maanantai, 20 toukokuun

Hakukoneyhtiö Baidun PR-johtaja muun muassa ilmoitti, ettei ole vastuussa työntekijöidensä hyvinvoinnista, koska ei ole heidän äitinsä.

Kiinan suurimman hakukoneyhtiö Baidun PR-johtaja on esittänyt julkisen anteeksipyynnön sen jälkeen, kun hän sätti työntekijöitään ja korosti, että ainoa asia, mikä häntä kiinnostaa, ovat tulokset.

PR-johtaja Qu Jing oli julkaissut aiemmin Tiktokin kiinalaisessa versiossa Douyinissa sarjan videoita, joissa hän muun muassa totesi, ettei ole vastuussa työntekijöidensä hyvinvoinnista, koska ei ole heidän äitinsä.

– Pidä puhelimesi auki 24 tuntia päivässä, ole aina valmis vastaamaan, patisti Qu videolla.

Toisella videolla Qu kuulutti, että mikäli henkilö työskentelee PR-alalla, on turha odottaa vapaapäiviä.

Lisäksi Qu uhkasi kostotoimilla niitä alaisiaan, jotka valittavat hänen johtamistyylistään.

– Voin tehdä sinulle mahdottomaksi löytää töitä tältä alalta vain lyhyellä esseellä, Qu kirjoitti.

Videot ja kirjoitukset aiheuttivat vastalauseiden ryöpyn Kiinan sosiaalisen median palvelussa Weibossa. Moni arvostelija syytti PR-pomoa empatian puutteesta ja ylityökulttuurin ihannoimisesta.

Qu julkaisi torstaina yksityisellä WeChat -pikaviestitilillään anteeksipyynnön ”sopimattomista videoista”, jotka johtivat yleiseen ”väärinymmärrykseen yritykseni arvoista ja yrityskulttuurista”.

– Opin virheistäni ja kehitän kommunikointitapojani sekä välitän enemmän työtovereistani, Qu kirjoitti ja korosti, ettei ollut kysynyt yhtiöltä lupaa videoiden julkaisuun.

Kiinalainen 36Kr-verkkomedia uutisoi torstaina, että Qu olisi jättänyt tehtävänsä Baidun PR-johtajana. Uutistoimisto AP kertoi, että se ei pysty vahvistamaan tietoja.

Uuvuttaviin työpäiviin suostutaan, koska työpaikoista on pulaa

Kiinassa on jo vuosia keskusteltu erityisesti IT-alan kuluttavista ja vaativista työolosuhteista, joissa työntekijöiden oletetaan paiskivan puolen vuorokauden mittaisia työvuoroja.

Ilmiöstä puhutaan numerokoodilla 996. Se tarkoittaa puurtamista aamuyhdeksästä iltayhdeksään, kuusi päivää viikossa.

Muutama vuosi sitten otsikoihin nousi tapaus, jossa verkkokauppa Pinduoduon 22-vuotias työntekijä menetti tajuntansa ja kuoli kävellessään töistä kotiin aamuyhden jälkeen.

Vajaat kaksi viikkoa myöhemmin yhtiön toinen, 23-vuotias työntekijä teki itsemurhan hyppäämällä kotitalonsa 27. kerroksesta. Pinduoduon mukaan työntekijä oli pyytänyt päivää aiemmin pääsyä vapaalle.

Moni työntekijä suostuu tekemään ylipitkiä päiviä, sillä kilpailu it-alan työpaikoista – mutta tätä nykyä käytännössä kaikkien alojen työpaikoista – on kiristynyt äärimmilleen. Nuorisotyöttömyys oli viime kesänä niin hälyttävällä tasolla, yli 21 prosentissa, että maan kansallinen tilastokeskus lopetti vuoden 2023 kesäkuun jälkeen työttömyyslukujen julkistamisen.

Puoli vuotta myöhemmin, eli tammikuussa 2024 tilastokeskus julkaisi uudet tiedot nuorisotyöttömyydestä. Joulukuun 16–24-vuotiaiden työttömyysprosentti oli yllättäen pudonnut 14,3:een. Tilastokeskus oli kuitenkin muuttanut laskentatapaansa siitä, ketkä lasketaan työttömiksi. On epäselvää, miten uusi laskutapa heijastaa maan työttömyystilastoja todellisuudessa.

Lähde: AP

Jaa.
Exit mobile version