keskiviikko, 26 kesäkuun

Aikuisilla yleinen korvakäytävätulehdus on eri sairaus kuin pikkulapsia flunssakaudella piinaava välikorvantulehdus. Niitä yhdistää kova kipu.

Kesän lämpimät säät houkuttelevat kaikenikäisiä uimaan järvessä tai meressä. Paljut, porealtaat ja uima-altaat ovat myös ahkerassa käytössä, kun sää kerrankin suosii pulikointia.

Yhdistettynä nämä kaksi nautinnollista asiaa, eli kuuma ja kostea sää sekä vesileikit, lisäävät kuitenkin riskiä sairastua korvakäytävätulehdukseen. Se voi olla erittäin kivulias.

– Lievässä versiossa oireina voi olla pelkästään korvan kutina ja pieni kosteus. Mukaan tulee herkästi kipu, kuulon alenema ja korvavuoto. Kun on oikein kunnon korvakäytävätulehdus, kipu on aivan valtava, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Lena Hafrén HUSista.

Pahimmassa tapauksessa hoitamaton korvakäytävätulehdus voi muuttua ihonalaiseksi ruusutulehdukseksi tai selluliitiksi, jotka nostavat kuumeen. Korvanlehti turpoaa ja punoittaa. Silloin tilanne voi johtaa jopa verenmyrkytykseen.

Vaivaa kutsutaan myös kesäkorvaksi tai uimarin korvaksi. Niiden määrä lisääntyy huomattavasti kesäisin. Korvapotilaiden joukossa on myös enemmän aikuisia kuin talvisin.

Lieviä oireita voi hoitaa itse

Korvakipu voi yllättää aikuisen, koska korvatulehduksia pidetään usein lasten vaivana. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri tautia.

Talven flunssakaudella hoidetaan eniten lasten välikorvantulehduksia, jotka sijaitsevat syvemmällä korvassa. Kesäkorvassa kyse on korvakäytävätulehduksesta. Se on korvakäytävän iholla, tärykalvon ulkopuolella. Tautien aiheuttajat ovat eri bakteereita.

Jos korvakäytävätulehdus oireilee kipuna ja kuulon alenemana, pitää hakeutua lääkäriin. Hoitona on korvien huuhtelu ja puhdistus sekä antibioottikorvatipat.

Kesäkorvan lieviä oireita voi yrittää hoitaa kotikonstein.

– Jos kesällä esimerkiksi uimisen jälkeen tulee pientä kutinaa, voi käyttää apteekin itsehoitovalmisteita kuten boori-alkoholitippoja tai etikkahappo-alumiinitippoja.

Myös ihosairaudet, kuten atooppinen ihottuma, kannattaa hoitaa hyvin jotta korvakäytävien iho on hyvässä kunnossa.

Korvien puhtaus tärkeää, mutta pumpulipuikkoa vältettävä

Korvakäytävätulehdusta voi yrittää ennaltaehkäistä pitämällä korvat puhtaina. Korvaa ei lääkärin mukaan saa puhdistaa sormella tai vanupuikolla kaivamalla, sillä silloin vaikku työntyy helposti syvemmälle korvaan, jonne se jää keräämään bakteereja.

Korvakäytävät puhdistuvat useimmilla itsestään. Jos vaikkua kertyy runsaasti, voi korvia varovasti suihkutella lämpimällä puhtaalla vedellä, neuvoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Lena Hafrén.

– Ja jos on ehjät tärykalvot, kuten suurimmalla osalla on, voi puhdistukseen käyttää korvakäytäväöljyä tai vahaa pehmittävää ainetta. Kun korvat ovat puhtaat, niin bakteerit eivät pääse pesiytymään sinne niin helposti.

Uimiseen tarkoitettuja korvatulppia voi kokeilla. Korvaan voi kuitenkin päästä vettä tulpasta huolimatta, jolloin tulppa estää veden poistumisen korvasta. Tällöin mahdolliset bakteerit voivat muhia korvakäytävässä pitkäänkin.

Selvästi likaisessa vedessä ei kannata uida. Myös pitkään helteessä lämmennyt ja monien kylpijöiden käyttämän paljun tai porealtaan vesi voi sisältää paljon erilaisia bakteereja.

Jutun ingressiä on korjattu 16.6. klo 13.55. Siinä luki sisäkorvantulehdus, oikea termi on välikorvantulehdus.

Jaa.
Exit mobile version