sunnuntai, 13 lokakuun

YK:n rauhanturvaoperaatio on syyttänyt Israelia asemiensa tahallisesta ampumisesta. Suomi haluaa kuitenkin pitää kiinni siitä, että rauhanturvaajat pysyvät Libanonissa.

Kristiina Tolkki,

Hannu Tikkala

Turvallisuustilanne Libanonissa on kiristynyt. Se näkyy myös kiistelynä Israelin ja YK:n rauhanturvaajien välillä.

Pääministeri Benjamin Netanjahu vaati tänään sunnuntaina YK:ta vetämään rauhanturvajoukkonsa välittömästi pois taistelualueilta Libanonista. Netanjahu totesi, että rauhanturvaajat ovat vaarassa joutua Hizbollahin panttivangeiksi.

YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil on puolestaan syyttänyt Israelia rauhanturvaajien asemien tahallisesta ampumisesta.

Viime päivinä on uutisoitu viidestä tapauksesta, joissa rauhanturvaajat ovat loukkaantuneet Libanonissa, kun Israel ja Hizbollah ottivat yhteen.

Paikan päältä tavoitettu komentaja, everstiluutnantti Jukka Honkonen arvioi, että partiointia Etelä-Libanonissa on jo jouduttu rajoittamaan. Honkosen mukaan on kuitenkin selvää, että Israel tietää, missä rauhanturvaajat liikkuvat.

– Silloin kun me liikumme asemien ulkopuolelle, toimitamme heille [Israelille] hyvissä ajoin tiedot siitä, missä meidän ajoneuvomme liikkuvat, mitä tietä pitkin ja kuinka paljon siellä on henkilöstöä.

Unifil: Tulitus tahallista

Unifilin mukaan ainakin osassa tapauksista Israelin joukot ovat tulittaneet YK-kohteita tahallisesti. Osassa tapauksista ei tiedetä kummalta puolelta tulitus on tullut. Sekä Israel että Hizbollah ovat sitoutuneet Unifilin rauhanturvaamiseen puskurivyöhykkeellä.

Loukkaantuneiden joukossa ei ole tähän mennessä ollut suomalaisia.

– Normaalitoiminta koostuu hyvin pitkälle partioinnista ympäri tätä operaatioaluetta. Sitä on pystytty tekemään hyvin rajoitetusti, voisi melkein sanoa, että ei ollenkaan, Honkonen sanoo.

YK-operaation johtokeskus sijaitsee Naquorassa, jossa työskentelee monista maista kotoisin olevia rauhanturvaajia, myös suomalaisia. Vain pieni osa alueella toimivista suomalaisista rauhanturvaajista on sijoitettu Naqouraan.

Israelin ja YK:n suhde on vaikea

Israelin suhtautuminen YK:n rauhanturvaoperaatioihin on jo pitkään ollut hyvin jännitteinen, arvioi ulkoministeriön osastopäällikkö Anna-Kaisa Heikkinen.

Israel on esimerkiksi julistanut YK:n pääsihteerin ei-toivotuksi henkilöksi. Yksi syy tähän on se, että Unifilin rauhanturvaoperaatio alueella ei ole toiminut niin kuin Israel olisi toivonut.

– Israelin näkemys on se, että tämä operaatio ei ole kyennyt turvaamaan Etelä-Libanonin vakautta, vaan Hizbollah on päässyt siellä toimimaan ja Israelin oman pohjoisosan ja pohjoisrajan turvallisuus on vaarantunut, Heikkinen sanoo.

Heikkinen toistaa everstiluutnantti Honkosen tiedot: Israel tietää hyvin tarkkaan, missä rauhanturvaajat liikkuvat.

Tilanteen kärjistymisestä huolimatta Suomi haluaa kuitenkin pitää kiinni siitä, että rauhanturvaajat pysyvät Libanonissa. Ikonen ei allekirjoita Israelin väitteitä, että rauhanturvaoperaatio olisi epäonnistunut.

– Usein käy niin, että ulkoiset odotukset ja operaatiolle annettu mandaatti [toimeksianto] eivät täysin kohtaa. Toimintaympäristö on vaativa. Esimerkiksi Libanonin oma armeija ei ole pystynyt ottamaan niin vahvaa roolia kuin olisi toivottu. Hizbollah on ollut vahva ja pystynyt toimimaan myös eteläisen Libanonin alueella, missä sen ei pitäisi toimia.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) tuomitsivat torstaina rauhanturvaajien tulituksen.

Jaa.
Exit mobile version