tiistai, 26 marraskuun

Asiantuntijan mukaan Kiina satsaa ilmastotoimiin kotimaassa, mutta näkemykset eivät ulotu kansainvälisiin neuvottelupöytiin.

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat näkevät, että avaimet YK:n ilmastokokouksen onnistumiseen ovat Kiinan käsissä. Ilmastokokous alkaa tänään Azerbaidžanin Bakussa.

EU:n tavoite kokoukselle on saavuttaa laajempi rahoittajajoukko ilmastorahoitukselle, jota jaetaan kehittyvien maiden ilmastotoimiin.

Itä-Suomen yliopiston professori ja Suomen ilmastopaneelin jäsen Kati Kulovesi näkee haasteena sen, että vaikka Kiina satsaa ilmastotoimiin kotimaassa, se ei heijastu maan kantoihin kansainvälisellä neuvottelufoorumilla.

Tämä voi osoittautua kompastuskiveksi EU:lle saada läpi sen tavoittelemaa ilmastorahoituksen uudistusta.

– Jos Kiina ei siihen suostu, niin sitten siitä on vaikea saada sopua, Kulovesi toteaa.

Kiinassa ilmastotoimet ja talouskasvun tavoitteet ovat ristiriidassa

Kiinassa kansa on huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja päästöt näkyvät ja tuntuvat ihmisten elämässä konkreettisesti saasteina ja huonona ilmanlaatuna.

Ylen Aasian kirjeenvaihtajan Mika Hentusen mukaan maan talouden tavoitteet ja halu päästä eroon päästöistä ovat kuitenkin ristiriidassa.

Hentunen kuvailee, että talouskasvusta pidetään kiinni lähes hysteerisesti ja tästä kertoo esimerkiksi se, että hiilivoimaan palattiin muutama vuosi sitten.

– Kiinan hallinnolle talouskasvu on kaikki kaikessa ja sitä ei haluta vaarantaa millään tavalla, Hentunen totesi Ylen aamun lähetyksessä.

Kiina on kuitenkin samaan aikaan edelläkävijä vihreän siirtymän investoinneissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan asiantuntijan Janne Peljon mukaan Kiinassa on käynnissä valtava energiamurros tälläkin hetkellä.

– Kiina on viime vuodet hoitanut käytännössä puolet globaaleista investoinneista vihreään siirtymään, Peljo toteaa.

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet merkittävät ilmastotoimissa

Yhdysvaltojen ja Kiinan kireät suhteet herättävät huolta ilmastotoimien kohdalla.

Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valitun Donald Trumpin odotetaan vetävän maan pois Pariisin ilmastosopimuksesta, kuten hän teki edellisellä kaudellaan.

Peljon mukaan ilmastotoimissa on saatu merkittäviä asioita aikaan aina silloin, kun Kiina ja Yhdysvallat ovat löytäneet niissä yhteisen sävelen.

Peljo suuntaa katsettaan jo ensi vuonna Brasiliassa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen, jossa maiden väliset suhteet ilmastotoimissa punnitaan.

Peljo näkee uhkakuvan siinä, mikäli Kiina ja Yhdysvallat eivät noissa neuvotteluissa pääsisi sopuun siitä, että maat nopeuttaisivat toimiaan päästöjen vähentämiseksi.

– Silloin ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa aikaikkuna alkaa oikeasti sulkeutua, Peljo sanoo.

Katso koko haastattelu Yle Areenassa:

Jaa.
Exit mobile version