Yle toteutti testin, jossa kaksi viikkoa käytössä olleesta kylpypyyhkeestä tutkittiin bakteerien, sienien ja homeiden määrät. Tutkija yllättyi pesäkkeiden määrästä testeissä.
Ripustatko pyyhkeen naulaan roikkumaan suihkun jälkeen? Näin minäkin ennen tein. Välillä pyyhe alkoi kuitenkin haista, joten päätin selvittää, mistä haju tulee.
Jos kylpypyyhettä roikottaa koukussa, se ei kuivu kunnolla. Kostea pyyhe toimii bakteerien kasvualustana. Jokainen ihon kuivauskerta tarjoaa puolestaan bakteereille ruokaa eli irronnutta ihosolukkoa.
Tein kokeen, jossa käytin samaa kylpypyyhettä kaksi viikkoa. Sen jälkeen tein pyyhkeelle laboratoriotestin ammattilaisen avustuksella. Siinä tutkittiin, onko pyyhkeeseen kertynyt käytön aikana sieniä, homeita tai ulosteperäisiä bakteereita.
Jumppahiet pyyhkeessä
Pyyhkeen pehmeään tekstuuriin uppoutuu helposti kauneustuotteiden jäämiä, kuten voiteita ja meikkiä tai remppahommista maalia ja pölyä. Jos iholla on haavoja tai tulehduksia, pyyhkeeseen tarttuu hyvien mikrobien lisäksi huonoja mikrobeja.
Pyyhe, johon suihkun jälkeen kietoutuu, voi olla yllättävän likainen.
Siksi Washingman-pesulan omistaja Päivi Mansikkamäki heittäisi kylpypyyhkeen pesuun jokaisen käyttökerran jälkeen. Hänen mukaansa energiansäästösyistä pesuväleissä voi joustaa.
– Kaikkein pahin liankerääjä on pyyhe, joka kuljetetaan urheilukassissa tai mukana uimahallissa. Ne on pestävä yhden käytön jälkeen.
Edes hiki ei poistu kokonaan suihkussa, vaan loppu imeytyy pyyhittäessä kylpypyyhkeeseen.
Haiseva pyyhe viidessä päivässä
Runsaasta bakteerikasvustosta kertoo pyyhkeessä oleva haju, joka saattaa kehittyä jo muutamassa päivässä. Moni voi tunnistaa ilmiön tiskirätistä, joka alkaa haista sen likaantuessa.
Testin viidentenä päivänä pyyhkeeni alkaa haista pahalle ja otan käyttöön toisen pyyhkeen. Alan siis käydä suihkussa kaksi kertaa peräkkäin: kuivaan ensimmäisellä kerralla testipyyhkeeseen ja toisella puhtaaseen pyyhkeeseen. Vettä kuluu suihkussa normaalia enemmän, mutta en halua kietoutua bakteeripesään.
Ripustan testipyyhkeen edelleen koukkuun, mutta toisen pyyhkeen levitän patterille, jossa se ehtii kuivua ennen seuraavaa kuivauskertaa. Toinen hyvä vaihtoehto olisi laittaa se pyykkinarulle.
Pesu 30:ssä ei riitä
Kevyttä toimistotyötä tekevä voi käyttää samaa pyyhettä viidestä seitsemään kertaa, sanoo Tekstiililiiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Remes. Sen sijaan raskasta tai likaista työtä tekevän kannattaa ottaa jokaisen suihkukerran jälkeen puhdas pyyhe.
Pyyhkeet pitää pestä myös riittävän kuumassa.
– Jos kaupassa myydään pyyhkeitä 30 asteen pesulapulla, ne pitää jättää hygieniasyistä ostamatta. Edes 40 asteen pesuohjelmassa pyyhkeet eivät puhdistu, vaan niihin kerääntyy pikkuhiljaa likaa. Ne pitää pestä aina 60 asteessa, Remes sanoo.
Virukset voivat tarttua iholta pyyhkeeseen, mutta ne muuttuvat tartuntakyvyttömiksi parissa päivässä. Syynä on se, että virukset eivät voi lisääntyä elimistön solujen ulkopuolella. Bakteerit sen sijaan voivat levitä pyyhkeessä. Märässä pyyhkeessä voi kasvaa jopa hometta.
Virtsatieinfektion aiheuttajia pyyhkeessä
Kylpypyyhkeestäni otetut testit ovat valmiita tulkittavaksi. Diagnostiikkayritys Aidianin liiketoimintapäällikkö Katja Skogman kertoo, että tulokset olivat odotusten mukaiset, mutta bakteerien suuri määrä yllätti.
– Testipyyhkeessä on paljon erilaisia bakteereja, mutta ei homeita. Pyyhkeeseen on kertynyt runsaasti suolistoperäisiä enterobakteereja.
Enterobakteereita seurataan eri toimialoilla juuri siksi, että monet niistä ovat haitallisia taudinaiheuttajia, Skogman kertoo.
Esimerkiksi tässä testissä näkyvät ruskeat pesäkkeet viittaavat suolistoperäiseen Esherichia coli -bakteeriin. Se on suolessa normaali ja hyödyllinen, mutta kulkeutuessaan vääriin paikkoihin E.coli-bakteeri voi aiheuttaa vatsaontelo- tai virtsatieinfektioita.
– Kolibakteeri voi levitä paikasta toiseen esimerkiksi kylpypyyhkeistä keittiöön ja ruoanlaittoon. Juuri siksi olisi tärkeää olla erikseen käsipyyhe, jota vaihtaa riittävän usein. Myös alapään pyyhkimiselle voisi olla oma pyyhe.
Skogman heittäisi testitulosten perusteella kaksi viikkoa käytössä olleen pyyhkeen heti pesuun.
– Ei ole kivaa ajatella, että tällä pyyhkisi vielä naamaa tai käsiä. Teoriassa bakteerit voivat siirtyä pyyhkeestä vääriin paikkoihin aiheuttaen harmia.
Puhtaan kylpypyyhkeen käyttäminen on ennen kaikkea hygienia-asia, joka liittyy miellyttävyyteen.
Likaisen pyyhkeen käytöstä ei muodostu viikossa terveysriskiä, mutta viimeistään paha haju paljastaa pesun tarpeen.
Miten on, lähtevätkö kaikki likapartikkelit ja bakteerit 60 asteen pesussa?
Samalle pyyhkeelle tehdään vielä uusi testi pesun jälkeen. Nyt kaikki haitalliset mikrobit ovat peseytyneet testauksen mukaan pois. Viikkaan pyyhkeen kaappiin odottamaan seuraavaa kuivauskertaa.
Artikkeliin on haastateltu myös Helsingin yliopiston mikrologi Pauliina Lankista ja Helsingin yliopiston virustutkija Tero Aholaa.