoja.

Tutkinnassa esiin tulleet tiedot johtivat kaikkiaan viiden poliisimiehen irtisanomiseen. Helsingin hallinto-oikeus kumosi kaksi irtisanomispäätöstä ja KHO nyt kolmannen.

KHO otti ratkaistavakseen vain Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisarion valituksen.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast 11.5.2021: Poliisissa esiintyy rasistista ajattelua ja toimintaa, miksi sitä on vaikeaa kitkeä?

Juttuun lisätty klo 14.55 poliisipäällikkö Ari Karvosen kommentit.

Jaa.
Exit mobile version