maanantai, 24 kesäkuun

Taiwan on lähettänyt joukkojaan vastaamaan Kiinan harjoitukseen ja puolustaa saaren suvereniteettia, sanoo Taiwanin puolustusministeriö.

Kiinan armeija on aloittanut yhteiset sotaharjoitukset Taiwanin ympäristössä, uutisoi kiinalainen valtionmedia.

Valtiollisen kiinalaisen Xinhua-uutistoimiston mukaan Kiinan armeija aloitti harjoituksen Taiwanin ympäristössä varhain torstaiaamuna paikallista aikaa.

Xinhuan mukaan harjoituksia tehdään Taiwaninsalmella, Taiwanin etelä- ja itäpuolella sekä useiden alueen saarien ympäristössä. Kiinan valtiollisen televisiokanavan CCTV:n mukaan Kiina on julkaissut kaavion siitä, missä sotaharjoitukset järjestetään torstaina ja perjantaina.

Taiwan on lähettänyt meri-, ilma- ja maavoimien joukkoja vastaamaan Kiinan harjoitukseen ja puolustaa saaren suvereniteettia, sanoo Taiwanin puolustusministeriö. Ministeriön mukaan Taiwan tuomitsee Kiinan sotaharjoitukset.

– Puolustusministeriö tuomitsee jyrkästi tällaiset irrationaaliset provokaatiot ja toimet, jotka heikentävät alueellista rauhaa ja vakautta, ministeriö sanoi.

Taiwanin uusi presidentti Lai Ching-te astui virkaan maanantaina. Kiina on arvostellut Laita ja kutsunut häntä muun muassa vaaralliseksi separatistiksi.

Xinhuan mukaan armeijan tiedottaja Li Xi sanoi, että harjoitukset keskittyisivät muun muassa yhteiseen meri- ja ilmataisteluvalmiuteen sekä keskeisiin kohteisiin tehtyihin tarkkuusiskuihin.

Tiedottaja sanoi, että harjoitukset toimisivat myös ”vahvana rangaistuksena Taiwanin itsenäisyysjoukkojen separatistisista teoista ja ankarana varoituksena ulkoisten voimien sekaantumisesta ja provokaatiosta”.

Reutersille nimettömänä puhunut taiwanilainen virkamies sanoo, että Kiinan sotaharjoitukset ovat osa skenaariota, jota Taiwan oli ennakoinut.

Kiina katsoo demokraattisesti hallitun Taiwanin kuuluvan alueeseensa.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Jaa.
Exit mobile version