maanantai, 21 lokakuun

Käräjäoikeuden istunnot peruuntuivat kerta toisensa jälkeen lähes kolmen vuoden ajan. Nyt keskeiset henkilöt on saatu matkustamaan paikalle.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus jatkaa tänään lähes kolme vuotta keskeytettynä olleen ihmiskauppasyytteen käsittelyä.

Oikeus on joutunut kerta toisensa jälkeen perumaan suunniteltuja istuntoja muun muassa siksi, että uhrin asemassa oleva kiinalainen asianomistaja ei ole päässyt matkustamaan kotimaastaan paikan päälle.

Tällä kertaa on toisin. Tavoitimme miehen loppuviikosta Helsingistä. Hän kertoi siirtyvänsä sunnuntaina oikeudenkäyntiä varten Lappeenrantaan.

Mies sanoo toivovansa kovasti, että ahdistavan asian käsittely vihdoin etenisi.

– Kahdeksan vuotta tämä asia on painanut mieltäni. Nämä vuodet ovat vaikuttaneet mielenterveyteeni paljon, hän lisää.

Syytetty on paikkakunnalla tunnettu yrittäjä

Oikeudenkäynnissä on kyse tapauksesta, jossa paikkakunnalla tunnetulle ravintolayrittäjä Pan Yileille luettiin marraskuussa 2021 syyte yhteen henkilöön kohdistuneesta ihmiskaupasta.

Rikostutkinta oli saanut alkunsa vuonna 2016, kun Yilein omistamassa ravintolassa Lappeenrannassa työskennellyt mies kertoi poliisille tulleensa huijatuksi.

Syyttäjä arvioi tapahtumien täyttävän ihmiskaupan tunnusmerkit.

Syytteen nostamisen jälkeen asian käsittely ei ole edennyt.

Kerromme syytetyn nimen oikeudenkäynnin keskeneräisyydestä huolimatta, sillä olemme käsitelleet hänen toimintaansa ja julkisuudessa esillä olevia rikosepäilyjä aiemmissa jutuissamme.

Toukokuussa kerroimme, että iso osa Pan Yilein omistaman Kolme Kiveä Ravintolat -yrityksen työntekijöistä oli irtisanoutunut palkanmaksun ja työolojen epäselvyyksien vuoksi.

Viime kuussa Lappeenrannan kaupunki irtisanoi yrityksen kanssa tekemänsä ravintolapalveluiden sopimuksen, ja teki poliisille ilmoituksen verotietojen väärentämisestä tarjouskilpailussa.

Sata tuhatta euroa vaihtoi omistajaa

Nyt käräjäoikeudessa käsiteltävässä kokonaisuudessa kyse on syyttäjän mukaan siitä, että Pan Yilei on huijannut asianomistajan ostamaan noin 100 000 euron arvoisen osuuden yrityksestään.

Osakkuuden oli tarkoitus parantaa hänen mahdollisuuksia saada jatkoa oleskeluluvalleen Suomessa.

Syyttäjän mukaan Pan Yilei oli hyödyntänyt asianomistajan hankalaa tilannetta ja ottanut hänet määräysvaltaansa.

Mies päätyi tekemään töitä syytetyn omistamassa ravintolassa kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa, aamuyhdeksästä iltayhdeksään erittäin pienellä palkalla.

Haastehakemuksessa syyttäjä toteaa, että asianomistaja vietti käytännössä koko valveillaoloaikansa töissä, eikä pystynyt esimerkiksi integroitumaan yhteiskuntaan tai saamaan tietoa oikeuksistaan työntekijänä.

Käräjäoikeus on varannut syytteen käsittelyyn tällä viikolla neljä päivää. Oikeus on etukäteen nimennyt kuulevansa kuutta todistajaa.

Syyttäjä vaatii ravintolayrittäjälle 8–10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Toive saamatta jääneestä palkasta

Ihmiskaupan torjunnan asiantuntijat korostavat, että oikeusprosessiin osallistuminen voi olla rikosten uhreille jopa ylivoimaista, esimerkiksi jos he ovat poistuneet Suomesta.

Kiinan kaltaisen maan kohdalla Suomen ei myöskään ole mahdollista tehdä viranomaisten välistä yhteistyötä, ja järjestää kuuleminen etänä.

Ylitarkastaja Terhi Tafari Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toteaa yleisellä tasolla, että pakkotyön uhreille rikosilmoituksen tekeminen on usein ainoa tapa saada menettämänsä rahat takaisin.

– Puuttumaan jääneiden palkkojen tavoittelu on konkreettinen tavoite, joka saa heidät motivoitumaan rikoksesta ilmoittamiseen, Tafari kertoo.

Hän lisää, että rikosprosessin pituus tulee uhrille lähes poikkeuksetta yllätyksenä ja voi olla raskas.

Asiantuntijoiden mukaan on erittäin tärkeää, että oikeudenkäynnit onnistutaan viemään loppuun. Uhka oikeuteen joutumisesta voi ehkäistä uusia vastaavanlaisia rikoksia.

Jaa.
Exit mobile version