maanantai, 1 heinäkuun

VISBY Almedalenin politiikkaviikko järjestetään vuosittain Gotlannin Visbyssä. Perinne sai alkunsa jo 1960-luvulla, kun kesiään Gotlannissa viettänyt Olof Palme piti puheen Almedalenin puistossa.

Tänä vuonna kaikki valtiopäiväpuolueiden puheenjohtajat kävivät puhumassa Almedalenissa. Mitä politiikkaviikosta jäi käteen?

1. Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson uutta oppimassa

Almedalenin politiikkaviikolla puolueiden vuorot kiertävät. Viime vuonna ruotsidemokraatit puhuivat viimeisenä, tänä vuonna puheenjohtaja Jimmie Åkesson esiintyi ensimmäisenä.

Åkesson nousi puhujapönttöön uudessa tilanteessa. Puolue menetti kannatustaan EU-vaaleissa, mikä on täysin uutta. Ruotsidemokraatit ovat kasvattaneet kannatustaan vaali vaalilta viimeiset 20 vuotta.

Åkesson esiintyi kuin EU-vaaleja ei olisi ollutkaan, mutta uusi tilanne aukeni hänen silmiensä eteen myös Almedalenin puistossa. Yleisöä ei ollut entiseen malliin. Järjestäjien arvio 2 000 kuulijasta on valtiopäivien toiseksi suurimmalle puolueelle huono tulos.

Ruotsin radion torstaina julkaisemassa kannatusmittauksessa sekä puheenjohtaja Jimmie Åkessonin että ruotsidemokraattien kannatus puolueena oli laskenut.

2. Kristersson: tilaviinit vai tuki Ukrainalle?

Pääministeri, maltillisen kokoomuspuolueenpuheenjohtaja Ulf Kristersson on täysin riippuvainen ruotsidemokraattien tuesta, mutta ohittaa mielellään tuon faktan.

Jonkinlaista hajurakoa Kristersson kuitenkin haluaa osoittaa, kun tänään kävi ilmi, että myös pääministeri on kutsuttu Åkessonin syyskuisiin, 500 vieraan häihin.

Pääministeri ei osallistu, koska iltapäivälehti Expressenin mukaan ”ei ole Åkessonin henkilökohtainen ystävä”.

Kristersson luetteli seitsenkohtaisen listan, mitä kaikkea kolmen oikeistopuolueen hallitus ja sen tukipuolue ruotsidemokraatit ovat jo vajaassa kahdessa vuodessa saaneet aikaan.

Tulkinnat vaihtelivat siitä, saiko Kristersson vahvimmat suosionosoitukset puhuessaan tuesta Ukrainalle vai tilaviinien suoramyynnin osittaisesta vapauttamisesta. Kristerssonin oman arvion mukaan Ukrainasta, monien muiden mielestä pitkäaikaisesta kokoomuslaisesta viinitavoitteesta.

3. Andersson: Israel ja Gaza

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson on puhujana pikemminkin kuivan asiallinen kuin kansaa villitsevä.

Mielipidemittauksissa sosiaalidemokraatit huitelevat ykkösenä aivan omissa luvuissaan, mutta Almedalenin puistossa väkeä oli vähemmän kuin kokoomuspääministeriä kuuntelemassa.

Anderssonin viesti tuesta niin Ukrainalle kuin Gazassa Israelin iskujen kohteena oleville palestiinalaisille kuitenkin vetosi.

Gazan tilanne herättää Ruotsissa voimakkaita tunteita.

Sen sai tänään perjantaina kokea kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch, joka puheen aikana yleisöstä huudettiin: murhaaja, murhaaja!

4. Adlercreutzin pitkä perjantaipäivä

Joka kesä Almedalenissa törmää myös suomalaispoliitikkoihin, usein jopa ministereihin. Niin myös tänä kesänä.

RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz vietti Visbyssä ainakin kaksi päivää, torstain ja perjantain, vaikka tilanne eduskunnan äänestyksissä näyttää yhä kireämmältä.

Pienet ruotsalaispuolueet eivät vedä yleisöä suurten tavoin, ja tänä vuonna viimeisen puistopuheen pitää liberaalien puheenjohtaja Johan Pehrson.

Liberaalien tilanne hallituksessa on tukala. Oma väki on pahasti hajallaan yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa ja EU-vaaleissa puolue pinnisti nipin napin neljän prosentin äänikynnyksen paremmalle puolelle.

Ruotsidemokraattien Åkesson on haistanut liberaalien tuskan eikä ole aikeissa ainakaan helpottaa sitä. Liberaalit on aina mielletty nimenomaan koulu- ja opetuspuolueeksi. Nyt Åkesson ilmoitti tekevänsä kahden vuoden päästä pidettävät valtiopäivävaalit nimeomaan kouluvaaleiksi. Voiko selkeämpää poliittista sodanjulistusta enää olla!

Ei siis ihme, että Adlercreutz haluaa läsnäolollaan Almedalenissa perjantai-iltana olla tukemassa sisarpuolueettaan ahdingossa.

5. Lautaset ja lusikat uuteen kiertoon

Visbyn asukasluku on vajaat 25 000. Kesällä ja varsinkin Almedal-viikolla keskiaikaisen kaupungit kadut ja ouistot ovat tupaten täynnä pääasiassa tukholmalaisia vaikuttajia mutta myös turisteja.

Viime vuonna Almedalen-viikolla järjestettiin 2 100 tapahtumaa ja kävijöitä oli arviolta 32 000.

Heidän ruokkimisensa ja huoltamisensa on haaste.

Visbyn kaupunki on tehnyt mielenkiintoisen kokeilun. Kivenheiton päähän tapahtumien keskipisteestä on muodostettu ruokarekkojen rinki. Kaupungin hankkimissa rekoissa on tarjolla etnistä ruokaa, jota Gotlannissa asuvat ulkomaalaistaustaiset laittavat ja myyvät.

Ukrainalaiset täytetyt nyytit saivat monta suositusta.

Ruokarekkojen tarjoiluun liittyy myös hävikkikokeilu. Kertakayttöastioita ei ole vaan kaikissa rekoissa ruoka annostellaan samanlaisille lautasille. Sekä lautaset että aterimet kerätään pieniin vaunuihin ja tiskataan kadun vastakkaisella puolella.

Näytti toimivan!

6. Kielioppiharjoituksia

Almedalen-vikolla Visbyssä puhutaan eniten tukholmaa, mutta kun lähtee kaupungin ulkopuolelle niin kyllä gotlantiakin kuulee. Ymmärtäminen vaatii pikkuisen ylimääräistä keskittymistä.

Mutta ruotsia se on gotlantikin ja tässä kielioppipähkinä seuraaviin ylioppilaskirjoituksiin. Jos suomeksi neuvottaisiin, että vettä saa hanasta, joka on jääkaapin vieressä isossa huoneessa, niin kuinkas monella menisivät prepositiot oikein?

7. Kesäkirjeenvaihtajaksi Gotlantiin

Työreissuilla leikin usein ajatuksella: voisinko kuvitella muuttavani tänne asumaan?

Useimmiten vastaus on kyllä tai melkein kyllä. Joskus kuitenkin varma ei. Näin esimerkiksi Grönlannissa ja Norjan Kirkkoniemessä.

Juuri nyt tiedän miksi isona haluaisin: kesäkirjeenvaihtajaksi Gotlantiin. Työsuhde-etuina upea luonto ja päivän päättävät pulahdukset lempeään mereen.

Jaa.
Exit mobile version