maanantai, 8 heinäkuun

EU-komissio korottaa kiinalaisilta sähköautoilta perittäviä tulleja perjantaista alkaen.

Sähkoautoja odotti vientiä ulkomaille Taicanin satamassa Suzhoussa Kiinassa 8. helmikuuta. Kuva: Lehtikuva

Vielä on epäselvää, miten kiinalaisille sähköautoille tänään perjantaina mätkähtävä tullikorotus tulee näkymään eri merkkien kuluttajahinnoissa.

Täyssähköisestä menopelistä haaveilevaa hinta kiinnostaa, ja kaupoille säntäävä haluaisi toki tietää, valuuko tullikorotus oman mielimerkin hintalappuun – ja jos, niin milloin ja minkä suuruisena.

Tilanne on tuore. Jotkin Kiinan sähköautoja maahantuovat yritykset empivät vielä, miten asiaan suhtautuvat. Esimerkiksi MG-sähköautojen Suomen maahantuoja Hedin Mobility Group ei vielä halunnut kommentoida Ylelle tullikorotusten vaikutuksia kuluttajahintoihin.

Volvolla EU-tullin korotus koskee Kiinassa tuotettavaa EX30-sähköautoa.

Volvo Car Finlandin viestintäpäällikkö Mia Pelttari sanoo, että Suomessa auton ostohintaan ei tule muutosta kaupantekohetken jälkeen.

– Asiakkaalle ei tule yllätyksiä, se on varma.

EX30-autoja on varastossa jonkin verran.

Volvo on jo aiemmin päättänyt siirtää sähköautotuotantonsa vuonna 2025 aikana Kiinasta Eurooppaan.

Hinta on monen osan summa

BYD-sähköautojen Suomen maajohtaja Michael Place sanoo, että BYDien hintataso on pysymässä samana kuin ennenkin, ainakin toistaiseksi.

– Hintojen nousun riski asiakkaille on toki olemassa, ainakin joissain malleissa.

Hintaan vaikuttaa sekin, milloin auto on tuotu Eurooppaan.

Tullikorotuksista on keskusteltu valmistajan kanssa, mutta neuvottelut ovat kesken.

– Valmistajahan määrittelee meille maahantuojille ostohinnan, Place sanoo.

Kuva: RSA Suomi

Voisiko neuvotteluiden lopputuloksena olla hinnanalennus kiinalaisvalmistajalta niin, että tullikorotuksen jälkeen hinta olisi suomalaiselle ostajalle sama kuin sitä ennen?

– Aina on se mahdollisuus, mutta se on täysin kiinni valmistajista.

Place uskoo, että joka tapauksessa jo maahantuotujen autojen myynti tulee sujumaan kuten ennenkin, ja että kokonaistilanteesta saadaan selvitys jo tulevan viikon tai parin kuluessa.

– Aina pitää kuitenkin varmistaa yleinen hintakilpailukyky. Se tarkoittaa sitä, että pyrimme minimoimaan hintojen nousua, hän sanoo.

Teslan Model 3:n hinta noussee

Uutistoimisto Reuters listasi torstaina, millaisia vaikutuksia eri sähköautomerkit ovat kertoneet tullikorotusten niille tuovan.

Reutersin mukaan toistaiseksi vain Tesla on kertonut aikeestaan nostaa Model 3:n hintaa. MG ja NIO kommentoivat Reutersille, että ne saattaisivat nostaa hintojaan myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Myös Polestarilta on kerrottu Reutersille, että sen on tehtävä joitakin lieviä toimenpiteitä nousevien tullimaksujen vuoksi.

Nykyisen 10 prosentin päälle tulee noin 17–38 prosenttia lisää tullimaksua valmistajasta riippuen. Esimerkiksi BYD maksaa 17,4 prosentin, Geely 19,9 ja SAIC korkeinta 37,6 prosentin tullia.

Jaa.
Exit mobile version