sunnuntai, 20 lokakuun

Espoon uuden kaupunginjohtajan äänestyksestä on tulossa erittäin tiukka.

Näin kertovat pääosin kaikki Espoon kaupunginvaltuustoryhmien puheenjohtajat.

Kisa Suomen toiseksi suurimman kaupungin keulahahmosta käydään huomenna maanantaina. Kärkiehdokkaina on kuusi nimeä, joista etenkin neljä on noussut esiin valtuutettujen keskuudessa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajia yhdistää näkemys siitä, että kaikki ehdokkaat ovat erittäin päteviä tehtävään. Myös tämä tekee maanantain oletettavasti suljetusta lippuäänestyksestä erityisen kutkuttavan.

Kaupunginjohtajan valinta toimii kuten presidentinvaaleissa. Jos yksi ehdokas saa suoraan yli puolet äänistä, hänet valitaan virkaan. Jos ei, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken.

Viran kelpoisuusehdot täyttävistä hakijoista jatkoon valittiin kuusi henkilöä: Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola, Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola, Espoon elinvoimajohtaja Mervi Heinaro, Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen (kok.), konsultointiyhtiö Excellence Gardenin toimitusjohtaja Leila Lehtinen ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

Kysyimme valtuustoryhmien puheenjohtajilta, millä mielin heidän ryhmänsä suuntaavat maanantain äänestykseen.

Kokoomuskaksikko kärjessä

Espoossa on yhteensä 75 valtuutettua. Isoin ryhmä on kokoomus 29 valtuutetulla.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Markkulan mukaan kokoomus päätti, etteivät he äänestä ryhmänä vaan yksilöinä. Sunnuntain kokouksessa kuitenkin päätettiin antaa vahva suositus äänestää tiettyä ehdokasta.

Markkula ei paljasta nimeä, mutta sanoo sen olevan joko Katainen tai Mykkänen. Perusteena on pätevyys tehtävään.

– Lataamme isot paukut maanantain äänestykseen. Tavoite on äänestää mahdollisimman yhtenäisesti, jotta saamme tukemamme ehdokkaan kerralla läpi.

Markkula on tiedustellut myös muiden valtuustoryhmien näkemyksiä asiasta. Keskustelujen perusteella äänet ovat jakautumassa monen eri ehdokkaan kesken, painottuen Mykkäseen, Kataiseen, Antolaan ja Heinaroon.

Eri valtuustoryhmissä ei Markkulan mukaan ole vieroksuttu ajatusta, että kaupunginjohtajalla on vahva poliittinen tausta.

– Valtuutetut kokevat, että on etua, jos kaupunginjohtajalla on syvä ymmärrys poliittisesta päätöksenteosta.

Ehdokkaiden laatutasoon ollaan Markkulan mukaan eri valtuustoryhmissä erityisen tyytyväisiä.

Kokoomus kokoustaa aiheesta vielä kerran juuri ennen huomista äänestystä.

Kisasta tulee tiukka

Espoon vihreät ovat toiseksi suurin valtuustoryhmä 14 valtuutetulla. Ryhmäpäätöstä ei tehdä, vaikka yhteisymmärrystä haetaan valtuutettujen kesken, kertoo ryhmän puheenjohtaja Mikki Kauste.

Kausten käsitys on, että ainakin neljä ehdokasta, Mykkänen, Katainen, Antola ja Heinaro, ovat saamassa ääniä eri valtuustoryhmissä.

Kausten mukaan Espoossa on aiemmin tapahtunut niin, että isoin valtuustoryhmä on juntannut oman ehdokkaansa yksimielisesti läpi, mutta nyt kaikki ehdokkaat ovat hyviä ja äänet jakautuvat tasaisemmin.

– Näistä on tulossa ihan kunnon vaalit. Se on jännittävää, Kauste sanoo.

Kolmanneksi suurin ryhmä SDP kymmenellä valtuutetulla ei myöskään äänestä ryhmänä, kertoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Helena Marttila.

– Todella tiukaksi menee tämä kisa, koska ehdokkaat ovat kaikki hyviä.

Marttilan mukaan Espoon kaupunginjohtajan virka on merkittävä koko maalle.

– Näemme, että Espoo toimii Suomen veturina, joka voi tuoda kansalliselle tasolle esimerkkiä ja edelläkävijyyttä.

Ei ryhmäpäätöksiä

Myös Rkp, kristillisdemokraatit, keskusta ja vasemmisto äänestävät ilman ryhmäpäätöstä, valtuustoryhmien puheenjohtajat kertovat.

Espoon Rkp:lla on kuusi valtuutettua. Ryhmän puheenjohtaja Christina Gestrinin mukaan maanantain äänestyksestä on keskusteltu ryhmän kanssa.

Kristillisdemokraateilla on kolme valtuutettua. Ryhmän puheenjohtaja Kaarina Järvenpään mukaan heillä on pari kärkiehdokasta.

– Kiva, että pääsee valitsemaan useista hyvistä.

Keskustalla ja vasemmistolla neljä ehdokasta tuntuvat saavan kannatusta, ryhmien puheenjohtajat kertovat.

– Loistavaa, että meillä on tarjolla monta pätevää ehdokasta, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Sara Saramäki kertoo sähköpostitse.

Järvenpää ja Saramäki povaavat äänestykseen toista kierrosta.

Vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta uskoo, että Espoo saa hyvän johtajan, osuu valinta kehen tahansa.

Aavaparta pitää äänten tasaista jakautumista hyvänä asiana, sillä kaupunginjohtajan olisi suotavaa olla yhteistyökykyinen kaikkien osapuolten kanssa.

– Yksimielisyys äänestyksessä saattaisi tehdä valittavan henkilön hieman laiskaksi tässä.

Liike Nytin valtuustoryhmän puheenjohtaja ja ainoa valtuutettu Henri Korhonen uskoo, että toinen kierros tulee.

– Tällä hetkellä valta keskittyy Espoossa todella vahvasti yhdelle puolueelle ja se ei mielestäni ole hyvä asia, Korhonen sanoo.

Espoon Perussuomalaisilla on kahdeksan valtuutettua. Yle ei tavoittanut heitä kommentoimaan maanantain vaaleja.

Vuodesta 2011 Espoota luotsannut kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok.) jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Jaa.
Exit mobile version