maanantai, 23 syyskuun

Kirkkoherra Teijo Peltolan mukaan seurakunnalla ei ole ollut sopimusta Vaasan Setan kanssa. Ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Mikael Forslund on päätöksestä surullinen.

Hannele Amonoo,

Pekka Ruissalo

Vaasan Seta ry kertoi tiistaina, että Vaasan suomalainen seurakunta lopettaa osallistumisen sateenkaarimessuihin.

Vaasan ruotsalainen seurakunta sen sijaan jatkaa messujen järjestämistä.

Seurakunnan kirkkoherra Teijo Peltola perustelee päätöstä erityisesti sillä, että mikäli joku työntekijöistä kieltäytyisi vakaumuksellisista syistä hoitamasta messussa virkatehtävää, voisi pyynnön hyväksynyt esimies syyllistyä välillisesti syrjintään.

– Jos joku valittaisi päätöksestä, olen melko varma, että häviäisimme oikeusjutun ja esihenkilö joutuisi siitä myöskin vastuuseen, Peltola perustelee.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristiina Stenman sanoo Ylelle, ettei päätös ole yhdenvertaisuuslain vastanen.

Peltola perusteli päätöstään myös sillä, että sateenkaarilipun värit eivät sovi seurakunnan liturgisiin väreihin.

– Vakiintunut käytäntö on ollut, että messu toteutetaan käsikirjan mukaan noudattaen kirkkovuoden värejä. Yhteiskunnallisten symbolien tuominen korvaamaan liturgisia värejä ei ole minkään ohjeistuksen mukainen, Peltola sanoo.

Vaasan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Mikael Forslund on päätöksestä surullinen.

– Meillä on ollut koko ajan hyvä yhteistyö sateenkaariväen ja Setan kanssa. Se jatkuu tulevaisuudessakin, Forslund sanoo.

Ei sopimusta Setan kanssa

Maaliskuussa kirkkoherrana aloittanut Teijo Peltola sanoo jatkaneensa samaa käytäntöä kuin edeltäjänsä. Sateenkaarimessut ovat olleet osa Vaasan ruotsalaisen seurakunnan toimintaa. Peltolan mukaan niistä on tiedotettu suomalaisen seurakunnan toimintana vain sinä aikana, kun kirkkoherran virkaa on toimittanut viransijainen.

Hänen mukaansa mikään ei ole siis varsinaisesti muuttunut.

– Meillä ei ole missään vaiheessa ollut yhteistyösopimusta Vaasan Setan kanssa. Millään yhdistyksellä ei ole subjektiivista oikeutta vaatia seurakuntaa järjestämään jumalanpalveluksia heidän kanssaan, Peltola sanoo.

Vaasan suomalaisen seurakunnan työntekijöitä on ollut mukana ruotsalaisen seurakunnan sateenkaarimessuissa ja Peltolan mukaan näin voidaan edelleen toimia.

Peltola linjaa, että sateenkaarimessut eivät tuolloin kuitenkaan ole heille virka- tai työtehtäviä, sillä ne eivät ole Vaasan suomalaisen seurakunnan tehtäviä.

– Meidän työntekijät voivat halutessaan osallistua näihin jumalanpalveluksiin. Se ei kuitenkaan riittänyt Setalle, vaan he vaativat, että Vaasan suomalainen seurakunta on järjestäjänä. Mutta tätä seurakuntaa ei johdeta sivusta, Peltola sanoo.

Kaikille avoimia tapahtumia

Kirkkoherra Teijo Peltola sanoo, että kaikki seurakunnan tilat ja tapahtumat ovat turvallisia sekä kaikille avoimia. Siksi hän ei näe syytä järjestää erikseen sateenkaarimessuja. Jos näin tehtäisiin, se voisi viestiä, etteivät muut tapahtumat olisi seksuaalivähemmistöille turvallisia.

– Jos jokin ongelma olisi meidän muiden tilaisuuksien kanssa, silloin ratkaisuna ei ole, että järjestetään erillisiä messuja, vaan silloin epäasialliseen toimintaan puututaan.

Peltola myöntää, että aihe jakaa mielipiteitä seurakunnissa paljon. On kuitenkin jokaisen kirkkoherran tehtävä viime kädessä vastata jumalanpalveluksista.

Peltolan mukaan seurakunnalla ei ole erillisiä virallisia sateenkaaritapahtumia.

Jos sateenkaariväki haluaisi oman, esimerkiksi vertaistuellisen ryhmän, olisiko se mielestäsi tervetullutta toimintaa?

– Siitä keskusteltaisiin osana vuoden toiminnan sykliä, suunnittelua ja sen kehittämistä. Tämä ei ole ainoa aihe, mistä aina välillä keskustellaan. Johdan tätä työtä työoloista vastaavien työntekijöiden kanssa. Jos semmoinen tilanne tulee, niin sitten se arvioidaan, Peltola sanoo.

Uutista päivitetty kello 16.03: Uutista täydennetty Vaasan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Mikael Forslundin kommenteilla.

Jaa.
Exit mobile version