perjantai, 11 lokakuun

Kiinan pelättiin jopa uhittelevan sotilaallisesti Taiwanille presidentin linjapuheen jälkeen. Kiina ei ainakaan heti aloitttanut sotaharjoituksia.

PEKING Taiwanin uuden presidentin Lai Ching-ten ensimmäinen linjapuhe maansa ongelmallisista suhteista Kiinaan oli odotettua maltillisempi.

Lai valitsi sanansa tarkkaan Taiwanin kansallispäivän puheessaan.

Hän sekä kovisteli suurta naapuria että tarjosi sille yhteistyötä. Jälkimmäistä ei ole viime vuosina Taiwanin demokraattisen edistyspuolueen poliitikoilta kuultu.

Lai sanoi, ettei Kiinalla ole oikeutta edustaa kansainvälisillä areenoilla Taiwania, jossa ”demokratia ja vapaus vallitsevat”.

Hän teki selväksi, että Taiwan on valmis puolustamaan suvereeniuttaan tarvittaessa myös sotilaallisesti.

Taiwania eivät ole viime vuosina uhanneet sotilaallisesti muut maat kuin Kiina.

Kiina ei ole tunnustanut reilun 23 miljoonan asukkaan Taiwania, vaan pitää sitä edelleen kapinoivana maakuntanaan.

Yhdessä ilmastonmuutosta torjumaan

Kovistelun vastapainoksi Lai tarjosi Kiinalle mahdollisuutta yhteistyöhön.

Kiinan tulisi Lain mielestä ottaa enemmän vastuuta kansainvälisten kriisien kuten Venäjän hyökkäyssodan ja Lähi-idän konfliktien ratkaisemisesta.

– Toivomme, että Kiina kantaa vastuunsa Taiwanin rinnalla ja pyrkii edistämään rauhaa, turvallisuutta ja vaurautta sekä lähialueilla että globaalisti, Lai muotoili.

– Olemme valmiita työskentelemään Kiinan kanssa ilmastonmuutoksen ja kulkutautien leviämisen estämiseksi ja alueellisen turvallisuuden lisäämiseksi Taiwaninsalmen molemmilla puolilla.

Kyseessä oli tammikuussa presidentinvaalit voittaneen Lain ensimmäinen kansallispäivän puhe.

Lokakuun 10:ntenä vuonna 1911 alkoi Kiinan keisarivallan päättänyt Wuchangin kansannousu. Kommunisteja Taiwanin saarelle 1949 paenneet ja sinne oman valtionsa perustaneet kiinalaiset pitävät lokakuun 10. päivää kansallispäivänään.

Yhdysvallat varoitti Kiinaa etukäteen

Viime sunnuntaina 65 vuotta täyttänyt Lai on länsimielinen poliitikko, joka on ollut jo pitkään Kiinan kommunistihallinnon hampaissa.

Kiinan valtamedia syytti vaalikampanjan aikana Laita separatistiksi. Myös hänen ensimmäistä linjapuhettaan seurattiin tarkkaan Pekingissä.

Kiina nosti alkuviikosta merivoimiensa valmiutta Taiwaninsalmen lähettyvillä. Sen on epäilty ennakoivan sitä, että Kiina käynnistää alueella ylimääräiset sotaharjoitukset.

Yhdysvaltain ulkoministeriö varoitti keskiviikkona Kiinaa käyttämästä Lain puhetta tekosyynä sotilaallisen jännityksen lisäämiselle Etelä-Kiinan merellä.

Ainakaan torstain alkuiltaan mennessä Lain puhe ei ollut kirvoittanut erityisiä kommentteja Kiinasta.

Taiwanilaiset asiantuntijat pitivät mahdollisena, että Kiina aloittaa lähipäivinä merisotaharjoituksen Taiwanin lähistöllä.

Jaa.
Exit mobile version