keskiviikko, 26 kesäkuun

Jämsässä toimiva yhtiö on kertonut, että se tuottaa jätemuovista öljyä. Sen tavoitteena on laajentaa toimintaa ja käsitellä jopa tuhat tonnia jätemuovia kuukaudessa kesällä 2025.

Kaipola Circularin edustajat eivät ole vastanneet Ylen kysymyksiin kuukausiin. Kaipola Circularin hallituksen puheenjohtaja Andre Tops (oik.), hallituksen jäsen Timo Liimatainen (keskellä) ja Corsair Groupin toimitusjohtaja Jussi Saloranta Jämsässä 1.3. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kiertotalousyhtiö Kaipola Circular on saanut jatkoa koetoimintaluvalleen Jämsän Kaipolassa.

Yhtiön aiempi koetoimintalupa päättyi huhtikuun lopussa, ja se haki uutta lupaa tasan vuodeksi eteenpäin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi luvan huhtikuun loppupuolella.

Kaipola Circular on kertonut, että se testaa ja kehittää Jämsässä prosessia, jossa se valmistaa erilaisista jätemuoveista öljyä pyrolyysin avulla.

Lupapäätöksessä kerrotaan, että yhtiön tavoitteena on käsitellä tuhat tonnia jätemuovia kuukaudessa ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Yhtiö syyttää mediaa koetoiminnan viivästymisestä

Kaipola Circular aloitti koetoimintansa Jämsässä tammikuun alussa. Alun perin toiminta piti käynnistää jo viime vuoden toukokuussa.

Yhtiö perusteli tarvetta koetoimintaluvan jatkamiselle juuri aikataulun viivästymisellä, josta se on syyttänyt mediaa useaan otteeseen.

Myös aluehallintovirastolle toimittamissaan perusteluissa yhtiö väittää, että koetoiminnan aloittaminen viivästyi ”median aiheuttaman väärän informaation” vuoksi. Yhtiön mukaan osa kotimaisista sijoittajista vetäytyi sen seurauksena hankkeesta, ja uuden rahoituksen hakemiseen kului aikaa.

Yle tavoitti Kaipola Circularin hallituksen jäsen Timo Liimataisen puhelimitse torstaina. Hän ei halunnut avata, mikä median kertoma informaatio on ollut heidän mielestään virheellistä.

Liimatainen sanoi, ettei ehdi vastata kysymyksiin torstain aikana, eikä vastannut myöhemmin tiedusteluun siitä, milloin ehtisi kommentoida asiaa.

Yhtiön edustajat eivät ole aiemminkaan suostuneet avaamaan Ylelle, mikä median kertoma informaatio on heidän näkemyksensä mukaan ollut virheellistä.

Yle tapasi Kaipola Circularin ja sen yhteistyökumppani Corsair Groupin edustajia Jämsässä maaliskuun alussa. He eivät halunneet vastata Ylen kysymyksiin lainkaan, vaikka kyseessä oli mediatilaisuus. Video: Petri Aaltonen / Yle

Yle on uutisoinut Kaipola Circularin yhteistyökuvioista Corsair Group -nimisen yhtiön kanssa ja siihen liittyvistä erikoisista käänteistä.

Corsair on ollut rikostutkinnan kohteena Italiassa, ja yrityksen taustalta löytyy yhteyksiä kansainväliseen OneCoin-pyramidihuijaukseen, johon myös suomalaiset sijoittivat rahaa.

Toisena perusteluna kylmä talvi

Koetoimintalupapäätöksen mukaan Kaipola Circular on perustellut hankkeen viivästymistä myös poikkeuksellisen kylmällä talvella sekä sillä, ettei Kaipolan tehdasalueen voimalaitoksella ollut toimijaa.

Tehdastilat olivat yhtiön mukaan liian kylmät siihen, että riittävät koeajot olisi voitu tehdä alkuperäisen aikataulun puitteissa.

Lupapäätöksessään aluehallintovirasto katsoi, että koetoiminnan suunniteltu aikataulu ja siihen liittyvät testaukset ovat myöhässä hakijasta riippumattomista syistä.

Avin mukaan koetoiminta on edelleen luonteeltaan rajattua ja kestoltaan lyhytaikaista, vaikka sen määräaikoja on pidennetty.

Jaa.
Exit mobile version