maanantai, 13 toukokuun

Useat kissapotilaat ovat aiheuttaneet lisätöitä alueen eläinlääkäreille Pohjanmaalla. Tartuntojen ehkäisemiseksi eläinlääkärit muistuttavat muun muassa käsihygienian tärkeydestä.

Pohjanmaalla Länsirannikon ympäristöyksikön alueen kissoissa on todettu salmonellatartuntoja.

Alueella on kiinnitetty huomiota kissojen sairastumisiin ja muutamiin kuolemantapauksiin. Yle uutisoi sairastumisista maaliskuussa.

Osa Länsirannikon ympäristöyksikön eläinlääkäreistä on lähettänyt sairastuneiden kissojen ulostenäytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon, ja tutkimusvastauksissa on todettu Salmonella typhimurium.

Salmonellatyyppi on tavallisesti esiintyvä, eläinperäinen bakteeri, joka voi aiheuttaa suolistoinfektioita ja yleistyneitä infektioita.

Linnuilta kissoille, kissoilta ihmisille?

Länsirannikon ympäristöyksikön mukaan mahdollisesti pikkulinnut ovat välittäneet tartunnan kissoille. Ilmiö ei ole harvinainen, mutta on kuitenkin aiheuttanut lisääntyneitä käyntejä eläinlääkärillä alueella.

Salmonellan tarttuminen ihmisiin on myös mahdollista, ja joissakin tapauksissa kissojen omistajilla tai perheenjäsenillä on havaittu salmonellaan viittaavia oireita.

Yhdessä tapauksessa on valvistettu näytteenoton avulla salmonellatartunta samassa taloudessa asuvalla ihmisellä.

Käsihygienia tärkeää

Länsirannikon ympäristöyksikkö muistuttaa alueen ihmisiä hyvästä käsihygieniasta.

Kädet on syytä pestä huolellisesti, mikäli on ollut kosketuksissa kissan hiekkalaatikon, lintujen ruokintalaitteiden tai sairaiden eläinten kanssa. Lisäksi on suositeltavaa käyttää suojahanskoja käsiteltäessä kuolleita tai sairaita lintuja.

Kissojen omistajien tulee olla valppaina mahdollisten oireiden suhteen. Myös pienten lasten on syytä välttää kontaktia sairaiden kissojen kanssa.

Alkutuotannossa on myös tärkeää kiinnittää huomiota kissojen mahdollisesti kohonneeseen tartuntariskiin.

Useimmat kissat ovat toipuneet ja voivat nyt hyvin. Myös käynnit kunnaneläinlääkärien vastaanotoilla ovat hieman vähentyneet viime aikoina.

Jaa.
Exit mobile version