lauantai, 2 marraskuun

Venäjää ei voi osoittaa helposti sormella, mutta se ei tarkoita, etteikö Venäjä liittyisi kaasuputkirikkoon, sanoo professori ja dosentti Veli-Pekka Tynkkynen.

Vaikka Kiina myönsi tällä viikolla mediatietojen mukaan, että kiinalaisomisteinen Newnew Polar Bear -rahtilaiva vaurioitti Balticconnector-kaasuputkea viime lokakuussa, se ei tarkoita, että Venäjä ei olisi osallinen tapahtumiin.

Näin sanoo professori ja dosentti Veli-Pekka Tynkkynen, joka tutkii Venäjän ympäristö-, energia- ja luonnonvarapolitiikkaa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa ja Maanpuolustuskorkeakoulussa.

– Ilman muuta tämä kytkeytyy Venäjään. Laivalla oli venäläinen miehistö, ja se oli menossa venäläiseen satamaan. Tapaus on täysin Venäjän pelikirjan mukainen.

Vaikka alus onkin kiinalaisomisteinen, kaasuputkivauriota pitää katsoa Tynkkysen mukaan Venäjän laajemmassa kontekstissa.

Kaasuputkirikossa on hänestä paljon Venäjälle ominaisia piirteitä: maan on epäilty sabotoineen kriittistä infrastruktuuria Euroopassa, ja se on luonut näin pelon ja epävarmuuden ilmapiiriä.

Venäjälle onkin Tynkkysen mukaan hyödyllistä myös se, että alus on kiinalaisten omistama eikä Venäjää voi osoittaa helposti suoraan sormella.

– Se luo epämääräisyyttä, jonka takia Suomen kaltaisen oikeusvaltion on vaikea vastata kaasuputken rikkoutumiseen juridisesti. Tämä puolestaan lisää pelkoa.

Myöntäminen peliliike Kiinalta

Kiinan myöntämisen voi Tynkkysen mukaan nähdä liennytyksen eleenä, mutta toisaalta myös peliliikkeenä. Hän muistuttaa, että asian tuominen julki oli poliittinen päätös.

– Kiina voi näyttää siltä, että se teki ”hienon eleen” myöntäessään vahingon. Jos kaasuputkitutkintaa jatketaan tästä eteenpäin, Kiina voi valittaa, että taas Euroopassa ollaan russofobisia ja Kiinalle vihamielisiä, Tynkkynen sanoo.

Tilanne voi hänestä olla myös testi Suomelle, Virolle ja Euroopan unionille. Jatketaanko tutkintaa vai painetaanko asia villasella Kiinan oman raportin myötä?

Ainakin maanantaina Viron oikeuslaitoksen viestintäpäällikkö Kairi Küngas totesi South China Morning Postille, että Kiinan raporttia ei ”missään tapauksessa voi käyttää todisteena Viron rikostutkinnassa”, koska Kiina ei ole kutsunut virolaisia rikostutkijoita suorittamaan tutkintatoimia.

Myös Suomen KRP totesi tutkinnan olevan yhä kesken.

Suomi voi Tynkkysen mukaan harkita myös muita vastatoimia. Jos esimerkiksi vahingonkorvauksia rikkoutuneesta putkesta esitettäsiin, se olisi diplomaattinen ele sekä Kiinaa että Venäjää kohtaan.

Jaa.
Exit mobile version