perjantai, 29 marraskuun

Joskus asiakas kiikuttaa itsepalvelukirpputori Bellan tiskille Tampereen Lielahdessa vaatteen, vaikka ei aio ostaa sitä.

– Moni on kertonut, että on löytänyt jostain pöydästä ultrapikamuotia, sanoo myymälävastaava Miisa Mattsson.

Asiakkaiden omavalvontaa alkoi esiintyä, kun kirpputori kielsi kiinalaisten halpatuotettujen vaatteiden myynnin kesäkuussa.

Myynnissä ei pitäisi enää olla Temun, Sheinin ja Wishin vaatteita.

– Silloin tällöin näihin edelleen törmää, joskin määrä on vähentynyt aiemmasta, Mattsson arvioi.

Mattsson kertoo, että jos tuotteita kulkeutuu kassalle, pöytäpaikka otetaan ylös ja se käydään tarkistamassa.

– Jos asiakas haluaa ostaa vaatteen, se toki myydään. Loput kielletyt tuotteet kerätään pois.

Myyjään otetaan tämän jälkeen yhteys ja häntä pyydetään noutamaan tuotteet kassalta. Mattssonin mukaan muutamia tällaisia tapauksia on ollut.

Myymäläpäällikkö Miisa Mattssonin mukaan ultrapikamuodin myynnin kieltoa toistuvasti rikkovalle myyjälle voidaan määrätä myyntikielto. Toistaiseksi niin pitkälle ei ole tarvinnut mennä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Silloin tällöin vaatteista on leikattu pois suuri määrä pesulappuja. Mattsson kertoo, että jos henkilökunta on epäillyt tuotetta ultrapikamuodiksi, vaatteen alkuperä on pystytty tarkistamaan Googlen Lens-työkalulla.

Ultrapikamuoti kiellettiin Bellassa, koska tuotteista on testeissä löytynyt ihmisille, eläimille ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

– Emme halua myydä mitään, mistä koituu harmia, ja onhan tässä myös ympäristöä ja vastuullisuutta koskevat asiat mukana.

Yle on aiemmin kertonut, kuinka Sheinin tuotteista löytyi vaarallisia aineita.

On vaikea tietää, mikä on ultrapikamuotia

Bella ei ole ainoa kirpputori, joka on kieltänyt ultrapikamuodin tuotteet. Saman linjauksen ovat tehneet esimerkiksi helsinkiläiset second hand -liikeet Flea ja Relove. Relovella on liikkeitä myös Tampereella.

Monissa paikoissa ultrapikamuodin myynti kuitenkin edelleen sallitaan.

Henna Vuorela piipahti Bellassa tyttärensä kanssa. Hän kertoo yrittävänsä ostaa aina tarpeeseen. Joskus rahatilanne ohjaa tilaamaan Temulta tai Sheiniltä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Yle kysyi kaikkiaan kymmeneltä tamperelaiselta kirpputorilta linjausta asiaan. Bellan lisäksi vain Silinteristä kerrottiin, että ultrapikamuodin myynti on kielletty. Viisi vastasi, että myynti sallitaan, kolme kirpputoria ei vastannut tiedusteluun.

Vastanneet nostivat esiin ultrapikamuodin myynnin valvonnan ongelmat sekä vaikeudet tietää, mikä lopulta luokitellaan ultrapikamuodiksi.

Monen toive on, ettei ongelmaa jätettäisi yksittäisten yritysten vastuulle, vaan siihen saataisiin ratkaisu viranomaisilta.

”Shein haul” -tilauksia päätynyt suoraan lahjoitukseen

Ultrapikamuodin uusiokäyttöä ovat joutuneet pohtimaan myös valtakunnalliset toimijat.

Fidaan saapuvissa lahjoituksissa näkyy markkinointipäällikkö Anna Pesun mukaan jonkin verran ”Shein haul” -ostaminen. Se tarkoittaa, että kerralla on tilattu hyvin suuri erä tuotteita. Tämän jälkeen kaikki tai ainakin suurin osa on lahjoitettu eteenpäin.

Sheinin tuotteet joudutaan hävittämään Fidalla sekajätteenä, jolloin ne menevät energiapolttoon. Samalla kasvavat jätekustannukset. Temun ja Wishin tuotteet menevät vielä myyntiin.

Pesun mukaan Fidassa alettiin napata Sheiniä sivuun, koska sen tuoteturvallisuus nousi kyseenalaiseksi.

– Toivomme, että ihmiset tekisivät vastuullisia ostopäätöksiä. Moni asiakkaamme on valveutunut, eikä halua ostaa ultrapikamuotia käytettynäkään.

Asiakkaille tämä ei vielä Fidan lahjoitusohjeissa näy. Pesun mukaan mietinnässä on parasta aikaa se, miten asiasta viestitään.

Hän kuvailee ongelmaa monitahoiseksi.

– On hyvin vaikea erottaa lajittelussa, mikä kaikki lopulta on ultrapikamuotia. Tuntuu, että olemme tämän kanssa yksin.

Ultrapikamuodin valmistaminen kuormittaa ympäristöä valtavasti. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Myös toinen alan toimija, UFF, joutuu pohtimaan, miten ultrapikamuodin kanssa menetellään. Toistaiseksi sitä ei ole kielletty.

Jos vaate on riittävän hyväkuntoinen ja ehjä, se menee myyntiin.

– Menneen vuoden aikana ultrapikamuotia on tullut lahjoituksena enenevissä määrin. Tarkkaa arviota määrästä ei ole, kertoo viestinnän asiantuntija Minna Ainoa.

Ainoan mukaan ultrapikamuodin ympäristöhaitat ovat kiistattomia ja tuoteturvallisuus on suuri ongelma.

Sekä Pesu että Ainoa korostavat toivovansa, että asiaan puututaan viranomaisten toimesta, esimerkiksi EU-tasolla.

Helmikuussa kuvatulla videolla kerrotaan, kuinka käytettyjen vaatteiden ostaminen voi lyhentää muodin kiertoa entisestään.

Video: Kai Pohjanen / Yle, Esa Syväkuru / Yle
Jaa.
Exit mobile version