perjantai, 17 toukokuun

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli otti aikalisän Ähtärin kirkkoherran valinnassa, kun viimeisimmässä haussa mukana ollut ainut hakija vetäytyi.

Ähtärin seurakuntaan on etsitty uutta kirkkoherraa viime syksystä asti.

Hakijoita on ollut niukasti, ja viimeisimmässä haussa mukana ollut ainut hakija, Kuortaneen kirkkoherrana toiminut Vesa Rasta, veti hakemuksensa pois.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on nyt keskeyttänyt hakuprosessin.

– Hakijoita on ylipäätään on ollut niin vähän, että nyt määrätään tehtävään sijainen hetkeksi aikaa ja mietitään miten virantäytön kanssa jatketaan, sanoo Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Tuomas Hemminki.

Hemmingin mukaan Ähtäri ei ole ainut paikka, missä kirkkoherran virkaa on ollut vaikea täyttää. Ilmiö on huomattu muuallakin Suomessa parin viime vuoden aikana.

Etenkin pienten ja keskisuurten seurakuntien kirkkoherran virkoihin on hakijoita ollut vähän, mutta myös joidenkin isojen seurakuntien hallinnollisiin virkoihin on ollut aiempaa vähemmän hakijoita.

– Tällä hetkellä tehtävä ei näyttäydy papistolle kovin houkuttelevana jostain syystä, sanoo Hemminki.

Aiheesta on Hemmingin mukaan keskusteltu sekä Lapuan hiippakunnassa että laajemmalti hiippakuntien kesken. Syyksi kirkkoherran virkojen vähäisiin hakijamääriin Hemminki arvioi tehtävän vaativuuden.

Kutsumus hengelliseen työhön

Kirkkoherralle kuuluu sekä hengellinen työ että hallinnon tehtäviä. Etenkin pienissä seurakunnissa kirkkoherran apuna hallinnollisissa tehtävissä ei ole kovin paljon muuta henkilökuntaa.

Työkuorma voi kasvaa suureksi. Joskus myös sijaisten saaminen voi olla vaikeaa.

– Halutaan keskittyä hengelliseen työhön. Hallinnolliset työt eivät ehkä niinkään kiinnosta, arvioi Hemminki.

Ähtärin seurakunnassa ei kuitenkaan olla ilman kirkkoherraa. Sijaisuutta hoitaa kesäkuun loppuun asti seurakunnan oma kappalainen Paula Soininen. Kappalaisellekin on sijainen.

Hemmingin mukaan sijaisia on toistaiseksi onnistuttu löytämään ihan hyvin. Erityisesti ilahduttavaa on ollut, että monet jo eläköityneet papit ovat olleet käytettävissä sijaisuuksissa.

– Onneksi on ollut käytettävissä ihmisiä, jotka tuntevat seurakunnan ja pystyvät tekemään työtä, Hemminki sanoo.

Myös johtaviin kappalaisen virkoihin, joissa on hallintotehtäviä, on ollut entistä vähemmän hakijoita.

Lapuan hiippakunnassa on tällä hetkellä auki kaksi kappalaisen virkaa. Nurmon kappeliseurakuntaan haetaan kappalaista, jonka tehtäviin kuuluu myös hallinnollisia töitä. Myös Ylihärmän kirkkopiirissä on kappalaisen virka auki.

Jaa.
Exit mobile version