maanantai, 23 syyskuun

Turvatarkastusta hidastaa ylisuurten nestepakkausten poistaminen matkustajilta.

Lentomatkustajien käsimatkatavaroissaan kantamien nesteiden läpikäyminen on ruuhkauttanut Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksen.

Käsimatkatavaroiden nesterajoitukset muuttuivat sunnuntaina 1. syyskuuta EU:n uusien määräyksien vuoksi. Euroopan lentoasemilla saa Finavian mukaan pakata käsimatkatavaroihin nesteitä enintään sadan millilitran pakkauksissa.

Tiistaiaamuna lennolle lähdössä ollut Ylen toimittaja Kari Nihti kertoi, että lentoaseman lähtöaulassa oli paljon hädissään olevia ihmisiä. Moni pelkäsi myöhästyvänsä lennoltaan.

Turvatarkastukseen jonottaminen ja tarkastuksen läpikäyminen kesti Nihdin mukaan tunnin. Lentokentän henkilökunta ei päästänyt kiireisiä matkustajia lähtöportille edes boardingpassia näyttämällä, vaan ihmisiä passitettiin jonon hännille.

– Odotushalli on täynnä juoksevia matkustajia, Nihti viestitti.

Jonoista huolimatta 17 turvatarkastuspisteestä vain viisi oli auki. Niistäkin yksi oli esimerkiksi liikematkustajille tarkoitettu priority check in.

Isot nestepakkaukset poistetaan

Turvatarkastusta hidastaa uusien EU-määräyksien mukaan liian suurten nestepakkausten poistaminen matkustajilta.

– Kyllä jonotusaika on tänä aamuna ollut normaalia pidempi, sanoo matkustajapalveluiden yksikön päällikkö Hanna Hämäläinen Finaviasta.

Finavian mukaan jonotusaika vaihtelee päivän aikana. Kiireisimmät ajat ovat aamulla kello 6–8 ja iltapäivällä kello 14–18.

Hyvä muistisääntö on, että jos jotain tuotetta pystyy levittämään, niin se tulkitaan nesteeksi.

Päällikkö Hanna Hämäläinen, Finavia

Matkaan lähtö on sujuvampaa, jos nesteitä pakkaa ruumamatkatavaroihin tai jättää kokonaan pois käsimatkatavaroista, Finavia opastaa.

– Matkustajien on erittäin tärkeää varata turvatarkastukseen normaalia enemmän aikaa ja sen lisäksi tutustua pakkausohjeisiin kotona, Hämäläinen sanoo.

Finavia on viestinyt nesterajoitusten muutoksesta elokuun alusta lähtien. Samoin lentoyhtiöt ovat viestineet asiasta asiakkailleen.

– Meidät on yllättänyt se, kuinka paljon isoja nestepakkauksia on, Hämäläinen sanoo.

Matkustajilta on poistettu turvatarkastuksessa erityisen paljon tuotteita, joita kaikki eivät miellä nesteiksi. Hämäläisen mukaan joukossa on ollut esimerkiksi kosmetiikkaa, kuten isoja rasvapakkauksia sekä elintarvikkeita: smoothieita, hilloja ja voipakkauksia.

– Hyvä muistisääntö on, että jos jotain tuotetta pystyy levittämään, niin se tulkitaan nesteeksi.

Jaa.
Exit mobile version